VELIKI TEST SARDINA

Testirali smo gotovo 30 konzervi, zbog nekih smo se naježili od grozote, evo koje su baš dobre

 Darko Tomas/Cropix
Testirali smo 29 uzoraka omiljenih konzervi i do kraja raspravljali o najboljoj. Trijumfirale su dvije - domaće

Sardine su definitivno jedna od najomiljenijih namirnica iz konzerve. Štoviše, sardine i jesu samo konzerva, jer srdele u našem jeziku postaju sardine tek kad se iz mora presele u limene kutije.

Povijest sardina je duga: srdela se, kao gospodarski i nutritivno veoma važna riba, počela konzervirati još u prvoj polovici 19. stoljeća, prvo u staklenim posudama, a onda, kad je tehnologija to omogućila, u limenkama.

DUGA TRADICIJA

I kod nas sardine imaju dugu tradiciju: prve tvornice na našoj strani Jadrana počele su se otvarati početkom 1890-ih, a kako navodi prof. dr. sc. Vida Šimat sa Sveučilišta u Splitu u svojem vrlo informativnom i poučnom tekstu "Riblja konzerva - kako riba upliva u limenku" na web stranici Riba Hrvatske, "(...) nakon I. svjetskog rata radilo je 17 tvornica ribljih konzervi, a tridesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je šezdesetak i to više od polovice njih bilo je na otocima.

image
Darko Tomas/Cropix

Tadašnje tvornice proizvodile su oko 400.000 komada ribljih konzervi godišnje". Kako izgleda proces konzerviranja ribe? U najkraćim crtama, ovako: nakon salamurenja i čišćenja, odnosno uklanjanja repa, glave i utrobe, srdela se slaže u limenke, a potom ide u komoru gdje se termički obrađuje na 100 stupnjeva, pri čemu ispušta vodu u kojoj se zapravo kuha. Potom se u drugoj komori peče i suši na 110 - 130 stupnjeva, čime se postiže specifičan okus.

Nakon toga se ribi dodaje ulje ili umak i limenka se hermetički zatvara. Slijedi sterilizacija limenke, koja poslije toga odmara još neko vrijeme u skladištima proizvođača dok se svi okusi ne prožmu i ne odrade završne kontrole prije puštanja proizvoda na tržište.

Situacija je danas znatno drugačija nego u prošlom stoljeću. Na hrvatskom Jadranu radi šest tvornica ribljih konzervi, no ponuda u trgovačkim lancima je mnogo šira.

image
Darko Tomas/Cropix

U samo dva sata obilaska trgovina za ovo testiranje prikupili smo ih 29, s tim da u konkurenciju nismo uzimali razne sardine s povrćem, nego samo u ulju (u jednom slučaju u slanoj otopini), eventualno s dodatkom začinskog bilja ili limunova soka. Među njima je bilo i uvoznih, a robne marke pojedinih lanaca uglavnom su proizvod domaćih prerađivača ribe.

Peteročlani žiri sastavljen od amatera koji jako vole sardine nije bio posve jednoglasan oko izbora najboljih pa prvo mjesto dijele dvije konzerve različitih, domaćih proizvođača.

NEUJEDNAČENA KVALITETA

No jedno su svi primijetili: kvaliteta sardina pojedinih proizvođača očito varira, jer su neki koje pamtimo kao pouzdane i dobre ovaj put razočarali. Drugo, domaću bi sardinu bilo lako prepoznati čak i da se njihovo porijeklo ne ističe na ambalaži - sve su sitnije od uvoznih, najčešće atlantskih. U Jadranu posljednjih godina jednostavno nema krupnijih srdela. I te male, kad su konzervirane kako treba, od pomno birane najkvalitetnije svježe srdele, kompaktnog mesa, i - ništa manje važno - u ispravnom, kvalitetnom ulju, neodoljiva su hrana i nema nikakva razloga da vas odbije to što dolaze u limenci. Iako stanuju u konzervi, sardine ne sadrže konzervanse.

image
Darko Tomas/Cropix

Danas je i rok trajanja naveden na ambalaži, ali sardine su, ako su obrađene kako treba, trajan proizvod, sve dok se ne otvore, nakon čega mogu još nekoliko dana biti u hladnjaku.

Ulje je ključno. Iako će mnogi radije posegnuti za nešto skupljom sardinom u maslinovom ulju, pokazalo se da je često bolje birati one u biljnom ulju, jer maslinovo u kojem pliva riba često je upitne kvalitete. Iskusni članovi žirija u većini slučajeva biraju upravo sardine u biljnom ulju koje nakon otvaranja ocijede pa ih onda zaliju kvalitetnim maslinovim i često serviraju, po želji, uz luk, češnjak, limun, kapare, krumpir salatu itd., a postoji i niz zanimljivih recepata koji se baziraju na sardinama.

image
Darko Tomas/Cropix

MARDEŠIĆ JADRANSKA SRDELA U BIO EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU

90 g/63 g

11,99 kn (Kaufland)

Riba je premekana, gorkasta, ima dominantan okus maslinovog ulja. Masna je i teška.

image
Darko Tomas/Cropix

OKUSI ZAVIČAJA JADRANSKA SRDELA S KRIŠKOM LIMUNA

100 g/70 g

5,99 kn (Lidl)

Okus limuna je malo čudan, nije loše, ali se previše osjeća okus ulja. Pritom su i nekako trpke.

image
Darko Tomas/Cropix

ADRIA MARE JADRANSKA SARDINA U BILJNOM ULJU S LIMUNOM

105 g/75,5 g

7,49 kn (Konzum)

Vrlo su kompaktne, malo stisnute i plosnate, imaju gorčine, ali fine su na prvi zalogaj. Lijepo su začinjene, sol ih super digne, a i limun se osjeća taman dovoljno.

image
Darko Tomas/Cropix

Eva jadranske sardine u biljnom ulju s limunom

115 g/81 g

10,99 kn (Spar)

Malo se raspadaju, možda su bile starije kada su ih pakirali. Limun se baš ne osjeća, ali su srdele dosta slane. Punijeg okusa, ali čini se da su malo previše termički obrađene. Nakon ovog možeš puno popiti.

image
Darko Tomas/Cropix

NAJBOLJE S LIMUNOM

SPAR JADRANSKE SARDELE U BILJNOM ULJU S LIMUNOM

105 g/73,5 g

7,99 kn (Spar)

Imaju okus pravog limuna, on ih je jako omekšao pa se meso ribe baš fino osjeća. Otvoriš, dodaš povrće, imaš salatu. Limuna nema previše, ali se lijepo osjeća, baš kako treba.

image
Darko Tomas/Cropix

ADRIATIC QUEEN SARDINA U BILJNOM ULJU

107 g/70 g

10,99 kn (Spar)

Krasno i slasno izgledaju, sjajne i lijepo mirišu. Imaju prirodni miris i okus koji nisu previše nabrijani. Malo su gorkaste, ali ukusne. Sitna mana im je možda to što malo skupljaju usta i na trenutak su suhe.

image
Darko Tomas/Cropix

OKUSI ZAVIČAJA JADRANSKA SRDELA U SUNCOKRETOVOM ULJU

100 g/70 g

5,99 kn (Lidl)

Nimalo dobra riba, kao da nije sardina već haringa ili neka druga riba. Gorka je, kao da je užegla. Pojedeš je i naježiš se.

image
Darko Tomas/Cropix

MARDEŠIĆ JADRANSKA SRDELA U SUNCOKRETOVOM ULJU

90 g/63 g

9,49 kn (Kaufland)

Već su na prvi pogled primamljive. I okusom je riba dobra, samo nedostaje soli. Riba je kvalitetna, iako dojam malo kvari suncokretovo ulje koje na nepcu baš i nije ugodno.

image
Darko Tomas/Cropix

NIXE SARDINE BEZ KOŽE I KOSTIJU U SUNCOKRETOVOM ULJU

125 g/90 g

11,99 kn (Lidl)

Nemaju kožu, pa okus nije previše izražen, ali riba je sama po sebi korektna. Nedostaje soli i malo masnoće od kože, ali meso je solidne kvalitete. Dodaš malo kapara, limunovog soka i domaće maslinovo ulje i imaš super doručak ili ručak.

image
Darko Tomas/Cropix

EVA JADRANSKE SARDINE U MASLINOVOM ULJU

115 g/81 g

14,99 (Spar)

Jako se raspadaju, ulje nije najbolje kvalitete i ostavlja čudan okus. Vjerojatno je oksidiralo pa to kvari cijeli dojam.

image
Darko Tomas/Cropix

JADRANSKA SARDINA U SLANOJ OTOPINI (KONZUM)

100 g/70 g

5,99 kn (Konzum)

Ovo je jedina na kušanju koja nije bila u ulju nego u slanoj otopini. Okus je previše ravan, a teksturom je jako suha i u potpunosti osuši usta. Kao da je ta voda u kojoj stoji ribi isprala dušu.

image
Darko Tomas/Cropix

GIANNA SARDINE U SUNCOKRETOVOM ULJU

125 g/90 g

8,99 kn (Spar)

Izgledaju školski, uredno, ali svakako nisu jadranske, nego vjerojatno atlantske. Baš su krupne, u konzervi ih je samo tri. Podsjećaju na haringe, imaju blagu gorčinu, ali je na kraju doživljaj nekako prilično neutralne ribe. Ovoj sardini treba dodati limuna, soli, kapara, jednostavno joj nedostaje svega, a uz to je i brašnasta i suha.

image
Darko Tomas/Cropix

K CLASSIC SARDINE S KOŽOM I KOSTIMA U SUNCOKRETOVOM ULJU

125 g/90 g

7,99 kn (Kaufland)

Jako krupne sardine, ima ih samo tri u konzervi i kao da tu ima još nešto osim ribe, neko povrće. Riba je malo suha i nedostaje joj soli. Kad se sve uzme u obzir, u pitanju je ipak sasvim solidna konzerva sardina.

image
Darko Tomas/Cropix

EVA JADRANSKE SARDINE U BILJNOM ULJU

115 g/81 g

10,99 kn (Spar)

Raspadaju se i imaju očajnu teksturu, drob se pomiješao s mesom. Okus je zaboravljiv, a čini se i da sol malo skriva sve ove nedostatke. Ostavlja masni film na nepcu. Možda je u pitanju stara riba.

image
Darko Tomas/Cropix

ORTIZ SARDINE U MASLINOVOM ULJU

140 g

61 kn (Bonkulović)

Jedine u staklenci, a ne u konzervi. Fine, sočne, jako dobre. Slane baš koliko treba, lijepe teksture mesa. Vidi se da nisu jadranske, ali su ukusne. Da nisu toliko skupe, opet bismo ih kupili.

image
Darko Tomas/Cropix

HOOK&COOK SARDINE U MASLINOVOM ULJU

100 g/70 g

280 kn za 10 kutija (web shop)

Dobro mirišu već na prvu, mekane su i baš dobre, korektne sardine. Malo se razilaze na dodir vilice, ali ono što dobiješ pod zub je kompaktno. Riba je dovoljno slana, a maslinovo ulje je kvalitetno i ne smeta.

image
Darko Tomas/Cropix

S-BUDGET SRDELA U SUNCOKRETOVOM ULJU I LIMUNU

125 g/90 g

5,49 kn (Spar)

Izgledaju tamnije, jako su velike pa zaključujemo da nisu hrvatske srdele. Uopće se ne osjeća limun. Previše se raspadaju u ustima i suhe su. Osjeća se previše soli i gorčine.

image
Darko Tomas/Cropix

BEST BUY

ARENA JADRANSKE SARDINE U BILJNOM ULJU

100 g/70 g

8,99 kn (Kaufland)

Sočno meso, kompaktno, fino začinjeno. Taman slano, ništa ne odskače. Jako lijepa riba i ostavlja lagan, svjež, baš dobar okus u ustima.

image
Darko Tomas/Cropix

ADRIA MARE JADRANSKA SARDINA U BILJNOM ULJU

105 g/73,5 g

7,49 kn (Konzum)

Suha je, neobične teksture. Nema baš izražen okus, nedostaje soli, jednostavno je okusom prozirna. Dobra je za one koji vole začiniti po svome. Da je malo više slana, bila bi puno bolja.

image
Darko Tomas/Cropix

OKUSI ZAVIČAJA JADRANSKA SARDINA S MEDITERANSKIM BILJEM U SUNCOKRETOVOM ULJU

100 g/70 g

5,99 kn (Lidl)

Sitne su, izgledaju lijepo, srebrne su boje. Jako se osjeća koromač već kad otvoriš konzervu. Neobično i hrabro, dosta zanimljivo. Koromač preuzima okus iako je riba dobra, djeluje svježe, sočno. Vuče na libanonsku kuhinju.

image
Darko Tomas/Cropix

S-BUDGET SRDELA U SUNCOKRETOVOM ULJU

125 g/90 g

5,49 kn (Spar)

Jako su mekane i gnjecave. Kao da ih je netko profiltrirao i stavio u konzervu. Dosta loša sardina.

image
Darko Tomas/Cropix

EVA ADRIATIC SARDINE U MASLINOVOM ULJU

100 g/70 g

13,99 kn (Konzum)

Izgledaju kao male papaline, a ne srdelice. Ali, teške su i masne. Riba je sipka, meso baš nije kompaktno. Amonijački aftertaste, a jednog kušača je čak podsjetilo na svinjsku mast.

image
Darko Tomas/Cropix

K CLASSIC JADRANSKA SARDINA U BILJNOM ULJU

100 g/70 g

5,99 kn (Kaufland)

Ove su sardine jako slane i raspadaju se u ustima. Inače je riječ o solidnoj sardini, ali ta količina soli kvari ukupni dojam.

image
Darko Tomas/Cropix

K CLASSIC SARDINA BEZ KOŽE I KOSTI U SUNCOKRETOVOM ULJU

125 g/90 g

11,99 kn (Kaufland)

Nema neki poseban okus, da ne vidimo što jedemo, gotovo ne bismo znali da je sardina. Tekstura podsjeća na piljevinu.

Sardina koju ćemo odmah zaboraviti.

image
Darko Tomas/Cropix

EVA DELIKATES JADRANSKE SARDINE SA SUŠENOM RAJČICOM U EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU (FINE SELECTION)

115 g/81 g

13,99 kn (Konzum)

Ima komadiće sušenih rajčica, ali da jedemo zatvorenih očiju, ne bismo prepoznali da je u pitanju baš rajčica. Riba je gorkasta i meso ima neobičan miris, ali sve skupa kad se pogleda - prolazno.

image
Darko Tomas/Cropix

SPAR JADRANSKE SARDELE U BILJNOM ULJU

105 g/73,5 g

7,99 kn (Spar)

Miris je jako intenzivan i nije baš ugodan. Okus je dobar, iako malo nedostaje začina, recimo soli. Meso je kompaktno.

image
Darko Tomas/Cropix

NAJBOLJE NA KUŠANJU

MIRELA JADRANSKA SARDINA U BILJNOM ULJU

100 g/70 g

9,99 kn (Spar)

Konzerva se teško otvara. Sardine su dosta male, prave jadranske. Uredno složene u konzervi, izgledaju jako dobro. Baš fina, nimalo suha sardina, sočna i ugodna okusa koji ostaje u ustima. Ovu bismo konzervu nosili i na plažu.

image
Darko Tomas/Cropix

ADRIATIC QUEEN SARDINA U MASLINOVOM ULJU

105 g/70 g

11,49 kn (Konzum)

U ovim sardinama čak se malo osjeti maslinovo ulje. Dobre su, sočne, svježe i svakako bismo ih opet kupili. Fino se osjeti riba i ostaje dugo u ustima. Odlične sardine.

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:29