ŠTO SE DOGAĐA?

The Great British Bake Off naišao na žestoke kritike: "Meksiko je puno više od ovog"

 The Great British Bake Off Facebook/
Popularni serijal naišao je na neodobravanje dijela publike nakon što je emitirana emisija posvećena meksičkoj kuhinji

Nedavno emitirana epizoda The British Bake Off emisije privukla je puno pažnje, no s obzirom na popularnost, možda to i ne bi iznenadilo u tolikoj mjeri da reakcije nisu bile više nego negativne. Naime, u tjednu kada su kandidati trebali pripremati meksičke specijalitete, zadatak je bio napraviti pan dulce, tacose i tres leches tortu što su mnogi prozvali totalnim klišejem i show prozvali stereotipnim, aludirajući na to da meksička kuhinja može ponuditi daleko bolju hranu od pobrojanih klasika. Osim toga, gledateljima su zasmetale i šale voditelja na račun meksičke kulture.

Inače prilično dovitljivi Noel Fielding i Matt Lucas u uvodnoj su se špici pojavili u sombrerosima i raspravljali bi li gledatelji ovakve šale mogli shvatiti kao uvrjedljive. U jednom trenutku Noel Fielding upitao je svog kolegu: "Pa, je li Meksiko uopće stvarno mjesto?", dok Lucas u drugom već trese maracas, poznati meksički instrument. Također, prozvani su i natjecatelji koji su se u emisiji mučili s izgovorom izraza poput guacamole i pico de gallo.

"Mislim da su trebali uložiti malo više truda u ovu tematsku emisiju. Meksičku hranu sveli su na stereotipni prikaz", komentirala je Lesley Tellez za CNN, inače autorica kuharice ‘Eat Mexico: Recipes from Mexico City‘s Streets, Markets and Fondas‘.

"Ovo je mogao biti savršen trenutak da u emisiju dovedu meksičkog gosta kao jednog od sudaca ili voditelja s kojim bi mogli voditi rasprave i koji bi mogao voditi natjecatelje kroz pripremu. Također, trebali su se savjetovati s nekime o meksičkoj kulturi i hrani općenito", dodala je Alejandra Ramos, voditeljica ‘The Great American Recipe‘ emisije.

Rekla je također kako je meksička kuhinja bogata različitim slasticama, kolačima, kruhom i slanim jelima koja su natjecatelji mogli pripremati, ali vjeruje kako bi to zahtijevalo više znanja o kulturi i kuhinji kojeg ovdje očito nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:46