IZ SVJETSKIH MEDIJA

The Telegraph o Slavoniji: "Zaboravljena europska regija iz koje dolazi vino za kraljevu krunidbu"

 Ben Stansall/Afp
Britanski medij objavio je priču o Slavoniji i vinu Iločkih podruma koje će stići kao poklon za krundibu kralja Charlesa i Camille

Svi znaju za hrvatsku obalu, krš, otoke i tirkizno more, ali malo ljudi, posebice Britanaca, čulo je za Slavoniju, regiju na sjeveroistoku do koje će se uskoro, nakon što Ryanair uvede izravne letove iz Londona za Osijek, moći doći još lakše. Tako nekako započinje svoj tekst pod naslovom "Zaboravljena europska regija iz koje dolazi vino za kraljevu krunidbu" autorica The Telegrapha Jane Foster.

Nastavlja i kako Slavonija itekako ima što ponuditi, ravna je i plodna, ponosi se slikovitim gradićima - Osijekom, Vukovarom i Ilokom - ali i uspješnom lokalnom, kulinarskom scenom koja, dolazi do glavne teme teksta, uključuje i izvrsnu bijelu graševinu i traminac koji se proizvodi u stoljetnim vinarijama.

image
Ustupljena fotografija

I upravo su slavonska vina povod za pisanje teksta na Telegraphu. Naime, kako navodi autorica, Iločki podrumi, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača vina, proizvodi i traminac, jedno od omiljenih vina britanske kraljevske obitelji. U njemu obitelj, navodi, uživa već desetljećima. Pio se tako na krunidbi kraljice Elizabete II., dok je iz Iločkih podruma na vjenčanje Williama i Kate 2011. godine te na vjenčanje Harryja i Meghan 2018. godine na dar stigla ledena berba.

Kako je naznačeno na stranicama Iločkih podruma, cijena tog vina iznosi 53,09 eura, a za još dodatna 3,32 eura upakirat će vam je i u posebnu poklon kutiju.

Kako je u pitanju sada već tradicija, Traminac Principovac bit će poslužen i na skoroj krunidbi koja će se održati 6. svibnja, a autorica navodi kako će ga iz Iločkih podruma poslati kao dar Charlesu i Camilli. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:52