NAKON POTRESA

TISUĆE RAZBIJENIH BOCA: Šteta je velika. Možemo pomoći tako što ćemo od vinoteka naručivati vina vinarija kojima su one glavni distributer!

 Getty Images
Ni sat vremena nakon što se su se prvi primjerci prošlotjednog Nedjeljnog Jutarnjeg našli u sandučićima pretplatnika s kolumnom o utjecaju korona-krize na egzistenciju vinara i vinogradara, tri jača ranojutarnja potresa dobrano su zatresla Zagreb i izmijenila vizuru centra grada. Građevine iz pretprošlog stoljeća ili iz prvog dijela prošlog nisu izdržale trešnju, a među njima i vodeće zagrebačke vinoteke.

Kao da blokirana ekonomija i to što su kupci prestali plaćati račune (čitaj: zatvoreno ugostiteljstvo) nisu dovoljna nevolja, zagrebačkim trgovcima vinom nedjeljni su potresi nanijeli veliku štetu, razbivši tisuće boca po trgovinama i skladištima uz brojne štete na opremi, namještaju i nekretninama. Zagrebački trgovci vinom jedan su od ključnih izvora prihoda vinarija iz cijele Hrvatske, a u ovoj situaciji nestanka direktne prodaje na vratima vinarije i gašenja restorana s kojima neki vinari rade izravno, mnogima su i jedini izvor prihoda. Pitanje je kako će trgovci vinom izdržati ove naizgled nemoguće izazove jer njihovi dojučerašnji kupci trenutno ne plaćaju, a kad jednom u budućnosti počnu raditi, malo će tko krenuti punom snagom, kao prije korona-krize.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto

Turizam koji je na cijeloj obali, ali i u Zagrebu, nosio najkvalitetniji dio potrošnje vina ove se godine, sada već znamo, zasigurno neće vratiti, a s obzirom na krizno stanje globalne ekonomije, vjerojatno će biti među onim granama koje se najsporije oporavljaju. Dakle, i nakon prolaska koronavirus krize i oporavka Zagreba od potresa, puno se toga još dugo neće vratiti na staro i tražit će prilagodbu svih u lancu od vinograda do rastočene čaše vina u nekom stanu ili restoranu. Zagrebački vinotekari već se prilagođavaju situaciji i svoje preostale kupce opskrbljuju dostavom, a da su na tom polju stvari živnule, svjedoči nam Siniša Drkula iz poduzeća Vrutak, koji javlja da je internetsko naručivanje vina za dostavu višestruko poraslo i da im je sada glavni izazov kako organizirati pravodobnu dostavu s kvalitetno poduzetim zdravstvenim mjerama.

A couple is together at a grocery store and looking at bottles of wine.  Horizontal shot.
Getty Images

U vjerojatno najtežoj situaciji našlo se poduzeće VIVAT FINA VINA, čija je vinoteka u Martićevoj pretrpjela znatne štete, ali i obližnji obiteljski dom iz kojeg su se morali iseliti. S jedne im strane sanacija doma i poslovnih prostora uzima većinu vremena, a s druge moraju voditi posao u najizazovnijem razdoblju svojeg života i pritom još biti financijski oslonac vinarijama koje drugih izvora prihoda trenutno nemaju. Usprkos tome, Vivat fina vina i dalje rade i dostavljaju robu svim svojim kupcima na području Zagreba, Splita i Rijeke. Narudžbe preuzimaju telefonski ili putem e-maila. Kupujete li vino iz Vivata, naša preporuka su vina vinarija koje oni prodaju kao glavni distributer. Prije svega vinarije Medea, cjenovno pristupačnih, a s odličnom kvalitetom, te vinarije Stina, jedne od najpouzdanijih vinarija Dalmacije, s izvrsnim plavcem malim u nekoliko cjenovnih razreda.

Vivat Fina Vina FACEBOOK PAGE

VINOTEKA BORNSTEIN u ulici Kaptol u neposrednoj je blizini otkinutog tornja zagrebačke katedrale i kod njih je šteta također velika. Bornstein se, osim prodajom vina, bavio i ugostiteljstvom u svojem prostoru, zbog čega su i prije potresa bili prisiljeni zatvoriti vinoteku. Vlasnica Doris Srpek javlja da su nakon potresa išli u provjeru stanja u vinoteci s velikim strahom da im se noseća apsida nije srušila i uništila sve, ali ona je, na sreću, izdržala i štete su sada kao i kod drugih. Parketi, stropovi, razbijeno vino i oprema. I Bornstein je nastavio s radom te se i kod njih vino može naručiti telefonskim pozivom ili e-mailom. U Bornsteinu preporučujemo nabavu vina talentiranih istarskih vinarija Tomaz i Deklić.

Bornstein Wine Bar & Shop FACEBOOK PAGE

VINOTEKA MIVA u Teslinoj doživjela je jednaku štetu kao i prethodne dvije vinoteke, zbog čega su je do daljnjega zatvorili za javnost, vjerojatno do novog preuređenja. Oni se nalaze u malo povoljnijoj situaciji jer su im glavni ured i glavna vinoteka u Vukovarskoj prošli samo s manjim oštećenjima, a imaju i vrlo dobar i funkcionalan web shop preko kojeg narudžbe ovih dana bilježe značajan porast. Iz njihove ponude izdvajamo vina vinarija Buhač, Adžić, Galić, Coronica, Miloš, Kiridžija i Bibich.

MIVA Galerija vina FACEBOOK PAGE / Mirko Jankovic

Snimka rušenja boca vina s polica vinoteke VRUTAK u Vodovodnoj ulici već je postala viralna na internetu. Šteta je strahovito velika, međutim, u vinoteci su je brzo sanirali i u rekordnom roku doveli trgovinu u stanje da može nastaviti s radom. Budući da se vinoteka nalazi u okviru trgovine s prehranom, i dalje radi svaki dan u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati. Bez obzira na to što im trgovina radi, promet preko njihova vinskog web shopa, trenutno najpopularnijeg, u Hrvatskoj se pojačao četiri do pet puta, što daje nadu da bi Vrutak ovu krizu mogao izgurati s manjim reperkusijama po vlastitu i egzistenciju svojih djelatnika te vinara čija vina prodaje. U Vrutku potražite neka od cijenom pristupačnih vina izvrsne kvalitete, poput onih iločke vinarije Trs, kutjevačkog Enjingija, zagorskog Bolfana ili međimurskog Cmrečnjaka.

Vrutak d.o.o. FACEBOOK PAGE

Mala vinoteka VINTESA u Vlaškoj ulici prošla je jednako kao i drugi, sa sličnim štetama, na čijoj sanaciji još rade i zbog čega im je trgovina i dalje zatvorena. Međutim, narudžbe primaju putem telefona, e-maila ili društvenih mreža te organiziraju i vrše dostavu. Iz njihove ponude preporučujemo vina vinarija Sladić iz Plastova, Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika, Merga Victe s Korčule i izvrsne istarske vinarija Damjanić iz Fuškulina kod Poreča.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:11