Nema takvih puno

Tko je chef Bjelko o kojem bruji cijela Hrvatska? I Beckham bi bio zadivljen da zna sve ovo

Neki su tek zahvaljujući slavnom bivšem nogometašu prvi puta čuli za chefa Antonija Bjelančića i to treba ispraviti

Ovog tjedna svi su se raspisali o tome kako je nekoć slavni engleski nogometaš David Beckham kuhao u Hrvatskoj za vrijeme nedavnog ljetovanja. Dapače, podijelili su i video u kojem na Pelješcu, u mjestu Kobaš, spravlja škarpinu, a pored njega je legendarni chef Antonio Toni Bjelančić, vlasnik konobe Gastro mare Kobaš. Premda je chef Toni mnogima poznato lice i ime, neki su za njega ovom prigodom prvi puta čuli i to treba ispraviti, jer riječ je o jednom od onih meštara, kako bi rekli u Dalmaciji, koji ima uzbudljivu životnu priču.

Djetinjstvo i prvi posao

Kako je svojevremeno za Dobru hranu napisao i maritimni pisac Radovan Maričić, život chefa Bjelančić, prožet je događajima s puno elemenata avanture. Antonio Toni Bjelančić, za prijatelje Bjelko, odrastao je u Kobašu, u uvali s tek desetak kuća. Otac mu je bio ribar pa je odrastao uz ribarenje, a uz njega se od malih nogu zaljubio i u kuhanje. Premda danas ima konobu u Kobašu, zbog koje mnogi nautičari na svom putu ne preskaču ovu uvalu, put u "kužinavanje" započeo je nakon završene ugostiteljske škole u Dubrovniku, na brodu na putu za Sjevernu Ameriku. Taj put sam je prekinuo bjegom s broda u Philadelphiji. Kako je tada ispričao za Dobru hranu, nije želio vratiti se u tadašnju Jugoslaviju jer ga je čekala "armija" pa u Americi ostaje više od desetljeća, točnije punih jedanaest godina.

Obećana zemlja

Geni, ljubav prema moru, ribi i kuhanju, kao i stečena edukacija u Dubrovniku i tatinoj pučkoj ribarskoj kuhinji, nagnali su ga da u potrazi za poslom završi kao pomoćni kuhar u restoranu obitelji Gaetano. Taj talijanski restoran bio mu je utočište četiri godine, nakon čega je radio i u drugim restoranima u talijanskoj četvrti. Kad je došao do restorana Monk’s Inn - postao je chef i prvi puta u karijeri osvojio nagradu. BIla je to nagrada Golden Spoon za najbolju riblju juhu koju je kuhao od kamena i cvijeta alge. Naravno, nije to bila njegova posljednja kuhinja u Americi, promijenio ih je još nekoliko da bi nakon toga opet završio na - brodu. Naime, njegova jela toliko su se svidjela vlasniku finske brodarske kompanije Viking Line da mu je ponudio posao.

Dolazak u Norvešku i povratak kući

Za njega je plovio i kuhao pet godina, sve dok nije upoznao buduću suprugu. Dama je bila Norvežanka te mu je Norveška zato bila sljedeća postaja. Bjelko se oženio i u Stavangeru otvorio restoran Allegro. Bio je to prvi hrvatski restoran u zemlji u kojoj će provesti još jedanaest godina. A onda je napokon došlo vrijeme da se vrati kući, a posljedično, nakon nekoliko godina izbivanja, Domovinskog rata i izgradnje vlastitog restorana do očeve konobe u Kobašu, se i rastao.

Zaigran u životu, kao i u kuhinji, ne miruje i odlazi u London gdje zimi spravlja riblja jela u svjetski poznatom River cafeu uz bok slavnog chefa Marca Pierrea Whitea, koji je zadužen za mesna jela. London potom zamjenjuje za Zagreb, zatim za Beč te održava i kulinarske radionice. Kada vidite s kakvom strašću priprema riblje specijalitete od najfinijih komada jadranske ribe, bit će vam jasno zašto su svi stolovi u restoranima gdje kuha rezervirani mjesecima unaprijed. Eto, osvjedočio se u to i slavni Beckham kojemu je vjerojatno bilo nemjerljivo uzbudljivije upoznati Bjelka nego što je to bilo obrnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:44