Tko je Ivan Dolac? Ne, što je Ivan Dolac?

Moćni i topli crnjaci s Hvara!
Moćni i topli crnjaci s Hvara!

Piše: Saša Špiranec i Sunčana Barušić

Iako je Ivan Dolac u svijetu vina prilično poznat pojam s kojim se često susrećemo na vinskim listama brojnih restorana, mnogi potrošači nisu sigurni na što se to ime točno odnosi.

Wine bottle with corkscrew and cork

Ponetko taj naziv poistovjećuje s imenom proizvođača (zbog riječi Ivan), ponetko misli da se radi o nazivu sorte, a upućeni znaju da se radi o imenu malog mjesta u sklopu geografskog položaja Hvarske plaže na strmoj južnoj obali otoka Hvara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strme padine što se s visine od 400 metara spuštaju prema moru pretvaraju se u dolce, bonde i rote, a jedan od tih dolaca zove se Ivan Dolac (od Ivanov dolac), prema Ivanu Cariću, posjedniku plemenitog porijekla i svojedobnom vlasnika tog položaja. Tik prije samog mora dolac završava s prekrasnom šljunčanom plažom oko koje se razvilo današnje moderno mjesto, omiljeno ljetovalište brojnih gostiju. Iznad mjesta protežu se vinogradi pretežno plavca malog i smatraju se jednim od najstrmijih vinograda na Jadranu.

Ta iskošenost i izloženost suncu koje s tri strane obasjava grožđe, direktno s neba, odbijanjem od glatkog kamena i reflektiranjem s morske površine, posebno godi ovoj sorti koja se zbog toga dodatno koncentrira i omogućava sirovinu za vino visoke kvalitete. Ivan Dolac na etiketi uvijek podrazumijeva da je vino nastalo od plavca malog, a plavac mali na ovoj južnoj strani Hvara uvijek daje više sladora u grožđu i niže prinose od plavca malog sa sjeverne ili istočne strane.

Najpoznatiji Ivan Dolac na tržištu je onaj od zadruge Svirče iz obližnjeg istoimenog mjesta. Pratimo ga već tridesetak godina i rijetko kada podbaci kvalitetom. Radi se uvijek o moćnim i toplim crnjacima s atraktivnom zrelošću što asocira na aromu suhe šljive, a kad je godište izrazito toplo, pojave se i arome suhe smokve i mediteranskog bilja.

Cijelo to vrijeme znamo da je Ivan Dolac vino s velikim potencijalom, međutim, nedavno su nam Badel 1862 i zadruga Svirče omogućili da taj potencijal provjerimo kušanjem raznih berba gotovo dvadeset i pet godina unatrag. Kušanje se održalo u zagrebačkom Bistrou Apetit u kojem je chef Goran Kočiš postavio zadatak da moćne i tople crnjake sljubi s jelima tradicionalnih sastojaka, ali, što i ne čudi za chefa, pripremljene na potpuno drukčiji način.

Naime, Goran Kočiš je spojio kontinentalne i primorske okuse: skušu, smokvu i plavi krumpiri bili su početak slijeda, slijedila su teleća jetrica i palenta od bijelog brašna sa šumskim gljivama, a potom patka, crveno zelje i lardo.

Uz Ivan Dolac Bariqque Plavac mali 2003 poslužen je juneći entrecote i hobotnica s ciklom, dok su uz Selection 2007 savršeno prijale borovnica i čokolada.

Eto idealne prilike za prikupiti ideje što poslužiti uz tako jake crnjake, a koji odabrati, najbolje govore naše ocjene. Vina su oduševila kvalitetom i izdržljivošću, a osobito berba iz 2003. koja se i nakon dvanaest godina odležavanja još uvijek nalazi u fantastičnoj formi. Koja su sve vina bila na vertikalnom kušanju i kakva su se pokazala provjerite u nastavku teksta:

  1. Ivan Dolac barrique 2009. PZ Svirče 90/100

Izvor: Foto

Vino je spoj internacionalnog za- činskog te bogatog i tradicionalnog dalmatinskog stila. Raskošna mirisa tek stasalog vina. Zrelijih aroma kao što i priliči jednom plavcu s takvog položaja. Pregršt slatkih začina poput vanilije i cimeta isprepliće se s tonovima suhih šljiva i crnih trešnji. U ustima je nešto drukčijeg karaktera zahvaljujući mladosti. Više je sočan nego zreo. Iako, to plina alkohola, intenzitet okusa, solidna koncentracija, te čvrsti tanini mu daju legitimaciju ozbiljnog vina s velikim potencijalom za odležavanje. Vino pred kojim je velika budućnost.

  1. Ivan Dolac barrique 2008. PZ Svirče 88/100

Izvor: Foto

Diskretnijeg nastupa i potpuno druk- čijeg aromatskog profila od prethodnika. Na početku pomalo zatvorena mirisa koji se nakon nekog vremena u čaši otvara prema svojevrsnoj mineralnosti mirisa mora tipičnoj za plavac mali te prema primjesama kože. Okus je topao, širok i tečan, zbog nižih kiselina se mekano i glatko razlijeva preko jezika. Dodir slatkastosti i zrelosti na finišu. Srednje dugačkog trajanja, finog retrookusa.

  1. Ivan Dolac barrique 2004. PZ Svirče 84/100

Izvor: Foto

Impresivne neprovidne crvene boje za dob u kojoj se nalazi. Međutim, ostali elementi nisu u tako dobroj formi. Miris se i nakon duljeg čekanja ne otvara, već ostaje u početnim naznakama mikrobiološke aktivnosti s primjesama prezrelih crnih višanja tipa maraska. Okus je postojan, čvrst, solidnih, čak za plavac i neuobičajeno jasnih kiselina te očitih tanina s blagim stežućim efektom. Vrhunac je prošao, ali još uvijek se radi o vinu visoke klase.

  1. Ivan Dolac barrique 2004. PZ Svirče 93/100

Izvor: Foto

Pravo malo remek-djelo. Neprovidne tamne rubinske boje. Miris je eksplozija aroma među kojima, dobi usprkos, nema ni traga starenja. Miris prosušenog grožđa plavca malog, zatim primjese suhe smokve, suhe šljive, kandirane višnje, a sve te prosušene voćne arome su umotane u omotač minealnosti tipa krede. Okus je jednako raskošan. U odličnoj kondiciji, krcat sočnog i zrelog voća, s dosta živosti, čvrstog i zrelog tanina zrnate teksture, krasnog i čistog retrookusa, s priličnom dozom snage i topline. Vino je na svom vrhuncu koji će, o svojoj prilici, potrajati još dvije do tri godine, a životni mu vijek može protegnuti do dvadeset i pet godina od berbe. Kolekcionarski primjerak.

  1. Ivan Dolac arhivsko vino 1990. PZ Svirče 88/100

Providne rubinske boje s nijansom ciglasto crvene na obrubu. Iako mirisom prevladavaju prave tercijarne arome starog vina poput kože i mahovine, još uvijek ima pregršt zrele voćnosti tipa džem od šljive. U ustima dominiraju slatkastost, toplina i mekoća. Zbog nedostatne kiseline traje kraće od očekivanog, međutim još je uvijek u sasvim pristojnoj kondiciji za dob. Retrookus karakteriziraju arome tipa džem od jagode i trešnje, a zavodljiva slatkoća i na finišu ostaje glavna osobina ovog vrijednog arhivskog vina.

  1. Ivan Dolac Selection 2007. PZ Svirče 87/100

Desertno i slatko vino. Miris obilježavaju arome sušenog voća s naglaskom na suhu smokvu, trešnju i šljivu, zatim je prisutno i nešto elemenata hlapljivih kiselina, a atraktivni začin daju herbalne arome suhog mediteranskog bilja. U ustima se spomenutim aromama pridodaju suhe grožđice i suhe višnje. Kiseline su blago naglašene i daju odličnu protutežu slatkoći. Tanini ugodno suše usta po ispijanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 01:32