Tko priprema jedini priznati kulen u Hrvatskoj?

Kulen OPG-a Matijević za sada jedini s oznakom zemljopisnog podrijetla na europskoj razini

snima: Vlado Kos/CROPIX I Melita Matijević

Kulen je, može se reći, jedan od zaštitnih znakova Slavonije i Baranje. Gotovo svaka obitelj tog dijela Hrvatske radi svoj, domaći kulen. Tako je oduvijek bilo i u obitelji Matijević, čiji je kulen posljednjih godina poznat kao jedan od najboljih na našem tržištu.

O njemu smo već pisali, što se tiče proizvodnje i kvalitete nije se ništa promijenilo, kulen se i dalje radi od prvoklasnih dijelova mesa: buta, karea i lungića (90 posto) te slanine, a glavni majstori u proizvodnji i dalje su Marijan Matijević i njegov sin Hrvoje. No, ono što je novo jest da je OPG Matijević postao jedini proizvođač domaćeg kulena u Hrvatskoj koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla na europskoj razini.

Tu novost prati još jedna, a to je da se u sklopu njihova imanja u baranjskom selu Suza, gdje se nalazi i sama proizvodnja, otvorila kušaonica u kojoj se osim kulena mogu probati i kulenova seka te slanina, a sve ih dostojno prati vino iz njihova vinograda. Sve što se tu proizvede 100 posto je domaće, a ono što je od velike važnosti jest da njihovi proizvodi ne sadrže apsolutno nikakve umjetne dodatke koji su, nažalost, uvelike prisutni u proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Kušati ovaj kulen, vidjeti na licu mjesta njegov dom i čuti sve o njegovu nastanku najbolje je u Baranji. A dok ne posjetite taj kraj, ovaj kulen možete kupiti u mnogim delikatesnim dućanima u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:29