BAD GUY GOOD WINES

Tolušićeva vina su dobra, ali ih sigurno nećemo pamtiti po dobru zbog mutnog poslovanja

 Vlado Kos/
Tolušić je strelovit uspon u političkim vodama preslikao na vinski svijet, a sve je mnogo lakše s velikom financijskom injekcijom

Danas u jutarnjim satima uhićen je Tomislav Tolušić. Policija ga je nakon upadanja u njegov dom u Virovitici odvela u vinariju u naselju Rezovačke Krčevine gdje je u tijeku istraga i pretres dokumentacije. Podsjetimo kako je Tolušić izgradio vinariju zahvaljujući 2,5 milijuna kuna bespovratnog proračunskog novca iz vinske omotnice Ministarstva poljoprivrede. Ipak, nije dobivanje bespovratnog proračunskog novca jedina stavka u bogatom Tolušićevom portfelju. Podsjetimo da je 2018. godine sudjelovao u pisanju Programa pomoći sektora vina, zatim je pisao i Pravilnik o provedbi dodjele sredstava iz vinske omotnice.

U žižu medijskog interesa tako je kasnije došao ne toliko zbog svojih vina koliko zbog istrage o kupovini preskupog softvera plaćenog novcem iz Fondova EU koju je pokrenuo Ured europskog tužitelja (OLAF). Naime, prvi u nizu od četiri ugovora o nabavi softvera s tvrtkom Omega Softwere sklopljen je prije dolaska Gabrijele Žalac na ministarsku dužnost, još 2016. u mandatu Karamarkove vlade, dok je Ministarstvo europskog razvoja i fondova EU vodio Tolušić.

Strelovit uspon u politici preslikao je i u vinskom svijetu. U počecima rada vinarije Tomo Boutique Winery i za dobivanje vina iz prve berbe koristili su kupljeno grožđe iz Kutjeva. Vinogradi su u to vrijeme bili zasađeni, no još uvijek se čekalo na njihov urod. Svojevremeno je i naš stručni suradnik Saša Špiranec komentirao vina spomenute vinarije, zaključivši kako se "Tolušić odlučio koncentrirati na slavonsku perjanicu graševinu i prvi rezultati su dobri. Nije riječ o vinu koje bi trenutačno ostavilo dublji trag na sceni, jer ima boljih, ali kao prvijenac na kojem se prikuplja iskustvo za vlastito grožđe kad dođe u rod ostavio je dobar dojam."

Špiranec je kasnije dodatno opisao dva vina iz Tolušićevog asortimana koje je dosta afirmativno ocijenio. Primjerice, Apolitico Sauvignon blanc 2020. opisao je kao "živahno, elegantno i mirišljavo vino. Vrlo svijetle i gotovo potpuno providne zelenkaste boje. Arome su sasvim na zelenoj strani, podsjećaju na travu i zelenu papriku s nešto cvijeta bazge u pozadini. Okus je živ, blago naglašenih kiselina, vitkog do srednje punog tijela, kraćeg trajanja s herbalnim završetkom".

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Tolušićeva Apolitico Graševina iz 2020. godine također je na Špiranca ostavila pozitivan dojam, pa ju je opisao riječima: "Svijetle i bistre žućkasto zelenkaste boje. Ugodnog mirisa, srednje intenzivnog, herbalno voćnog profila sa svježinom vinogradarske breskve u pozadini. Elegantnog okusa, vitkog do srednjeg tijela, izvrsnog balansa između svježine i zrelosti, solidnog trajanja te s dodirom slatkoće na finišu. 13% alk."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:20