NOVI PROJEKT

Tom Gretić otkrio detalje novog projekta u Novigradu, nosi naziv Chemistry i otvara se u ožujku

 Livio Andrijic/Cropix/Gloria
U intervjuu za Gloriju chef Tom Gretić otkrio je detalje o projektu na kojem trenutno radi

Prije tjedan dana na profilima na društvenim mrežama Toma Gretića osvanuo je oglas za posao koji je domaćoj publici dao naslutiti da se ovaj cijenjeni chef vraća na domaću gastronomsku scenu. Gretić je, naime, kako je napisao, tražio jaku, fokusiranu i motiviranu ekipu za projekt u Istri, a zatim za Gloriju otkrio i o čemu je riječ.

Novi pothvat velikog chefa zapravo je Boutique hotel Palazzo Rainis, koji se, kako je otkrio za Gloriju, trenutno obnavlja, a čije će ekskluzivne sadržaje koristiti gosti u sklopu ponude Adriatic Holidays grupe. Najavio je kako je otvorenje zakazano za sredinu ožujka.

"Restoran će se zvati Chemistry, što je engleska riječ za kemiju, i to u čast prvog vlasnika vile. Originalni vlasnik je, naime, bio apotekar i kao hommage njegovu liku i djelu, koristimo temu apoteke kao osnovu za imena restorana i bara čije je ime Potion's (apotekarski i/ili medicinski napitak). Imena su u svakom slučaju prigodna jer je današnje kuharstvo jako naslonjeno na shvaćanje kemijskih procesa koji se događaju tijekom pripreme hrane. Što više razmišljamo o svojstvima namirnica i termičkim procesima kojima ih obrađujemo, sve više shvaćamo da je kuhanje samo još jedan oblik mijenjanja strukture i okusa namirnice kroz kemijske formule. To dakako nipošto ne znači da ćemo se baviti molekularnom gastronomijom, nego da razumijemo kako da iz svake namirnice i termičkih procesa kojima je podvrgavamo izvučemo - maksimum. Zadržat ćemo malo mistike u svemu pa će vrijeme pokazati jesmo li i koliko - u pravu. Osobno ne sumnjam da smo odabrali pravi put", rekao je chef Gretić za Gloriju.

image
Mario Kucera

Dodao je i kako će večernji degustacijski meni u Chemistryju imati više od 10 sljedova, bit će drugačiji i, kako kaže, vrlo njegov. Drugi meni bit će plant based, a nudit će, kako je najavio, istu količinu imaginacije i originalnosti kao prvi.

"Posebni zahtjevi takvog menija su nas požurili da mjesecima unaprijed osiguramo namirnice od lokalnih proizvođača koji će nas svojom mikro sezonskom ponudom pratiti kroz godinu. Ukratko, kuhat će se sezonski i lokalno uz dodatak nekih ekskluzivnih namirnica iz šireg susjedstva", rekao je Tom Gretić za Gloriju.

Dobro je dodati i kako je Gretić u samo nekoliko dana nakon objave oglasa zaprimio veliku količinu prijava, što je i objavio na svom Instagram profilu.

"Volim raditi s ljudima koji dijele moju strast, koji ljudski pokušavaju, uspijevaju i griješe, a ne trude se to sakriti. Koji tretiraju svakog gosta kao najbitnijeg. Koji napreduju sa svakim novim jelovnikom i svakim novim tanjurom. Svi koji su radili sa mnom znaju da tražim ekipu gusara koji razmišljaju svojom glavom. A s kime ne volim raditi? Nema takvih. Svima treba pružiti priliku."

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Chef je rekao i kako ga na projektu Chemistry u Novigradu posebno veseli raditi prvenstveno zbog dugogodišnjeg prijateljstva s Denisom Jukićem, čovjekom čije vizije i ideje o hotelijerstvu, kako kaže, dijeli jako dugo. Dodaje i kako smatra da će ovaj projekt dići Novigrad u sam vrh ponude Istre i Hrvatske.

Gretić se osvrnuo i na pandemiju pa rekao kako smatra da gastronomija nikad više neće biti ista kao prije korone, kako će se stvari racionalizirati, nanovo osmisliti i skromnije poslovati. Dodao je i kako je u situaciji u kojoj se nalazimo najvažnije strpljenje.

Cijeli intervju pročitajte na Gloria.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12