Tonka bere masline

Tonka iz dvojca U Maje i Tonke, konobice s Korčule bila je u berbi maslina u bratovom masliniku.

Spojila je ugodno i korisno jer će domaće maslinovo ulje sljedeće sezone biti najbolji začin za salate i sve ono lijepo što se U Maje i Tonke nudi.

Stari Renault 4 kotrlja se niz makadam kroz maslinike Modrave uz Vransko jezero. Idemo u berbu maslina. Zašto jedna Lumbarajka ide u berbu na Vrani? Zato jer tamo maslinike ima moj brat Mihael zvani Lujo. U tom uskom pojasu između jezera i mora stari su maslinici Betinjana i Murterina. Godinama zapušteni, sada se vraćaju u život na čistoj zemlji nezagađenoj pesticidima.

Branje maslina na ovako prekrasan dan i nije posao nego užitak. Najviše volim biti vrhu krošnje s koje se pruža pogled s jedne strane na jezero, s druge strane na more. Osjećam se kao ptičica dok čupkam mirisne debele masline. Ove godine su dobro rodile.

Odmah popodne idemo u presu – ulje je prekrasne zelene boje, miriše svježe, voćno, na masline i travu. Brat Lujo ima najbolje ulje. Ja nisam objektivna, ali svi gosti koji su ga probali u našemu restoranu “U Maje i Tonke” u Korčuli su bili oduševljeni. Ako mi ne vjerujete, dođite pa probajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:05