KRAJ PROIZVODNJE

‘Tonka‘ odlazi u povijest: Nakon 75 godina zatvara se jedina mljekara u Rijeci i PGŽ-u

 Franko Colori/cropix/Cropix
Novi list je objavio kako nakon 75 godina poslovanja nestaje jedina mljekara u Primorsko-goranskoj županiji

Ugasit će se jedina mljekarska industrija u Primorsko-goranskoj županiji i to nakon 75 godina rada. Riječ je naravno o Mljekari Tonka koja kako piše Novi list planira zatvoriti pogon već do sredine svibnja. Postojali su planovi da se mljekara preseli u Liku, a na razloge zatvaranje Uprava Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka na njih upozorava već godinama. Jedna od glavnih razloga ističe se nedostatak domaće sirovine te su otkazali otkup 180 kooperanata kako donosi Novi list. Uz nedostatak sirovine kao glavni razlog zatvaranja mljekare ističu se još i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata, sirovina kao i investicije koje su neminovne da bi se postigao zadovoljavajući tehnički uvjeti.

Tvrtka PIK d.d. Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih i slastičarskih proizvoda te tjestenine od preko 65 godina (od 1947.), te jedina u Primorsko-goranskoj županiji koja je prerađivala mlijeko i mliječne proizvode.

PIK-ova mljekara, osnovana je 1941. godine u Rijeci, na Škurinjama. Pogon je već u prvom razdoblju imao vlastiti kemijski i mikrobiološki laboratorij kako bi se pratila zdravstvena ispravnost i kvaliteta mlijeka kao sirovine i gotovih mliječnih proizvoda. Kako se grad Rijeka razvijao, tako se razvijala i PIK-ova mljekara kako po količini prerađenog mlijeka tako i po vrstama mliječnih proizvoda. Više od 70 godina neumorno su usavršavali proizvodnju mlijeka za koje se sirovina nabavljala diljem Gorskog kotara, Like i Istre.

PIK Rijeka se godinama bori s nelikvidnošću, nekad je ondje radilo više od 300 radnika, danas manje od 200. Ipak, najavljuju kako su svi radnici već raspoređeni po drugim radnim mjestima te kako dodatnih otkaza neće biti. Ipak, ovo je još jedna porazan udarac na hrvatsko gospodarstvo. Konzumirajući vijesti o zatvaranju preostalih postrojenja preostaje pitanje ima li kraja i hoćemo li uskoro išta uspjeti proizvesti u vlastitoj zemlji?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:12