NOVOGODIŠNJI IZBOR

Top 10: Najbolji domaći suhi vintage pjenušci klasične metode u 2020. godini

 Matija Djanješić/Cropix/Cropix
Izdvojili smo čak 10 novogodišnjih favorita među suhim vinatage pjenušcima domaće proizvodnje

Vintage pjenušci su pjenušci s označenom berbom na etiketi. Obično se radi o boljim berbama nekog podruma ili vinogorja koje su zaslužile zasebno punjenje. Poslužuju se u posebnim prilikama jer je proces njihove proizvodnje zahtjevan i dugačak s produljenim dozrijevanjem na kvascima. Obično su suhi ili vrlo suhi i izvrsna su gastronomska vina koja najčešće sparujemo s jelima kao što su svježi sirovi kvarnerski škamp, riblji carpaccio, sashimi, kamenice, kavijar te jastog ili hlap sa žara.

1. ŠEMBER, PAVEL 2016.

Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 94/100

Od sorti chardonnay 90% i plavec žuti 10%. Svjetlije zelenkastožućkaste boje. Lagani i slojeviti pjenušac s finesom. Lepršav, elegantan i nježan u ustima, kremast na nepcu, umjerenih kiselina i razvijen. Nema šampanjsku oštrinu, već više djeluje podatan, mekan. Fini voćni tonovi koštunjičavog voća obilježavaju finiš, a retrookus je čist i slastan. Jako lijepo vino.

2. TOMAC, PJENUŠAC AMFORA 2015.

Cijena: 275 kn
Kvaliteta: 93/100

Stare plešivičke sorte čine 50%, dok je ostalih 50% chardonnay. Zlatne boje, sitnog i perzistentnog perlanja. Miriše kao većina jantarnih vina, na kasne jesenske sorte jabuka, zatim na cider, i u primjesama dođe još nešto dunja i mušmula. Okus je jako dobar, istovremeno elegantan i bogat, profinjen i rustikalan, kontroverznih ali uravnoteženih svojstava. Duga trajanja, s dodirom taninskog stezanja i finalnom slasti zrelih agruma.

image
Tomac - Amfora Pjenusac brut 2013.

3. GALIĆ, BLANC DE NOIRS EXTRA BRUT 2013.

Cijena: 200 kn
Kvaliteta: 93/100

Od sorte pinot crni. Sasvim suh i ugodno kiselkast. Miriše na citruse, jabuke, s nešto cvjetnih nota u pozadini, čist kao suza, dugotrajan. Okus je vrlo živ, s atraktivnom šampanjskom oštrinom, u ustima daje na granny smith jabuku, s malinom i limetom na retrookusu.Pred njim je dug vijek.

image
Galic - Blanc de noirs 2013.

4. KORAK, ROSE NATURE 2015.

Cijena: 125 kn
Kvaliteta: 92/100

Od sorte pinot crni. Ružičaste boje lososa. U ustima zaobljen, zrelijeg karaktera, s nešto aroma crvenog voća, ponajviše malina i sasvim suhog finiša koji čisti nepce. Miris je delikatan, slojevit, arome crvenog voća se miješaju s kvaščanim i floralnim tonovima. Mekše i zrelije od očekivanja za jedan brut natur.

image
Korak - Rose nature

5. KURTALJ, CUVÉE PRESTIGE EXTRA BRUT 2013.

Cijena: 180 kn
Kvaliteta: 92/100

Od sorti chardonnay 80% i pinot crni 20%. Vino je ležalo na vlastitim kvascima u boci 52 mjeseca do degoržacije. Razvilo je cijeli niz atraktivnih aroma, od blagih cvjetnih tonova, preko žutog voća, tragova mednih tonova, do kvaščanih aroma poput svježeg kruha. Vrlo kompleksan i lijep miris. U ustima je razvijeno, ugodno kiselkasto, s dosta slasti na finišu i impresivnom mineralnošću na retrookusu.

image
Kurtalj - Cuvee prestige extra brut

6. MISAL, BLANC DE NOIRS BRUT 2015.

Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 92/100

Od sorte pinot crni. Sjajan pjenušac visoke klase. Profinjena, kompleksnog mirisa u kojem se isprepliću sekundarne i tercijarne arome - brioš, fini oksidativni tonovi, jesensko jezgričavo voće. U ustima je živ, s čvrstom kiselinskom kičmom, istodobno suptilan i elegantan, duga trajanja.

image
Misal - Blanc de noirs brut 2015.

7. TOMAC, DIPLOMAT 2016.

Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 91/100

Od sorti chardonnay 90% i žuti plavec 10%. Mirisa na pečeni limun i zrele agrume, s pozadinom brioša i profinjene oksidativnosti. U ustima elegantno, sasvim suho, blago kremasto, s ugodno naglašenim kiselinama, dugim trajanjem i finesom razvijenog pjenušca.

image
Tomac - Diplomat Extra Brut

8. KORAK, BRUT NATURE 2014.

Cijena: 125 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorti pinot crni 60% i chardonnay 40%. Limunsko žute boje. Profinjenog i slojevitog mirisa odležanog pjenušca. U mirisu se susreću cvjetne note, citrusne note, kvaščani tonovi i dodir oksidacije kao posljedice dugog dozrijevanja na kvascima. Sve skupa na razvijenijoj, dozreloj razini, bez primarnih aroma. U ustima je zreo i zaokružen, pretežno kremaste teksture, s nešto putrastih elemenata na sredini s puno zapečene ili karamelizirane citrusne voćnosti na finišu.

image
KORAK - Brut nature

9. MENEGHETTI, MENEGHETTI CLASSIC 2017.

Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorti chardonnay 60% i pinot bijeli 40%. Fini elegantni pjenušac, profinjenih aroma iz autolitičke zone. Limunskožute boje sa zlatnim refleksom. Miriše na zrelo koštunjičavo voće i nježne note citrusa, s finim kvaščanim nijansama u pozadini i primjesama brioša. U ustima je kremast, dobrog, sitnog i dugotrajnog perlanja. Finiš je dugotrajan, s dosta citrusa na retrookusu. Vino čisti nepce i nudi se kao dobar aperitiv ili uz mineralnije tipove hrane.

image
Meneghetti - Classic brut 2017.

10. BEDEKOVICH, BEDEKOVICH EXTRA BRUT 2014.

Cijena: 90 kn
Kvaliteta: 89/100

Od sorti kraljevina 50% i semillon 50%. S finesom i izričajem klasične Champagne. Lagan i osvježavajućeg karaktera. Jabuka, citrusi i neka floralnost na nosu s dodatkom plemenite oksidativnosti kao posljedice dozrijevanja. U ustima je lepršav, živahan, ugodno kiselkast, suh, čisti nepce. Solidnog je trajanja, nepobjedive svježine.

image
Bedekovic - pjenušac Extra Brut
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 13:00