Top 10 specijaliteta Srednje Dalmacije koje ne smijete propustiti

Hvar, otok Hvar, 180413. Restoran Gariful. Reportaza o pripremanju tradicionalnog jela Hvarska gregada u restoranu Gariful u Hvaru. Na fotografiji: hvarska gregada od skrpine, kavale i ugora sa leutom Gade u pozadini. Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 / CROPIX
Stiže lista lokalnih jela koja morate isprobati

Beskonačne strasne gastronomske rasprave stoljećima obilježavaju dalmatinsku svakodnevnicu. Prve jutarnje diskusije vode se na temu odabira mjesta i jelovnika dobre marende. Uz marendu se određuje ručak i tako sve do završnih noćnih zalogaja.

U takvom se ugođaju i radni odnosno spremišni prostor – konoba – pretvorila u mjesto okupljanja i kužinavanja. Konobe su potom postale omiljeni pučki ugostiteljski objekti. Danas su mjesta u kojima se slavi veličanstvena jednostavnost jestive starine. Masline i kruh, palenta i sir, srdele usoljene ili svježe s gradela, panceta i pršut, ukiseljena ljutika i kapare, a sav se taj užitni minimalizam proteže do slastica kakve su fritule, kroštule ili cviti. Ne znači to nipošto da se dalmatinski jelovnici svode na recepte koji se opisuju u dvije, tri riječi, brzo i lako pripremaju. Uostalom sastojci pašticade kuhaju se satima, mariniraju danima, odležanost najboljih ovčijih sireva mjeri se ne samo mjesecima nego i godinama, trogodišnji su veliki kapitalni pršuti na najvišoj cijeni. Posvećenost svakoj pojedinosti priprave od odabira namirnica do načina posluživanja konstanta je ove velike dalmatinske tradicije. Ona se jednako ogleda u običnim svakodnevnim jelima, poput njoka sa šalšom, kao i u svečanim ili blagdanskim kakva bi bila, primjerice, imotska torta.

Pravi foodie od formata oduševljavat će se u Dalmaciji proučavajući lokalne osobitosti zajedničkog nasljeđa. Nakon viške treba svakako probati i komišku pogaču. Pašticadu u Splitu razlikovat će znalac od one u Omišu, po tome što se u omiškoj inačici jače osjeti celer. Za razliku od suhih šljiva uobičajenih u splitskim receptima istog jela, najbolje zadarske pašticade otkrivaju svoj identitet po maraškama, prosušenim ili onima očuvanim u likeru. A tek priča o brudetima, poparama i gregadama! Rasprave o tome koja je riba, koje školjke, koji mekušci najbolja za koju vrstu priprave u teči može zastati već na veličini, obliku i materijalu od kog je posuda izrađena.

  • Hvarska gregada (naslovna fotografija)
  • Poljički soparnik
  • Komiška pogača
  • Imotska torta
  • Hobotnica ispod peke

Photo©right Mario Kucera [email protected],com
  • Šalamaštrani jezik s kaparima
  • Sinjski arambašići
  • Dalmatinska kaštradina
  • Viški hib od smokava

/ CROPIX
Zadar, 090911. Festival smokava. Degustacija jela i pica od smokava u restoranu Pet Bunara i na Poljani Petra Zoranica. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
  • Dalmatinska pašticada s njokima
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2022 02:07