Top 10 specijaliteta Srednje Dalmacije koje ne smijete propustiti

Hvar, otok Hvar, 180413. Restoran Gariful. Reportaza o pripremanju tradicionalnog jela Hvarska gregada u restoranu Gariful u Hvaru. Na fotografiji: hvarska gregada od skrpine, kavale i ugora sa leutom Gade u pozadini. Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 / CROPIX
Stiže lista lokalnih jela koja morate isprobati
Stiže lista lokalnih jela koja morate isprobati

Beskonačne strasne gastronomske rasprave stoljećima obilježavaju dalmatinsku svakodnevnicu. Prve jutarnje diskusije vode se na temu odabira mjesta i jelovnika dobre marende. Uz marendu se određuje ručak i tako sve do završnih noćnih zalogaja.

U takvom se ugođaju i radni odnosno spremišni prostor – konoba – pretvorila u mjesto okupljanja i kužinavanja. Konobe su potom postale omiljeni pučki ugostiteljski objekti. Danas su mjesta u kojima se slavi veličanstvena jednostavnost jestive starine. Masline i kruh, palenta i sir, srdele usoljene ili svježe s gradela, panceta i pršut, ukiseljena ljutika i kapare, a sav se taj užitni minimalizam proteže do slastica kakve su fritule, kroštule ili cviti. Ne znači to nipošto da se dalmatinski jelovnici svode na recepte koji se opisuju u dvije, tri riječi, brzo i lako pripremaju. Uostalom sastojci pašticade kuhaju se satima, mariniraju danima, odležanost najboljih ovčijih sireva mjeri se ne samo mjesecima nego i godinama, trogodišnji su veliki kapitalni pršuti na najvišoj cijeni. Posvećenost svakoj pojedinosti priprave od odabira namirnica do načina posluživanja konstanta je ove velike dalmatinske tradicije. Ona se jednako ogleda u običnim svakodnevnim jelima, poput njoka sa šalšom, kao i u svečanim ili blagdanskim kakva bi bila, primjerice, imotska torta.

Pravi foodie od formata oduševljavat će se u Dalmaciji proučavajući lokalne osobitosti zajedničkog nasljeđa. Nakon viške treba svakako probati i komišku pogaču. Pašticadu u Splitu razlikovat će znalac od one u Omišu, po tome što se u omiškoj inačici jače osjeti celer. Za razliku od suhih šljiva uobičajenih u splitskim receptima istog jela, najbolje zadarske pašticade otkrivaju svoj identitet po maraškama, prosušenim ili onima očuvanim u likeru. A tek priča o brudetima, poparama i gregadama! Rasprave o tome koja je riba, koje školjke, koji mekušci najbolja za koju vrstu priprave u teči može zastati već na veličini, obliku i materijalu od kog je posuda izrađena.

  • Hvarska gregada (naslovna fotografija)
  • Poljički soparnik
  • Komiška pogača
  • Imotska torta
  • Hobotnica ispod peke

Photo©right Mario Kucera mario_kucera@yahoo,com
  • Šalamaštrani jezik s kaparima
  • Sinjski arambašići
  • Dalmatinska kaštradina
  • Viški hib od smokava

/ CROPIX
Zadar, 090911. Festival smokava. Degustacija jela i pica od smokava u restoranu Pet Bunara i na Poljani Petra Zoranica. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
  • Dalmatinska pašticada s njokima
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 04:24