Mali pivski itinerer

Top 5 craft piva koja morate probati u Istri, od prvog istarskog pivskog pjenušca do prve eko bire

 Unsplash
Planirate li uskoro odlazak u Istru, a mislite da se ondje nude samo vino, maslinovo ulje i tartufi, prevarili ste. Istrijani vole pivo, proizvode ga, a evo koje pivovare možete i posjetiti na poluotoku

Craft pivo, poznato jer je specifično u proizvodnji te osim tradicionalnih sastojaka - ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, naglašava i nove okuse, pa nije neobično da se u takvo pivo dodaju začini, čokolada ili kava. No, ako ste mislili da ga u Istri nema i da ga ne proizvode, prevarili ste se.

image
Unsplash

Donosimo popis craft piva koja možete kušati na ovom našem poluotoku.

SAN SERVOLO, BUJE

image
San Servolo Press

Mala bujska pivovara koja je dobila ime po zaštitniku grada Buja, svetom Servulu u ponudi ima nekoliko vrsta craft piva. Osim tradicionalnih sastojaka tu je voda iz izvora sveti Ivan, koji se nalazi u dolini rijeke Mirne, prženi ječam, koji daje jedinstven okus i razne vrste hmelja. Istinske ljubitelje piva zasigurno će privući i originalna ponuda u San Servolo Resort & Beer Spa. Pitate se o čemu je riječ? Govorimo o opuštanju u pivskoj kupki uz umirujuće mirise ječma i hmelja.

image
San Servolo Press

BURA BREW, POREČ

image
Robert Marić Press

Osim što će vas Poreč osvojiti ljepotom svoje prošlosti i gastronomskom ponudom, ono što možda dosad niste znali je da možete posjetiti i malu lokalnu craft pivovaru. Ona je uvijek otvorena za sve znatiželjnike u potrazi za pivskim pričama, a gostoljubivi domaćini pokazat će vam gdje i kako se proizvodi njihovo craft pivo. Bura Brew je prepoznatljiva po neprozirnom pivu i postojanoj pjeni, a možete je kušati u tri različite vrste originalnog imena: Optimist Golding Ale, Redsand Amber Ale i Tornado IPA - Istrian Pale Ale.

KAMPANJOLA, SVETVINČENAT

image
Facebook Kampanjola

U malom istarskom mjestu poznatom po tragičnoj priči vještice Mare i nadomak impozantnog kaštela Morosini-Grimani nastalo je prvo eko pivo ili prva sakramentska eko bira, kako je zovu sami proizvođači. Riječ je o craft pivu jačeg okusa koja se proizvodi u tri varijante, dvije osnovne i jedna prigodna, koja je prošle godina bila crvena. Njeni izumitelji vole je sljubiti s eko proizvodima, ali provjereno paše u kombinaciji s bilo kojim jelom - od slanog do slatkog. Posjetite Svetvinčenat, kušajte popularnu Kampanjolu i saznajte zašto su je tako nazvali i tko je zapravo ona.

SUXO, PULA

image
Facebook Suxo

U najvećem gradu istarskog poluotoka nastala je mala craft pivnica neobičnog imena. Zanima vas što se to krije iza riječi SUXO!? To su ustvari dvije riječi preuzete iz talijanskog dijalekta, su e xo, koje znače gore i dolje što su zapravo i vlasnici radili putujući na relaciji Pula - Buje, odnosno gore - dolje.

SUXO proizvodi čak deset vrsta craft piva od kojih su tri stalno u proizvodnji, a ostale ovise o potražnji i sezoni. The Butcher - red ale, The Reaper - gold ale, Dark maid - stout, TRIPA - Brown rye IPA, False Blond Hebe - White stout samo su dio ove zanimljive priče koju valja poslušati i, naravno, okusiti.

ISTARSKO TARTUF & ISTARSKO MUŠKAT, BUZET

image
Facebook Istarska Pivovara

Osim odličnih istarskih craft piva nismo mogli izostaviti ovu doista zanimljivu i naizgled nespojivu kombinaciju okusa Istarske Pivovare. U Buzetu su s pivom spojili dvije najpoznatije istarske namirnice, tartufe i muškat. Istarsko muškat tako je prvi istarski pivski pjenušac vrlo specifičnog mirisa i okusa dok je Istarsko tartuf nefiltrirano svijetlo pivo koje neće ostaviti ravnodušne brojne ljubitelje ove delicije jedinstvenog okusa i navodnih afrodizijačkih svojstava!

image
Istarska Pivovara Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:38