LJETNI IZBOR SAŠE ŠPIRANCA

TOP TRI VINA ZA OSVJEŽENJE: Topli ljetni dani iziskuju lagana i nepretenciozna vina!

Topli ljetni dani iziskuju lagana i nepretenciozna vina

Dalmatinski kandidat za svjetskog prvaka u toj kategoriji je zasigurno debit. Ta sorta u normalnim okolnostima i u redovnim rokovima berbe uvijek daje lagana, ne odveć aromatična vina, s finim tekom bez gorčine te s urođenom lepršavošću. Postoje trenuci kad su vinari zakasnili s berbom pa su zbog sortne sklonosti tome kiseline pale i vino bude ravno i neupitno, ali ako su stvari odrađene pravovremeno i s pažnjom dobrog gospodara, debit je ultimativno ljetno vino.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Zadnjih godina nam ga takvog finog i lepršavog uredno i kontinuitetu nude vinarije Bibich, Ante Sladić i Birin, ali ima i drugih dobrih vinara, kao i vina od debita, ali mi smo ovaj put izdvojili ovogodišnjeg favorita - Antu Sladića. Nakon debita, aduti za svakodnevno pijuckanje pri kraćenju dugih popodneva na godišnjim odmorima su još škrlet, maraština (ili rukatac), žlahtina, bogdanuša, kujundžuša, šipon (pušipel, furmint), te laganije malvazije i graševine (ali one obično kad su laganije su i slabije kvalitete).

Vina za ljetni ručak

Ručak ipak traži nešto punije i krepkije od debita i sličnih mu vina, međutim s obzirom na tipove jela koje pripremamo ljeti i temperature u zraku, najčešće ćemo se zadržati u zoni bijelog vina ili rosea. Drugim riječima, nalazimo se u zoni graševine, omiljenog vina Hrvata, a kao alternativa graševini dobro još mogu igrati malvazija, unoaked chardonnay, pinoti sivi i bijeli te naposljetku hercegovačka inačica graševine - žilavka.

Group of friends having drinks at sunset. They are celebrating with a wine toast. They are smiling and happy. Lens flare

Žilavka kao vino nikad nije odveć aromatično, čak suprotno, arome su joj obično diskretne i teško je pojedinu razlučiti, kao što je slučaj u sauvignonu ili tramincu već su više, onako, vinskog karaktera. Kad je okus u pitanju, stvar je sasvim drukčija, jer žilavka ima karakter i staminu kao rijetko koja druga bijela sorta. Nikad nije odveć masivna ili teška, a uvijek, čak i kad su alkoholi niži, ima punoću, krepkoću i trajanje.

Group of people having their lunch outside on summer sunny day
Getty Images/iStockphoto

Dakle, s lakoćom se nosi s većinom hrane jednog tipičnog ljetnog ručka kad je u pitanju okus, a mirisom ostaje nenametljiva i služi kao savršen diskretni pratitelj jela i raspoloženja. Posljednjih godina kvaliteta žilavki raste strelovitom brzinom i već je desetak vinara iz Hercegovine koji mogu ponuditi iznimna vina od žilavke, a danas izdvajamo butiknu vinariju iz okolice Ljubuškog - vinariju Škegro.

Vina za ljetnu večeru

Navečer se lakše diše, temperature su niže, ali su još uvijek ljetne, društvo je veće, bučnije, hrana je ambicioznija, pa bi trebalo biti i vino. Kad su bijela vina u pitanju, to je vrijeme za odležana vina, u drvu dozrele malvazije i chardonnaye, nešto kasnije ubrane graševine, poneki rijetko dobri grk, ambiciozne sauvignone, veltlince ili tramince te, na kraju, za superstara ovog vinskog trenutka na restoranskoj sceni Hrvatske, dalmatinski pošip. Pošipa u ovom trenutku ima toliko puno dobrih da bi svako nabrajanje neminovno završilo nepravdom. Stoga izdvajamo samo jedan, čija je popularnost eksplodirala ove godine, nakon osvajanja zlatne medalje na natjecanju DWWA vinskog magazina Decanter.

Photograph of a bowl of soup being served at an outdoor dinner party with a bottle of wine in frame with blank label.
Getty Images/iStockphoto

Radi se o pošipu Nerica Jakše Krajančića. Zlatnu medalju i fantastičnih 95 bodova kod britanskih sudaca je osvojila berba iz 2016., a mi danas predstavljamo i preporučujemo ovu iz 2017., koja stilski i kvalitetom ne odmiče puno od nagrađene. Pošip je istovremeno aromatičan i bogata okusa, što ga čini neizbježnim izborom pri ribljim večerama, ali i kad se bira meso poput teletine za glavno jelo. Zbog takvog karaktera ga je teško potisnuti u drugi plan, što ga čini jednim od pouzdanijih izbora za iole ambiciozniju večeru od ribarske fešte.

NERICA, POŠIP 2017., CIJENA: CCA 88 KN (VIVAT), OCJENA 90/100

Intenzivna i atraktivna mirisa sauvignonske provenijencije, reduktivna karaktera, dakle, bez odležavanja u drvu. Okus ipak otkriva pravo porijeklo. To bogatstvo, punoću, zrelost i snagu tipičnog pošipa. Izvanredno vino koje se može čuvati par godina ili trošiti odmah.

ŠKEGRO, ŽILAVKA KRŠ BIJELI 2017., CIJENA: CCA 55 KN (VRUTAK), OCJENA 88/100

Diskretna mirisa, nenametljiva, a ugodna. Okus s druge strane nije nimalo skroman, pun je, s puno voćnosti koja asocira na breskve, jabuke i suho cvijeće, osobito na retrookusu. Odlične dužine, odmjerene krepkoće, ugodne svježine.

ANTE SLADIĆ, DEBIT 2017., CIJENA: CCA 70 KN (U VINARIJI), OCJENA 87/100

S alkoholom od 12%, lagano, nježno i lepršavo vino, živog voćnog okusa, s ugodnim i nenametljivim aromama na ljetne kruške i agrume. Čista i fina okusa, solidnog trajanja s obzirom na eleganciju. Savršeno svakodnevno vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 12:13