SRETNI BLAGDANI

Tradicionalna pogača koja donosi novac, sreću, rodnost i zdravlje. Što je česnica i kako se radi?

Danas, 7. siječnja, slavi se Božić prema julijanskom kalendaru, a upravo je česnica jedan od najpoznatijih simbola slavlja

Jedan od simbola Božića u dijelu Crkve koja ga slavi prema Julijanskom kalendaru, 7. siječnja, jest česnica, pogača koju okupljeni članovi obitelji i prijatelji vjernici dijele na samom početku božićnog ručka. Kako nam je svojevremeno objasnila gospođa Anđa Gostimir, dijeljenje česnice je ključan moment Božića u njezinoj, ali i brojnim drugim kućama.

"Porodica koja se okupila oko stola na tom svečanom božićnom ručku ustaje, svi se ste, moli se Očenaš i svatko jednom rukom s donje strane drži česnicu koja se za vrijeme molitve vrti u krug. Kad molitva završi, svatko od prisutnih otkida česnicu tamo gdje mu se ruka zatekla. Takav je običaj, tako su mene moji naučili. Zatim slijedi neka vrsta božićne lutrije: netko će od prisutnih u svom dijelu česnice naći novčić - u bogatijim obiteljima nekoć je, a možda je ponegdje i danas, to bio dukat. Onaj tko ga pronađe u svojem dijelu česnice u idućoj će godini imati novaca; netko će pak naći jezgru oraha za zdravlje, netko zrno kukuruza ili pšenice za godinu u kojoj neće oskudijevati hranom, grožđicu da mu godina bude slatka, komadić grančice od badnjaka za zdravlje - sve redom simbole koji bio trebali sugerirati da ih uz Božju pomoć u idućoj godini očekuju zemaljska blagostanja: novac, sreća, rodnost, dobro zdravlje... Ali ne nađu uvijek baš svi neko od tih pet, šest obilježja."

image

Česnica gospođe Anđe Gostimir

Marko Miscevic/Cropix

Česnica se još danas u ponekim kućama mijesi rano ujutro, već oko 2-3 sata po noći, jer se u očekivanju Božića zapravo još nije ni išlo na počinak kako bi se stiglo obaviti sve prije samog Božića, na dan kada se ne bi trebalo raditi ništa. Izgled česnice također ovisi o običajima pojedine kuće, pa tako gospođa Anđa svoju ukrašava na način na koji su je učili cijeli život.

"Postoje jednostavnije, ali sigurno i kompliciranije verzije. Ali ja se uvijek potrudim oko ukrašavanja česnice simbolima moje vjere", rekla nam je u jednom nedavnom razgovoru. U nastavku ostavljamo recept za njezinu česnicu, a ovdje možete pročitati cijelu priču o ovoj vrijednoj, danas umirovljenoj kuharici.

ANĐINA ČESNICA

Trebat će vam:

650 g glatkog brašna tip 400

2 jaja

2,5 dl mlijeka

2 žlice kiselog vrhnja

3 žlice ulja

1 žličica soli

1 žličica šećera

8 g suhog kvasca

maslac ili margarin

Priprema:

Umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite ga pokriveno krpom da se diže, oko sat vremena, ovisno o toplini prostorije. Kad se digne, podijelite ga u pet većih i 10 manjih loptica. Pripremite tepsiju u kojoj ćete peći česnicu i obložite je papirom za pečenje. Veće loptice tijesta razvaljajte na veličinu tanjura pa slažite jednu na drugu, sloj po sloj, mažući ih odozgo rastopljenim maslacem, osim najgornje. Tako složeno tijesto zarežite na osam dijelova - pazite da ne razrežete do kraja, neka ostane oko 1,5 cm pri dnu spojenog tijesta da se drži skupa. Zatim svaki taj dio, trokut po trokut, sloj po sloj odmotavate iz sredine prema vanjskom rubu i podvijete ga, tako da se svaki sloj lijepo vidi. Sredina vam je, dakle, ostala prazna, a izvana ste formirali vijenac, koji položite u tepsiju na papir za pečenje. Sljedećih osam manjih loptica zatim također razvaljate u malo manje krugove, do polovice ih namažete rastopljenim maslacem, a drugu polovicu zarežite više puta u širini jednog centimetra prema vanjskom rubu, ali opet ne do kraja. Na dio koji nije zarezan stavite novčić - koji ste prokuhali, očistili sodom bikarbonom, alkoholom, a ja sam ovaj i zamotala u alufoliju - ili orah, grožđicu, što već ide unutra, pa tijesto motate od cijelog prema narezanom dijelu. Dobit ćete osam kifli, od kojih neke u sebi nose simbole dobre godine koja je pred vama. Zatim ih slažete oko prije pripremljenog vijenca. Preostale su vam još dvije loptice tijesta - od jedno formirate kuglu koju stavite u sredinu vijenca, a drugu razvaljate pa od nje napravite ukrase, listiće ili slično. Sve se to ostavi petnaestak minuta da malo naraste, pa se premaže razmućenim jajem s malo ulja. Sad kad je sve spremno možete napraviti dodatne ukrase: to ne rade svi, ali ja sam zamiješala tijesto od 2/3 brašna, 1/3 gustina, vode i malo soli. Pustila sam da se tijesto malo odmori, pa ga razvaljala tanko i od njega napravila ukrasne ružice, krst, ja sam napravila i četiri pečata koji označavaju Gospoda Isusa Hrista. Česnicu zatim stavite peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, nakon 15 minuta smanjite na 180 stupnjeva i špečete do kraja, ukupno oko 40 minuta, ovisno naravno o veličini, odnosno debljini tijesta. Pečenu česnicu izvadite iz pećnice i pokrijete krpom da se hladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:59