Gdje na izlet

Tradicionalna smotra istarskih volova: između 21 bira se najljepši, najposlušniji i najteži boškarin

 Tz Općine Kanfanar
Ove subote u Kanfanaru će se održati 33. Jakovlja i tradicionalna smotra, a organizatori pozivaju posjetitelje da prisustvuju snimanju milenijske fotografije Šime Strikomana odjeveni u bijelo

Smotra istarskih volova, manifestacija na kojoj će se po 33. put za redom birati najljepši, najteži i najposlušniji boškarini, okupit će ove godine 14 uzgajivača (20 iz Istre i jedan sa otoka Krka). Oni će predstaviti 21 vola koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola, gdje će potom započeti i proglašenje, kako su najavili - onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg. Smotra započinje u subotu, 29. srpnja 2023., u 18 sati u Parku istarskog vola u Kanfanaru, a prethodit će joj prezentacija domaćih proizvoda i lokalnih zanata od 16 sati.

image

Smotra istarskog goveda, Kanfanar

Tz Općine Kanfanar

Stručna komisija procjenit će ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, a to uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije.

Svake godine obaraju se rekordi prošlogodišnjih u težini, pa je tako 2022. najteži vol na Smotri težio 1.421 kg što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

Nakon Smotre, oko 18:30 sati, održat će se i izrada milenijske fotografije Šime Strikomana u obliku boškarina, za koju se posjetitelji pozivaju da dođu obučeni u bijelo.

image

Na Sajmu će biti snimljena i milenijska fotografija

Tz Općine Kanfanar

Istarski vol - boškarin je autohtona životinja i najveći simbol Istre, ujedno jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Boškarin je autohtona, visoko ugrožena i zaštićena pasmina goveda, a Općina Kanfanar kroz ovu manifestaciju potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine. Ove životinje nekad su pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima.

image
Tz Općine Kanfanar/

U sklopu programa održava se i "Šetimana od Jakovlje" koja ove godine nudi bogat program. U mjestima diljem Općine Kanfanar organizirani su različiti zabavni, eno-gastronomski i sportski programi. Tako će posjetitelji moći uživati u otvorenom kinu na travi, sudjelovati u pub kvizu na temu boškarina, a održat će se i prigodni nogometni turnir i rekreativna biciklijada.

Za kraj dana, u 21 sat najavljen je koncert grupe Vigor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:37