RECEPTI MLADENKE ŠARIĆ

TRADICIONALNI KOLAČI: Bakine šape s orasima i rogačem!

 Berislava Picek / Hanza Media
Ova bivša novinarka je za Dobru hranu pripremila tradicionalne hrvatske slastice!
Ova bivša novinarka je za Dobru hranu pripremila tradicionalne hrvatske slastice!

Ovaj hladni dan je savršen za pripremu prhkih šapa koje će vas vratiti u djetinjstvo.

Šape s orasima:

300 g brašna
300 g oraha
250 g šećera
350 g svinjske masti
2 jaja

Priprema:

Jaja istući sa šećerom, dodati svinjsku mast, brašno i orahe. Puniti namašćene i pobrašnjene kalupe te peći desetak minuta. Poštaubati i pustiti da se tope u ustima.

Berislava Picek / Hanza Media

Šape od rogača i pirova brašna

500 g pirova brašna
300 g svinjske masti
200 g šećera
200 g brašna od rogača
2 - 3 jaja (ovisno o veličini)
1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga barem sat vremena na hladnom. Kalupe za šape namastiti i pobrašniti te gotovo do vrha napuniti smjesom od tijesta. Peći na 170 stupnjeva 10-15 minuta. Šape vaditi iz toplih kalupa i po želji posuti šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 21:46