I koliko god mi bili otvoreni prema svemu što nam donosi moderno doba, koliko god su i kod nas stigle neke nove kulture, svi mi držimo do svoga, do onoga s čime smo odrasli i što nas je postavilo na noge. To su okusi i mirisi kojima se uvijek vraćamo, okusi koji vesele, koji tješe i maze, a da ne bi otišli u zaborav brinu se mnoge domaćice i udruge pa su tako svoje snage udružili TZ općine Blato na otoku Korčuli i Blatski fižuli uz podršku Hrvatske matice iseljenika, Hrvatski pomorski muzej Split i Visoka škola za turistički i sportski menadžment Aspira iz Splita. Osmisli su projekt “4 otoka, 4 mjesta, 4 recepta” kojem je cilj povezati otoke Brač, Hvar, Korčulu i Vis. Svi oni po nečemu su jedinstveni, mogu se podičiti receptima koj su dio njihove tradicije, ali i onim novima koji su na tragu te baštine. Riječ je o bračkoj spari, hvarskom paprenjoku, korčulanskoj lumbliji i viškoj pogači.
.jpg)
Upravo su u Aspiri održane radionice na kojima je prezentirana priprema ovih slastica i slane pogače s Visa po kojima će vjerojatno ovih blagdana mirisati većina otočkih kuća. Bračku sparu iz pepela je izvukla udruga Imena, koju vodi Maja Duka, i splitska pekarnica Kruščić, koja je osmislila recepture za nekoliko verzija stare-nove spare, u kojoj su se spojili svi okusi Dalmacije; bademi, limun, komorač, lavanda, grožđice...Nadalje, tu su hvarski paprenjoci koje je ispekla Vinka Tudor, a u njima nema nimalo papra, kako bi se pomislilo po samom nazivu, već puno meda, maslinova ulja, prošeka i začina. Nekada su paprenjoke pomorci nosili na daleka putovanja jer taj je kolač iliti keks mogao dugo stajati, a služio je i kao barometar! Naime, ako bi omekšao, znalo se da će jugo ili kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenulo bi na buru.

S Korčule dolazi lumblija, kolač koji je dio tamošnje tradicije već 200 godina, a rade ga samo u Blatu i Veloj Luci, i to od plodova otoka i varenika (reduciranoga grožđanog mošta). Uz njega je vezana jedna ljubavna priča; jedan francuski vojnik, pekar po struci, i jedna Korčulanka, zaljubili su se, a kada je mladi vojnik morao otići, svojoj je ljubljenoj ispekao kolač i ostavio joj poruku “N’oublie pas”, što znači - ne zaboravi me. Djevojka je izgovorila lumblija i tako je ovaj kolač dobio svoje ime, a lumblijinu priču ispričala je Katarina Donjerković Baničević. Otok Vis ima svoju nadaleko poznatu višku pogaču u kojoj su glavni sastojci kapula, odnosno luk i slana riba, a pripremila ju je Anela Borčić. Sve ove žene drže do svoje gastronomske povijesti, čuvaju neka od glavnih obilježja svojih otoka sa željom da ove recepture ostanu zauvijek zapisane.
Starogrojski paprenjoci
| 500 g meda 250 g maslinova ulja 250 ml prošeka (bijelog) 2 vrećice šafrana 1 žličica cimeta malo sode bikarbone 1 muškatni oraščić prstohvat klinčića 1000 g brašna |

Uvriti med i ostaviti da se ohladi. Klinčiće i prošek staviti na vatru do vrenja i ostaviti da se ohladi. Šafran namočiti u prošek i ostaviti da odstoji sve dok se med ne ohladi. U med umiješati muškatni oraščić, vanilin šećer, cimet, sodu bikarbonu. Potom procijediti klinčiće i prošek pa izliti šafran s prošekom. Sve promiješati da se sjedini i dodati brašno pa zamijesiti u rijetku smjesu i ostaviti da odstoji minimalno 5 do 6 sati. Nakon toga zamijesiti i raditi kuglice iz kojih se prave razni oblici, kao što su košarice, srca, amfore, leptiri, cvjetovi, ribe, morski konjici, konji, palmice. Peći oko 20 minuta na 200°C. Za ukrašavanje - tzv. cukrovonje paprenjaka umuti se snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, doda se nekoliko kapi limunova soka i tom smjesom ih išarati.
Blatska lumblija
| 1 kg brašna 1 kvasac (25 g) 100 g šećera 1-2 vanilin šećera 100 g nasjeckanih badema 100 g nasjeckanih oraha 100 g grožđica 100 g maslinova ulja 100 g varenika prošek za namakanje grožđica cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol |

Rastopiti kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješati brašno sa šećerom, začinima, bademima, orasima i ocijeđenim grožđicama, uliti malo-pomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodati dignuti kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti ga sat, dva na toplom da se digne. Premijesiti ga i podijeliti na 4 do 5 kruščića. Poslagati ih na namašćen lim za pečenje i peći na 160- 170 stupnjeva 40-60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom te pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....