KULINARSKI PRIRUČNIK

Tražite li knjigu iz koje ćete naučiti baš sve o kuhanju, ovaj priručnik morate imati

The French Chef Handbook - Michel Maincent-Morel
 Neda Batinić
Temelji francuske kuhinje i kulinarske tehnike objašnjeni su postupno i precizno kroz serije fotografija

Postoji tek nekoliko temeljnih knjiga koje su formirale i snažno utjecale na modernu gastronomiju. Među njima su svakako Escoffier, Pellaprat i Larousse, koji su na gusto ispisanim stranicama svojih "biblija kuharstva" ovjekovječili tajne klasične francuske kuhinje. No, koliko god je potrebno skinuti kapu spomenutoj gospodi, pravu revoluciju uvijek potaknu knjige koje naizgled komplicirane stvari čine jednostavnima. S time bi se vjerojatno složile cijele čete mladih francuskih kuhara koje su svoj zanat naučile u ugostiteljskim školama diljem Francuske, pomoću priručnika La Cuisine de Référence, koji je napisao autor Michel Maincent-Morel.

image
The French Chef Handbook - Michel Maincent-Morel
Neda Batinić

Na više od 1200 stranica pripremljenih za sve one koji se spremaju za kulinarski poziv, ali i za apsolutne početnike, nalaze se razrađeni temelji kuharstva, od načina kako se obrađuju namirnice pa do osnovnih tehnika za sve, od temeljca, umaka, brojnih vrsta tijesta, mesnih i ribljih jela te raznih deserata. Ono čime se ovaj priručnik izdvaja jest činjenica da je sam Maincent-Morel bio učitelj po zanimanju, i svaka je tema obrađena kroz seriju fotografija koje, iako bi im neki zamjerili staromodnost, zapravo zorno prikazuju ključne faze tehnika i postupaka. Pritom se na stranicama nalaze i detaljne upute što učiniti ako ste u nekom koraku pogriješili pa su vam se, recimo, jaja slučajno skuhala, umjesto da se pretvore u crème anglaise. Iako biste vjerojatno bacili slatku kajganu i počeli ispočetka, pomoću knjige shvatit ćete točno zašto je do neke pogreške došlo, i kako biste je mogli ispraviti da vam život o tome ovisi.

image
The French Chef Handbook - Michel Maincent-Morel
Neda Batinić


Važna vijest za sve one koji nisu govornici francuskog jezika: ovo impozantno djelo odnedavno je dostupno i na engleskom, pod naslovom The French Chef Handbook. Posebno je zanimljivo to što je, u suradnji s organizacijom Best Practice Inside Campus, snimljeno više od 700 videa koji prikazuju tehnike opisane u knjizi, a do kojih možete doći pomoću QR kôdova na stranicama priručnika. Trebate samo skenirati odabrani kôd kamerom svog pametnog telefona, i to će vas odvesti na službenu stanicu www.bpi-campus.com, gdje videa savršeno nadopunjuju pojašnjenja sa stranica, usprkos tome što su na francuskom. Knjiga je dostupna preko Amazona i stranice Book Depository, a kako biste je dodali u svoju kolekciju kuharica, morat ćete izdvojiti oko 80 eura. Svakako preporučujemo da dobro provjerite primjenjuju li se nova pravila za carinjenje pošiljke, jer sama knjiga teži gotovo četiri kilograma. Ali vrijedi svaki gram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07