Azijska kuhinja

Trenutno najpoznatija glumica otkriva sedam najboljih specijaliteta iz njezine domovine

 Afp/Unsplash
Oskarovka Michelle Yeoh smatra kako Malezija nudi najbolju hranu, a evo i zašto

Michelle Yeoh upravo je ušla u povijest. Ova 60-godišnjakinja postala je prva Azijatkinja koja je proteklog vikenda osvojila nagradu za najbolju glumicu na dodjeli filmske nagrade Oscar. Yeoh, koja je rođena u Ipohu, gradu u sjeverozapadnoj državi Perak u Maleziji, glumila je Evelyn Wang u filmu "Sve u isto vrijeme", znanstveno-fantastičnoj komediji koja je osvojila ukupno sedam Oscara.

image

Michelle Yeoh

Michael Tran/Afp

Svoj govor započela je ohrabrujući djecu, poručivši im da ne odustaju od svojih snova jer postoji "svjetionik nade i mogućnosti". A nakon što je suptilno prozvala Hollywood zbog predrasuda o starosnoj dobi žena u industriji, Yeoh je povijesnu pobjedu posvetila svojoj 84-godišnjoj majci Janet, za koju je rekla da gleda dodjelu nagrada iz Kuala Lumpura, glavnog grada Malezije.

"Ovaj kipić moram posvetiti svojoj mami, svim mamama na svijetu, jer one su pravi superheroji. I bez njih, nitko od nas ne bi bio ovdje večeras", rekla je Yeoh.

"Nosim joj ovo kući", nastavila je.

Yeoh, koja je poznata po ulogama u blockbusterima poput filma o Jamesu Bondu "Sutra nikad ne umire" i "Crazy Rich Asians", sebe opisuje kao ljubiteljicu hrane. U intervjuu za Netflix Malaysia, Yeoh je podijelila sedam jela iz njezinog rodnog grada dodavši kako "Malezija nudi najbolju hranu". Inače, ova zemlja je poznata po raznolikoj hrani koja spaja utjecaje malajske, kineske, indijske i peranakanske kuhinje.

Ovo je izbor njezinih najdražih jela koja se spravljaju u Maleziji.

image
Pexels

1. Curry laksa: Ovo se jelo sastoji od žutih mee rezanaca i gustog, pikantnog i slanog umaka. Verzija iz glumičinog rodnog grada napravljena je od sambala belacanae, začina na bazi čilija s okusom soka limete i paste od škampa.

image
Unsplash

2. Rezanci s piletinom: Iako Yeoh nije točno navela u kakvim rezancima uživa, najpopularnija izvedba ovog jela u Ipohu je "kai si hor fun". Jelo, koje je blagog okusa, sastoji se od juhe na bazi sojinog umaka, nasjeckanog pilećeg mesa i ravnih bijelih rezanaca. U nju se mogu dodati i morski plodovi poput škampa.

image
Pexels

3. Riža s piletinom: Pileća riža je popularno jelo koje se može pronaći u cijeloj Maleziji. Pravi se od piletine kuhane na pari ili pečene i mirisne riže, a poslužuje se sa slatko-ljutim sambal umakom. Char siew, ili pečenom svinjetinom s roštilja, koja se također često spaja s rižom.

image
Asab974/Getty Images/istockphoto

4. Velike kozice: Malezija je poznata po svježim plodovima mora. Riječne i slatkovodne kozice pripremaju se na mnogo različitih načina, uključujući kuhanje u woku kada ih se prelije slanim umakom.

image
Pexels

5. Nasi lemak: Malezijsko nacionalno jelo može se razlikovati od države do države, ali obično se sastoji od mirisne kokosove riže, sambal belacana, mesa poput piletine ili ribe i dodataka kao što su, jaja, krastavci, kikiriki i suhi inćuni. Lemak ulazi u kategoriju jela koja su okusom jedinstvena za malajsku kuhinju, a možemo je opisati kao bogatu i kremoznu hranu na bazi kokosovog mlijeka.

image
Pexels

6. Nasi padang: Nasi padang je obrok koji se sastoji od riže u kombinaciji s nekoliko drugih jela, koja se mogu napraviti s mesom, ribom, povrćem i umacima poput sambalae. Jedno jelo koje se obično uključuje u nasi padang je rendang, jelo od sušene govedine kuhano u kokosovom mlijeku i začinjeno umaku.

image

Bak kut teh

Unsplash/

7. Bak kut teh: Ova juha od svinjskih rebara priprema se u temeljcu sa začinskim biljem poput cimeta, klinčića i komorača. U glumičinom rodnom gradu, juha je obično tamnija, s tamnim umakom od soje i više začina dodanih u jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:05