Sezonsko voće volimo iskoristiti u raznim desertima, a njihova izrada zaista ne mora biti komplicirana. Najviše volimo prhke voćne deserte poput pita, no za bržu, a jednako ukusnu varijantu, možete napraviti crumble (drobljenac) ili cobbler.
Za izradu ovih deserata možete koristiti gotovo bilo koje sezonsko voće.U nastavku vam donosimo ključne razlike i savjete kako napraviti dobro tijesto za pitu ili cobbler te najhrskaviji drobljenac.
Iako su ovi deserti ukusni i ohlađeni, moramo priznati da su najbolji dok su još topli, a možete ih poslužiti uz kuglicu sladoleda.
Prhka pita
Od tri spomenuta voćna deserta, najviše ćete posla imati oko pripreme pite, zbog izrade prhkog tijesta koje je u ovom slučaju i ispod, i na voćnom nadjevu.
Za izradu prhkog tijesta za voćnu pitu trebat će vam oštro, ili mješavina glatkog i oštrog brašna. Kako bi se svi sastojci dobro sjedinili, bolje je koristiti šećer u prahu nego kristal šećer. Ključni je sastojak maslac, koji treba biti hladan i narezan na malene komadiće kako bi se lijepo povezao s ostatkom sastojaka. Kada s navedenim sastojcima počnete izrađivati tijesto za pitu i dođete do faze kada je smjesa mrvičasta, dodajte joj razmućeno jaje kako bi se sve lijepo sjedinilo.
Ako želite, u prhko tijesto za pitu možete dodati i mljevene orašaste plodove. U tom slučaju, smanjite količinu brašna za količinu orašastih plodova koje dodajete u tijesto.
Prhko tijesto za pitu se ne mijesi dugo kako ne bi bilo prežilavo. Dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine kako biste tijesto mogli oblikovati u kuglu ili disk, koji ćete potom zamotati u prozirnu foliju i obavezno staviti u hladnjak da se stisne i ohladi. To može biti oko sat vremena, a tijesto za pitu možete u hladnjaku držati i preko noći pa ga idući dan izvaditi malo ranije na sobnu temperaturu kako biste ga mogli razvaljati. Ako tijesto za pitu valjate odmah nakon što ste ga zamijesili, postoji vjerojatnost da će ono biti previše ljepljivo i meko.
Pita je tip deserta koji i na voćnom nadjevu ima tijesto. To može biti nešto poput ‘poklopca‘ preko cijele pite, ili, recimo, rešetke od tijesta. Na vrh voćne pite umjesto pokrova ili rešetki od tijesta možete dodati i crumble.
Kod izrade voćne pite treba paziti kako se donji dio tijesta ne bi razmočio od voća. Da se to ne dogodi, najbolje je donji dio tijesta najprije ispeći posebno nekoliko minuta, prije pečenja cijele pite zajedno. Tijesto razvaljajte u pleh u kojem ćete peći pitu, izbockajte ga vilicom kako se ne bi napuhalo prilikom pečenja, a zatim pokrijte papirom za pečenje i na njega rasporedite ‘utege‘. To mogu biti kuglice za pečenje ili, recimo, grah ili riža. Tako se tijesto peče zasebno, na temperaturi od 200 stupnjeva, nekoliko minuta (5-10). Zatim se vadi, miče se papir za pečenje i na tijesto se rasporedi pripremljeni nadjev te gornji dio tijesta. Cijelu pitu zatim možete peći na temperaturi od 180 stupnjeva.
Recept za pitu od šljiva (za kalup promjera 24–26 cm):
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
70 g šećera
1 jaje
2–3 žlice hladne vode
prstohvat soli
Za nadjev:
800 g svježih šljiva, očišćenih i prepolovljenih
80–100 g šećera (ovisno o kiselosti šljiva)
2–3 žlice kukuruznog škroba ili brašna (za zgušnjavanje nadjeva)
1 žličica mljevene cimeta
1 žlica limunovog soka
Za dekoraciju i zaštitu korice:
1 jaje za premaz
1 žlica mlijeka
malo brašna za posipanje kalupa
opcionalno: mljeveni bademi ili krušne mrvice za donji sloj tijesta
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte hladni maslac i brzo utrljajte prstima ili pomoću noža dok smjesa ne podsjeća na grubi pijesak. Umiješajte jaje i po potrebi hladnu vodu da dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta (idealno 1 sat).
Šljive narežite na polovice i uklonite koštice. U zdjeli ih pomiješajte sa šećerom, škrobom, cimetom i limunovim sokom. Ostavite sa strane. Kalup lagano premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i lagano utisnite u njega. Ako želite dodatnu zaštitu, pospite dno mljevenim bademima ili krušnim mrvicama, upijat će višak soka i spriječiti curenje nadjeva.
Tijesto pokrijte papirom za pečenje i napunite suhim grahom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 15 minuta. Uklonite utege i papir te pecite još 5–7 minuta dok dno ne dobije laganu boju. Nadjev od šljiva rasporedite u prethodno pečeno tijesto. Razvaljajte gornju koru, prekrijte pitu i spojite rubove (prstima ili vilicom). Napravite nekoliko manjih rezova na vrhu kako bi para mogla izlaziti. Premažite mješavinom jaja i mlijeka za lijep zlatni sjaj.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40–45 minuta, dok korica ne postane zlatna, a nadjev lagano mjehuri. Pitu ostavite da se potpuno ohladi barem 1 sat, to će nadjev učvrstiti i spriječiti curenje pri rezanju. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo šlaga.
Cobbler
Cobbler je nešto jednostavniji za pripremu od same pite jer ne zahtijeva pripremu tijesta za gornji i donji dio, već je potrebno napraviti samo tijesto za gornji dio deserta, što je ustvari iznimno jednostavno. Kod izrade cobblera, u posudu za pečenje se odmah stavlja voće, a na njega zatim dolazi tijesto. Kod cobblera je to tijesto s praškom za pecivo, sličnije biskvitnom, dok je kod crumblea riječ o hrskavom, mrvičastom posipu.
Tijesto za cobbler lakše je od tijesta za pitu, a izdašnije od onog za crumble, no svakako ulazi u kategoriju utješnih slastica. Možda ga je najbolje opisati kao nešto između mrvičastog tijesta, scones pogačice i knedle. Cobbler je najbolje peći u širokoj i plitkoj posudi za pečenje kako biste bili sigurni da će se sve dobro ispeći, a istovremeno ostati lagano i pahuljasto.
Za izradu jednostavnog tijesta za dobar cobbler trebat će vam brašno, hladni maslac, mlijeko, jaje, prašak za pecivo, kristal šećer i možda začini po želji (npr. cimet).
Tako pripremljeno tijesto se žlicom stavlja na voćni nadjev i krajnji rezultat nije pravilan poput pite, već rustikalan.
Recept za cobbler s jagodama
Trebat će vam:
200 g brašna
100 g hladnog maslaca
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice šećera
korica pola limuna
500 g jagoda
1 žlica smeđeg šećera za voće (ako je kiselije, može i više)
1 žličica ribane tonke
4 žlice slatkog vina
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice limunovog soka
2 žlice gustina
1 žlica smeđeg šećera za posipanje
Priprema:
Najprije od svih sastojaka zamijesite tijesto, a zatim nasjeckajte jagode i ubacite ih u posudu za pečenje. Dodajte ostatak sastojaka i dobro promiješajte. Po voću rasporedite tijesto, najbolje će biti spljoštiti ga među dlanovima, neka komadi budu veličine i debljine keksa. Na kraju dodatno pospite tijesto smeđim šećerom i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite pola sata do 40 minuta, ili dok cobbler ne poprimi lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.
Crumble (drobljenac)
Najmanje truda za izradu vjerojatno ćete morati uložiti ako želite ispeći crumble, no to ne znači i da je ovaj desert najmanje ukusan.
Kao i za cobbler, za drobljenac li crumble neće vam biti potrebno tijesto ispod voćnog nadjeva, već voće stavljate direktno u posudu za pečenje, a po njemu zatim posipate mrvičastu smjesu (crumble) te se sve zajedno peče dok ne porumeni i postane hrskavo.
Jede vam se nešto brzo i slatko? Napravite drobljenac s breskvama, tražit će se porcija više
Za osnovni recept za crumble bit će vam potrebno brašno, maslac i šećer, no za još ukusniji desert, mi ga volimo obogatiti orašastim plodovima, zobenim pahuljicama i dodavanjem začina (cimet, klinčić, kardamom...).
Za dobar crumble možete se voditi sljedećim omjerima: jedan dio šećera, dva dijela maslaca i tri dijela suhih sastojaka (brašno, zobene pahuljice, orašasti plodovi).
Crumble je gotov za samo nekoliko minuta, zbog čega je ovaj voćni desert najbrži i najjednostavniji za izradu. Potrebno je tek pomiješati sve sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a nju zatim možete rasporediti po voćnom nadjevu i ispeći.
Recept za drobljenac s breskvama
Za tijesto:
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
300 g brašna
Za nadjev:
3 velike breskve
1 vanilin šećer
Priprema:
Breskvama uklonite koštice i izrežite ih na krupnije kockice.
Ubacite ih u lim za pečenje promjera 18 cm.
Dodajte im jedan vanilin šećer.
Mješavinom brašna i šećera u prahu posipajte hladan, na kockice narezani maslac.
Od svih sastojaka napravite krupnije mrvice.
Mrvice posipajte preko bresaka.
Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....