Ne postoji ništa više razočaravajuće od trenutka kada iz pećnice izvadite pitu savršeno zlatne korice, a nadjev je iscurio preko rubova, karamelizirao se i zalijepio za dno kalupa. Taj problem, poznat svakome tko je barem jednom pekao pitu s voćem, kremom ili čokoladnim nadjevom, nije neizbježan. Uz nekoliko provjerenih koraka, moguće je spriječiti curenje nadjeva i dobiti pitu koja je jednako lijepa kao i ukusna.
Pravilno ohlađeno tijesto
Najčešći razlog curenja nadjeva krije se u nedovoljno hladnom tijestu. Kada maslac ili mast u tijestu nisu dovoljno čvrsti prije pečenja, korica se počinje topiti prije nego što se stigne učvrstiti, pa nadjev lako pronalazi put prema van.
Prije pečenja tijesto obavezno ohladite najmanje 30 minuta u hladnjaku, a idealno i 10 do 15 minuta u zamrzivaču. Takva priprema rezultira prhkom, stabilnom koricom koja zadržava nadjev na svom mjestu.
Koristite suhe sastojke koji upijaju vlagu
Ako pripremate pitu s voćnim nadjevom, poput borovnica, jabuka ili višanja, sok koji voće pušta tijekom pečenja može razrijediti nadjev i uzrokovati curenje.
OD GRICKALICE DO ZVIJEZDE SLASTICA! ISPROBAJTE PITU OD PEČENIH LJEŠNJAKA I KARAMELE
Dodavanje gustina (škroba), brašna ili mljevenih badema pomoći će u upijanju viška tekućine. Pravilo je jednostavno: što je voće sočnije, to treba više suhog vezivnog sastojka. Na primjer za jabuke dodajte 1 do 2 žlice brašna ili gustina, za borovnice i višnje 2 do 3 žlice, za breskve ili šljive i do 4 žlice škroba.
Prethodno ispecite donju koru
Ako radite pitu s kremastim ili vlažnim nadjevom (poput limun kreme ili čokolade), preporučuje se prethodno pečenje donjeg sloja tijesta.
OVA LISNATA PITA S MLADIM LUKOM I ŠPINATOM PRIJA TOPLA I HLADNA, ALI I DAN POSLIJE
Nakon što tijesto utisnete u kalup, prekrijte ga papirom za pečenje i napunite suhim grahom ili rižom. Pecite 15 minuta na 190 °C, zatim maknite utege i papir te pecite još 5 do 10 minuta dok korica ne dobije laganu boju.
Taj postupak stvara čvrstu barijeru koja sprječava da se nadjev upije u tijesto i omekša ga.
Stvorite zaštitni sloj
Za dodatnu zaštitu donje korice, možete stvoriti barijeru između tijesta i nadjeva. Premažite dno umućenim jajetom i kratko vratite u pećnicu, to stvara tanku zaštitu. Pospite dno mljevenim bademima, orasima, krušnim mrvicama ili grizom prije dodavanja nadjeva, oni upijaju višak vlage i čuvaju koricu prhkom.
Ako pripremate slatku pitu, možete čak premazati dno tankim slojem otopljene čokolade, osim što sprječava curenje, dodaje i sloj okusa, baš kao i čokolada na dnu korneta kupovnog sladoleda.
Pazite na količinu i temperaturu nadjeva
Pite se često prepune do vrha, što povećava rizik da se nadjev prelije tijekom pečenja. Ostavite barem 1 cm prostora do ruba tijesta kako bi nadjev imao mjesta za širenje. Također, nemojte stavljati vruć nadjev u sirovo tijesto, toplina može otopiti maslac i uzrokovati da korica omekša prije pečenja. Nadjev neka bude sobne temperature ili lagano ohlađen.
Zatvorite rubove kako treba
Rubovi pite često su mjesto gdje nadjev prvi pobjegne. Da biste ih dobro zatvorili, navlažite rub donje kore malo vodom ili jajem, zatim položite gornju koru i lagano pritisnite vilicom ili prstima.
NIJE SVIM JABUKAMA SUĐENO DA SE OD NJIH ISPEČE PITA. OVIH NEKOLIKO SORTI TREBA IZBJEGAVATI!
Za dodatnu sigurnost, možete napraviti male rezove ili rupice na vrhu pite, oni omogućuju da para izlazi kontrolirano, umjesto da probije tijesto i stvori pukotine.
Koristite odgovarajući kalup
Kalupi s odvojivim dnom ili previše plitki kalupi često uzrokuju curenje. Za pite s bogatim nadjevom koristite dublje, klasične kalupe s čvrstim dnom. Ako ipak koristite odvojivo dno, stavite pitu na lim obložen papirom za pečenje, kako bi uhvatio eventualni višak nadjeva.
Pita od šljiva
Trebat će vam (za kalup promjera 24–26 cm):
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
70 g šećera
1 jaje
2–3 žlice hladne vode
prstohvat soli
Za nadjev:
800 g svježih šljiva, očišćenih i prepolovljenih
80–100 g šećera (ovisno o kiselosti šljiva)
2–3 žlice kukuruznog škroba ili brašna (za zgušnjavanje nadjeva)
1 žličica mljevene cimeta
1 žlica limunovog soka
Za dekoraciju i zaštitu korice:
1 jaje za premaz
1 žlica mlijeka
malo brašna za posipanje kalupa
opcionalno: mljeveni bademi ili krušne mrvice za donji sloj tijesta
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte hladni maslac i brzo utrljajte prstima ili pomoću noža dok smjesa ne podsjeća na grubi pijesak. Umiješajte jaje i po potrebi hladnu vodu da dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta (idealno 1 sat).
Šljive narežite na polovice i uklonite koštice. U zdjeli ih pomiješajte sa šećerom, škrobom, cimetom i limunovim sokom. Ostavite sa strane. Kalup lagano premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i lagano utisnite u njega. Ako želite dodatnu zaštitu, pospite dno mljevenim bademima ili krušnim mrvicama, upijat će višak soka i spriječiti curenje nadjeva.
Tijesto pokrijte papirom za pečenje i napunite suhim grahom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 15 minuta. Uklonite utege i papir te pecite još 5–7 minuta dok dno ne dobije laganu boju. Nadjev od šljiva rasporedite u prethodno pečeno tijesto. Razvaljajte gornju koru, prekrijte pitu i spojite rubove (prstima ili vilicom). Napravite nekoliko manjih rezova na vrhu kako bi para mogla izlaziti. Premažite mješavinom jaja i mlijeka za lijep zlatni sjaj.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40–45 minuta, dok korica ne postane zlatna, a nadjev lagano mjehuri. Pitu ostavite da se potpuno ohladi barem 1 sat, to će nadjev učvrstiti i spriječiti curenje pri rezanju. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo šlaga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....