Ove su krivi izbor

Nije svim jabukama suđeno da se od njih ispeče pita. Ovih nekoliko sorti treba izbjegavati!

Ako ste se pitali zašto vam je pita premokra, brašnasta ili kašasta, možda ste griješili baš u odabiru jabuka

Fuji

Fuji jabuke su cijenjene i poznate u cijelom svijetu. Slatke su i hrskave i dobro održavaju teksturu dok se peku. Ipak, presočne su za pitu od jabuka, pa ih je bolje jesti sirove, nego ih koristiti za kolače.

Zlatni delišes

Ove jarko žute jabuke nisu pravi izbor za pitu od jabuka. Tijekom pečenja njihovo se meso prelako raspada, pa ćete dobiti pitu od jabuka koja je više poput umaka od jabuka u kori za pitu.

Grafenštajn

Ove jabuke se u sezoni beru među prvima. No, dok njihova stabla daju obilne količine voća, jabuke su osjetljive. Njihova meka tekstura čini ih težim za guljenje, a to također znači da nisu najbolji odabir za pitu od jabuka jer će se voće potpuno raspasti kuhanjem.

image
Unsplash

Macoun

Dok su Macoun jabuke predivno slatke, jednostavno su, poput Fuji jabuka, presočne da bismo ih pretvorili u pitu. Njihovo meso se prelako raspada kada se zagrije, što može uzrokovati da vaša pita ispadne mokra.

McIntosh

McIntosh je klasična jabuka jarko crvene boje sa zelenim mrljama. Rane berbe obično su kiselije, dok su McIntosh jabuke kasnije berbe slađe i sočnije. Nedostatak im je što se raspadaju tijekom kuhanja. Zbog toga su ove jabuke previše kašaste za peciva kao što su pite od jabuka ili kolači.

Međutim, McIntosh jabuke imaju svoje mjesto u kuhinji. Fenomenalne su za izradu soka.

Crveni delišes

Crveni delišes bi po nekima mogla biti najgora jabuka za pitu od jabuka. To je fina jabuka za grickanje, blago slatkastog okusa, ali ima debelu koru i prirodno zrnastu teksturu koja mnogima nije ugodna. Kad se ispeče, raspada se, što je čini lošim izborom za bilo kakvo pečenje.

image
Unsplash

Pa koju onda odabrati?

Kako je nedavno savjetovala naša suradnica Slavica Šagolj, za pitu od jabuka najbolje je koristiti jabuke sorti Honey Crisp, Jazz, Jonagold i Rome Beauty, a koje sorte birati za pečenje, umake ili jesti sirove, čitajte ovdje.

Ako vam, pak, nedostaje inspiracije za slasticu od jabuka, isprobajte lisnate košarice s jabukama, kremastu tortu s jabukama ili možda ovaj starinski kolač bez jaja.

Konačno, tražite li provjereno dobar recept za pitu s jabukama, donosimo vam jedan koji će vas oduševiti zbog neobičnog dodatka - isprobajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:30