SIPANA PITA

Kada ste zadnji put jeli ovaj starinski kolač bez jaja? Najbitnije su sočne jabuke, a neće vam trebati čak ni vaga

Najbolje od svega, priprema je toliko jednostavna da ga možete napraviti već danas nakon posla

Budući da smo se nedavno iz berbe jabuka vratili s nekoliko kilograma svježih, sočnih jabuka, jedino logično bilo je baciti se na pretraživanje provjerenih recepata za omiljene nam jesenske poslastice. U nizu onih za dizane i biskvit kolače naišli smo i na gotovo zaboravljeni recept za sipanu pitu, slasticu koje su radile naše bake, a za koju nisu potrebni baš nikakvi mokri sastojci osim ribanih jabuka. Kako smo kolač radili u nedjelju i u hladnjaku nam je nakon raskošnog doručka ostalo još samo jedno jaje, nismo previše razmišljali i odmah odlučili kako je upravo sipana pita naš jedini i pravi odabir toga dana.

Prisjetili smo se pritom i recepta kreatora sadržaja Darka Kontina, koji je prije nekoliko godina bio apsolutni hit na društvenim mrežama i po kojem smo ovu pitu već nebrojeno puta radili pa se na isto odlučili i ovog puta.

"Ovaj kolač bi se trebao zvati “Nevjerna Tonka” jer svi koji su ga radili prvi puta, tako i mi doma, nisu vjerovali da će uspjeti. A kako i bi kada se radi o biskvitnom kolaču u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, vrhnja, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suhi sastojci i jabuke. To je to", napisao je Darko tada.

image
Darko Kontin/
image

Cijeli postupak pripreme s fotografijama možete pronaći ovdje.

Darko Kontin/

Postupak pripreme prilično je jednostavan. Sve što vam treba su gris, oštro brašno, prašak za pecivo, šećer i jabuke, a najvažnije je da su one što sočnije kako bi pustile što više soka koji će potom upiti mokri sastojci.

Također, Darko među sastojcima navodi i 200 grama šećera, količinu koju svakako možete smanjiti ako pri ruci imate jako slatke jabuke. Mi smo količinu prepolovili, koristili smo smeđi šećer, a dodali smo i limunov sok, što se na kraju pokazalo kao dobra ideja.

image
Darko Kontin/

Također, ne štedite niti na maslacu koji dodajete na vrh, a kada se pita ispeče, prije rezanja svakako pričekajte da se ohladi kako bi narezani komadi bili što uredniji. U nastavku ostavljamo upravo Darkov recept i potičemo vas da se u pripremu upustite već danas. Oduzet će vam tek 15-ak minuta vremena (ovisi o tome koliko brzo ribate), s pečenjem do sat vremena, što je, ako pitate nas, prilično dobro uloženo vrijeme za kolač u kojem će na kraju uživati cijela obitelj.

Trebat će vam:

1 čaša grisa

1 čaša oštrog brašna

1 čaša šećera

1 paketić vanilin šećera

1 paketić praška za pecivo

5 velikih jabuka

cimet po želji

maslac po potrebi (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)

Priprema:

U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke. Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja). Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju. Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:32