NEPREPRIČLJIVO DOBRA

Od grickalice do zvijezde slastica! Isprobajte pitu od pečenih lješnjaka i karamele

Uskoro stižu prvi jesenski plodovi lijeske, pa zagrijte pećnice i pripremite se za pečenje, guljenje, karameliziranje, usitnjavanje, posipanje, premazivanje i punjenje kolača kremama i pastama

Diljem Hrvatske u tijeku su berbe lješnjaka i jedva čekamo da se vrećice pune očišćenih plodova lijeske počnu prodavati po uredima, tržnicama i štandovima po gradu. Premda su upravo lješnjake mnogi od nas još kao djeca vadili iz čokolade, danas su ipak prava poslastica, čak i kad ih jedemo same, tostirane i s puno strpljenja oguljene. Pogotovo ako ste ih sami mukotrpno čistili od kožice, tada stvarno predstavljaju osobit užitak. U tom slatkom iščekivanju bacili smo se u potragu za idejama kako lješnjake iskoristiti u sve hladnijim danima koji dolaze. Vrijedi podsjetiti da mirisne pečene lješnjake pomoću jakog blendera možete pretvoriti u zasitni maslac, a dodatno karamelizirane lješnjake usitniti kako biste dobili praline pastu idealnu za punjenje muffina, datulja, slastica od kuhanog tijesta poput Paris-Bresta ili, pak, nadijevanje raznih pita i kolača. Pečene pa dobro usitnjene lješnjake možete pomiješati s čokoladom u zasitnom vrućem napitku, iskoristiti za posipanje doručka, dodati ih u granolu, od njih raditi brašno pa kekse...

Mogućnosti je, srećom, doista mnogo! Imate li pritom u smočnici još i orahe, bademe, nesoljene pistacije i kikiriki ili razne sjemenke, pomiješajte ih i začinite solju kako biste dobili brzu grickalicu. Ili tu smjesu jednostavno ubacite u karamel umak, dobro promiješajte pa pretvorite u nadjev za raskošan tart iz recepta u nastavku.

image
Julia_sudnitskaya/Getty Images/istockphoto

Pita od lješnjaka, oraha i karamele

(za kalup od 28 cm)

Za podlogu:

170 g hladnog maslaca
190 g brašna
2 žlice šećera
½ žličice soli
1-2 žlice ledene vode

Za nadjev:

170 g lješnjaka
70 g oraha ili badema
115 g maslaca
180 g šećera
170 g meda
120 g punomasnog vrhnja

Priprema:

Narežite maslac na kockice. U zdjeli vršcima prstiju pomiješajte brašno, šećer, sol i maslac dok ne dobijete grubu razmrvljenu smjesu s grudicama. Prelijte žlicu ledene vode preko smjese i lagano miješajte vilicom dok se smjesa ne sjedini. Smjesa bi se trebala držati zajedno bez mrvljenja. Ako je potrebno, postupno dodajte preostalu vode, miješajući dok se sve ne sjedini.

Smjesu prebacite na radnu površinu i podijelite na četiri dijela. Mijesite dio po dio kako biste dobro rasporedili masnoću u smjesi. Skupite tijesto strugalicom za tijesto i oblikujte ga rotirajući na radnoj površini u disk. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite kratko na sobnoj temperaturi. Između dva lista papira za pečenje razvaljajte tijesto u krug od 35 cm i 3 mm debljine. Prebacite tijesto u ravni lim za pečenje i stavite na 10 minuta u hladnjak. Podignite gornji list papira pa ga vratite. Preokrenite tijesto, uklonite gornji papir i pažljivo preokrenite tijesto u posudu za tart od 28 cm i maknite drugi komad papira. Lagano pritisnite tijesto prema rubu kalupa. Ohladite tijesto još 30 minuta ili dok se ne stisne.

Obložite tijesto aluminijskom folijom koju preklopite preko ruba da ga u potpunosti prekrijete pa napunite kalup sirovom rižom. Pecite u sredini pećnice 35 minuta pa izvadite van i pažljivo uklonite foliju i rižu. Po potrebi vratite u pećnicu dok tijesto nije potpuno pečeno i zlatno. Pustite ga da se ohladi.

Smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva.

Krupno nasjeckajte lješnjake, orahe, bademe i druge orašaste plodove koje želite koristiti.

U velikom loncu otopite maslac sa smeđim šećerom i medom pa miješajući kuhajte minutu. Umiješajte orašaste plodove i vrhnje. Kuhajte još minutu pa ulijte u kalup s tijestom.

Pecite pitu u sredini pećnice 30 minuta ili dok nadjev ne postane nekoliko nijansi tamniji.

Prije posluživanja pustite da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:10