HIT LISTOPADA

Korak po korak do najukusnije pite od buče, evo kako napraviti najbolje tijesto i nadjev

 Vedran Peteh/Cropix
Elvira Petak iz Friday Pie Shopa otkrila nam je svoj recept za jesensku pitu od buče

Elvira Petak otvorila je svoju prvu slastičarnicu u kojoj nudi samo slane i slatke pite, a nama je otkrila svoj recept za pravi jesenski hit - sočnu, slatku pitu od buče. Prije nego što se bacite na pripremu, svakako pročitajte i nekoliko korisnih savjeta koje je Elvira podijelila s nama, a potom u nastavku potražite i recept.

SAVJETI ZA JOŠ BOLJU PITU

U nadjev možete staviti i svježi đumbir, no bolji odabir je onaj u prahu, koji ćete lakše ravnomjerno umiješati u smjesu, a da u dijelovima ne ostaju komadići.

Nakon miksanja smjese dobro je pustiti da odstoji 15-ak minuta te je staviti u hladnjak kako bi se sve skupa slegnulo.

Smeđi šećer koji koristite ne smije biti previše krupan kako ne bi bio vidljiv u nadjevu i napravio rupice.

Kad pečete pitu od buče, rešetku stavite na dno kako bi se tijesto dobro ispeklo i kako se gore ne bi previše zapekla.

Bolje je pitu peći dulje na nižoj temperaturi, oko 170 Celzijevih stupnjeva, kako se nadjev zbog jaja ne bi počeo dizati i popucao. Kad se počne dizati, pita je gotova i treba izaći iz pećnice.

Nakon pečenja pitu je potrebno pustiti da se stisne, neka odstoji oko sat vremena. Držite je u hladnjaku.

Ako dodajete šlag, to učinite prije samog posluživanja, nikako na toplu pitu.

Za tijesto će vam trebati:

300 g glatkog brašna
170 g maslaca
prstohvat soli
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
7 žlica hladne vode

Za nadjev:
150 g smeđeg šećera
3 jaja
450 g pirea od bundeve
8 g gustina
½ žličice soli
1,5 žličica cimeta

½ žličice đumbira u prahu
¼ žličice muškatnog oraščića
240 ml slatkog vrhnja
60 ml mlijeka

Priprema:

KORAK 1.

Od svih sastojaka napravite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, tek da se svi sastojci povežu. Umotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

image
Marko Miscevic/Cropix

KORAK 2.

Za to vrijeme ispecite bundevu, izdubite je i pretvorite u pire. Štapnim mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte pire od bundeve i pomiješajte.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 3.

Dodajte gustin i začine i miksajte nekoliko minuta. Dodajte slatko vrhnje i mlijeko. Miksajte dok se sve ne sjedini i smjesa postane gusta, ali još uvijek tekuća.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 4.

Tijesto u kalupu premažite bjelanjcima.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 5.

Prebacite sve u kalup s tijestom i pecite na 180 °C oko 45 minuta na donjoj rešetki.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 6.

Poslužite ohlađeno!

image
Vedran Peteh/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 22:09