HIT LISTOPADA

Korak po korak do najukusnije pite od buče, evo kako napraviti najbolje tijesto i nadjev

 Vedran Peteh/Cropix
Elvira Petak iz Friday Pie Shopa otkrila nam je svoj recept za jesensku pitu od buče
Elvira Petak iz Friday Pie Shopa otkrila nam je svoj recept za jesensku pitu od buče

Elvira Petak otvorila je svoju prvu slastičarnicu u kojoj nudi samo slane i slatke pite, a nama je otkrila svoj recept za pravi jesenski hit - sočnu, slatku pitu od buče. Prije nego što se bacite na pripremu, svakako pročitajte i nekoliko korisnih savjeta koje je Elvira podijelila s nama, a potom u nastavku potražite i recept.

SAVJETI ZA JOŠ BOLJU PITU

U nadjev možete staviti i svježi đumbir, no bolji odabir je onaj u prahu, koji ćete lakše ravnomjerno umiješati u smjesu, a da u dijelovima ne ostaju komadići.

Nakon miksanja smjese dobro je pustiti da odstoji 15-ak minuta te je staviti u hladnjak kako bi se sve skupa slegnulo.

Smeđi šećer koji koristite ne smije biti previše krupan kako ne bi bio vidljiv u nadjevu i napravio rupice.

Kad pečete pitu od buče, rešetku stavite na dno kako bi se tijesto dobro ispeklo i kako se gore ne bi previše zapekla.

Bolje je pitu peći dulje na nižoj temperaturi, oko 170 Celzijevih stupnjeva, kako se nadjev zbog jaja ne bi počeo dizati i popucao. Kad se počne dizati, pita je gotova i treba izaći iz pećnice.

Nakon pečenja pitu je potrebno pustiti da se stisne, neka odstoji oko sat vremena. Držite je u hladnjaku.

Ako dodajete šlag, to učinite prije samog posluživanja, nikako na toplu pitu.

Za tijesto će vam trebati:

300 g glatkog brašna
170 g maslaca
prstohvat soli
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
7 žlica hladne vode

Za nadjev:
150 g smeđeg šećera
3 jaja
450 g pirea od bundeve
8 g gustina
½ žličice soli
1,5 žličica cimeta

½ žličice đumbira u prahu
¼ žličice muškatnog oraščića
240 ml slatkog vrhnja
60 ml mlijeka

Priprema:

KORAK 1.

Od svih sastojaka napravite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, tek da se svi sastojci povežu. Umotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

image
Marko Miscevic/Cropix

KORAK 2.

Za to vrijeme ispecite bundevu, izdubite je i pretvorite u pire. Štapnim mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte pire od bundeve i pomiješajte.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 3.

Dodajte gustin i začine i miksajte nekoliko minuta. Dodajte slatko vrhnje i mlijeko. Miksajte dok se sve ne sjedini i smjesa postane gusta, ali još uvijek tekuća.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 4.

Tijesto u kalupu premažite bjelanjcima.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 5.

Prebacite sve u kalup s tijestom i pecite na 180 °C oko 45 minuta na donjoj rešetki.

image
Marko Todorov/Cropix

KORAK 6.

Poslužite ohlađeno!

image
Vedran Peteh/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 01:16