JESEN U ORIJENTU

Tri poslastice koje ove jeseni morate isprobati u najstarijoj zagrebačkoj slastičarnici

 Orijent
Ove godine slastičarnica Orijent svoju sezonsku ponudu bazira na čak 10 jesenskih slastica

Najstarija zagrebačka slastičarnica i ove je jeseni, baš kao i prethodnih, u svoju ponudu uvela nekoliko slatkih noviteta. Odmah smo ih požurili isprobati, a potom im dodali i sezonske klasike s kestenom zbog kojih je Orijent u ovo doba godine posebno cijenjen

Između četiri nove slastice, Bee strong s medom, lješnjakom i đumbirom, Pink moon s popularnom ruby čokoladom, Martinove torte s kestenom i izabelom i Međimurskog rafunga s jabukama i makom, odabrali smo čak dva favorita, dok smo među starim kestenjastim klasicima izdvojili Legendu o jeseni s kestenom, šljivama i makom. Prozračna i osvježavajuća, ova je torta stvorena za ljubitelje maka u kombinaciji s voćem i upravo idealan odabir za one koji ne vole preslatke kolače.

image
Orijent

Među one kojima bismo se rado vratili upisali smo i Martinovu tortu s kestenima, čokoladom, izabela grožđem i mladim vinom napravljenu u čast Martinju. I zbilja, ova nas je slastica okusima instantno teleportirala u vinograd u vrijeme kušanja mošta te smo je upravo zato odlučili proglasiti apsolutnim favoritom kušanja. S izraženom aromom izabele, krupnih ljubičasto-modrih bobica grožđa, lagano kiselkasta, Martinova torta, zaključili smo, pravi je jesenski kolač.

image
Orijent

Osim spoja kestena i grožđa, posebno nam se svidio i kolač Međimurski rafung. Svjež i lagan, ovaj kolač spaja tanki biskvit s makom, kremu od jabuka, a tu su i inserti od svježeg sira i oraha pa sve zajedno podsjeća na osvježavajuću varijantu međumuske gibanice koja, već smo se nebrojeno puta uvjerili, zbilja donosi najbolje od sezone. Ime rafung, kako Međimurci nazivaju dimnjak, rekli su nam u Orijentu, ovom su kolaču dali upravo zato što izgledom podsjeća na dimnjak i asocira na onu pravu jesensku toplinu uz šalicu kave ili čaja i dobar sezonski kolač.

image
Orijent

Uz pobrojane, u Orijentu možete isprobati i najveći izbor deserata od kestena u gradu. Klasični i uvijek dobar kesten pire slastica je po kojoj je Orijent prepoznat već godinama, a proteklih su godina još malo povećali svoju ponudu pa vas sada u vitrinama njihovih slastičarnica u Maksimirskoj i Petrinjskoj ulici, čeka i čak sedam drugih delicija s kestenima. Tu su kesten rolada s čokoladnom kremom, maron od kestena presvučen hrskavom čokoladom, Medvedgradska torta s kestenom i mousseom od čokolade, Crna kraljica od kestena, moussea od nugata, karamelom i čokoladom, Kesten nutty s čokoladom i rumom te prije spomenute Legenda o jeseni i Martinova torta. Ljubitelji kestena upravo su zbog ovog raskošnog kestenjastog izbora, vjerujemo, jedva dočekali jesen u Orijentu, a nakon isprobanih slastica, potpuno nam je jasno i zašto.

image
Orijent

Pogledajte specijalno izdanje magazina "55 PRIČA IZ 55 RESTORANA"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:28