Tri recepta do 20 kuna

Recepata za ukusna jela koja vas pritom neće ‘opaliti po džepu’ nikad nema viška, zato vam danas nudimo upravo tri takva.

Pripremite si povrtnu juhu, bulgur s paprikama i patlidžanima ili varivo s piletinom, gljivama i povrćem i za malo novca oduševite svoje najbliže.

Gazpacho

  • 4 zrele rajčice
  • 1 manji krastavac
  • 2 paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 5 žlica limunova soka ili 2-3 žlice vinskog octa
  • 2 čaše vode
  • sol
  • papar

Rajčicu narežite na kockice. Krastavac ogulite pa ga izrežite na sitnije kockice, a papriku očistite od sjemenki i izrežite također na manje kockice. Luk ogulite i na sitno nasjeckajte, a isto učinite i s češnjakom. U blender stavite rajčicu, dodajte krastavce, papriku, luk i češnjak pa usitnite povrće, pomalo dolijevajte vodu, maslinovo ulje i limunov sok ili ocat. Izradite sve skupa u blenderu dok ne dobijete glatku, gustu juhu. Dodajte sol i papar po ukusu te dolijte po želji još malo maslinova ulja. Juhu poslužite sa svježe nasjeckanom paprikom, rajčicom i krastavcem.

Savjet: U blender možete dodati i na kockice narezan dan star kruh (manju šnitu) pa izraditi zajedno s ostalim povrćem.

15 minuta / 10 kn

Bulgur s paprikom i patlidžanima

  • 1 šalica bulgura
  • 1 patlidžan
  • 1 žuta paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • peršinov list
  • pola poriluka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Bulgur skuhajte u vodi u omjeru 1:3. Patlidžan izrežite na kolutove pa ga malo posolite i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Ocijedite prstima patlidžan pa ga ispecite na grill ili običnoj tavi na maslinovu ulju. Papriku narežite na kraće trakice pa je kratko popecite također na tavi, ne previše, neka ostane hrskava. Poriluk izrežite na tanje kolutiće pa ga kratko prodinstajte na malo maslinova ulja, dodajte mu potom kuhani bulgur, posolite i popaprite. Bulguru primiješajte papriku i patlidžan pa sve pospite nasjeckanim peršinovim listom.

Savjet: bulguru možete dodati i pečenu pancetu ili šunku. Umjesto bulgura mozete upotrijebiti proso, rižu, amaranth ili ječam, a možete kombinirati i patlidžane i tikvice koje također prethodno ispecite na grill ili običnoj tavi. Ovo jelo može se jesti kao samostalno ili kao prilog uz naprimjer pečeni pileći ili pureći file ili svinjsku vratinu.

25 minuta / 20 kn

Varivo s piletinom, gljivama i povrćem

  • 1 pileća prsa
  • 1 tikvica
  • 3 mrkve
  • 500 g miješanih gljiva, šampinjona i bukovača
  • maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • peršinov list
  • malo timijana
  • sol i papar

Pileća prsa odkoštite i uklonite im kožu. Kosti i kožu možete sačuvati za temeljac ili juhu. Pileće meso izrežite na kocke. Gljive očistite pomoću četkice za povrće ili samo nožićem ogulite kožicu, no nemojte ih prati jer će se napiti vode. U loncu na maslinovu ulju zažutite sitno sjeckani luk, pa dodajte piletinu i kratko je popržite. Dodajte potom na kolutiće izrezanu mrkvu i ne pretanko narezane gljive, usitnjeni češnjak i peršinov list pa dinstajte dok piletina i povrće ne omekšaju. Podlijte temeljcem ili vodom, a pred kraj ubacite i tanje, prepolovljene kolutiće tikvica. Dodajte timijan i začinite solju i paprom. Poslužite uz kruh i kiselo vrhnje.

Savjet: ako želite, u varivo možete dodati i krumpir ili zakuhati tjesteninu. Varivo jedite toplo ili hladno jer gljive nije poželjno podgrijavati.

20 minuta / 20 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 02:00