Tri stvari koje niste znali: hummus

Humus za gospodska jela

U humusu se uživa često uz neku vrstu toplih lepinja. No on je često tek sastojak brojnih recepata. Okruglice od humusa s dodacima prže se u ulju i tako dobivamo falafel, najpoznatiji fast food Jeruzalema. Humus s janjetinom i umakom od limuna naziva se humus kavarma i vrhunac je “gospodskog” jelovnika u Jeruzalemu.

Spor oko recepta

Uz sporenja o pravu na teritorij, Židovi i Palestinci spore se i o “autorskim pravima” na pojedina omiljena pučka jela. Takav je primjer humus, namaz od kuhanog slanutka. Osim svojatanja izvorne zamisli beskrajna se diskusija vodi i o “pravom” receptu za humus. Srećom, ovaj se spor vodi miroljubivo a pobjednici su kuhari koji u Jeruzalemu privuku više prolaznika na svoju inačicu tog jela.

Priprema namaza

Humus se sve češće nudi i u našim restoranima. U drevnim recepturama iz Jeruzalema, najvažniji sastojak humusa, uz slanutak, je sezam, najčešće prerađen u tahini, pastu od sezama. Ponekad se koristi i ulje od sezama. Kod nas je, pak, maslinovo ulje istisnulo sezam i pokazalo se izvanrednom zamjenom. Tko je u nedoumici neće pogriješiti ako koristi i jedan i drugi sastojak, čak i istovremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:51