Tri stvari koje niste znali: pastrve

Morska pastrva u jadranu

Morska pastrva dodatno zbunjuje laike koji pokušavaju točno razlikovati članove porodice salmonida. U naše je more došla iz hladnijih sjevernih mora. Zato joj najviše odgovaraju oni dijelovi Jadranskog mora bogati hladnim vruljama kakav je Velebitski kanal. U njemu se kod nas najuspješnije uzgaja. Prednost uzgoja u Jadranu u odnosu na Baltičko more jest u tome što kod nas brže raste.

Kalifornijske, potočne i riječne pastrve

Kalifornijska pastrva našim se vodama proširila relativno nedavno, krajem 19. stoljeća. Brzo se udomaćila u novoj domovini i proširila. Stručnjaci smatraju da je u mnogim vodama potisnula starosjedioce, potočne i riječne pastrve. Između ostalog, ona lakše podnosi više temperature vode, pa tako ima i veće izglede u nastupajućim klimatskim promjenama.

Razlikovanje pastrva

Kuhari i ihtiolozi nisu uvijek jednoglasni kada trebaju precizno razlikovati različite ribe, osobito pastrve, losose i losos pastrve. U praksi su mnogi skloni reći da su losos pastrve jednostavno velike pastrve, no stručnjaci se nikako ne slažu s tim laičkim pojednostavljivanjem. U svakom slučaju, pripadaju porodici salmonida i dijele zajedničko porijeklo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:41