ISPOD RADARA

Tri zaista dobra hrvatska pjenušca za koje vjerojatno nikada niste čuli, a trebali biste!

An elegant pair of glasses of champagne in the interior. Dining and night life concept.
 Yana Solovets
Ako nešto trenutno prolazi ispod radara u hrvatskom vinarstvu, to je svakako kvalitativni i kvantitativni preporod pjenušaca...

Pjenušci su dugo bili sporedna stvar u domaćoj vinskoj produkciji. Prisutni su doduše oduvijek, ali jako dugo samo kao jeftina gazirana vina pod nazivom Bakarska vodica i slično. Potom je od devedesetih na ovamo to prilično napredovalo i razvilo se u dvije kategorije, masovnu produkciju jeftinijih pjenušaca različite kvalitete i različitih metoda proizvodnje te mikroscenu butiknih vinarija posvećenih najcjenjenijoj, klasičnoj metodi. Vodeći protagonisti potonje su sada već proslavljena imena poput Misala i Tomca, kao i desetak drugih vinara koji su slijedili njihova iskustva, dok su se u onoj prvoj, masovnijoj kategoriji ponajviše izdvajali pjenušci Poy, plešivičke vinarije Mladina.

image
An elegant pair of glasses of champagne in the interior. Dining and night life concept.
Yana Solovets

Međutim, udio pjenušaca u ukupnoj vinskoj proizvodnji Hrvatske je i dalje bio zanemariv. Promijenila se jedino percepcija kupaca, koji su shvatili da i iz domaće proizvodnje također mogu dobiti dobru kvalitetu. Zahvaljujući toj percepciji i posljedičnom buđenju interesa za domaće pjenušce, a potom i širokom angažmanu nekolicine stranih i domaćih putujućih vinskih savjetnika kao što je Pierre-Yves Bournerias iz regije Champagne u Francuskoj, scena domaćih pjenušaca je u posljednjih četiri-pet godina počela doživljavati rapidni uzlet.

image
Two Champagne Glasses Isolated on White Background
Fcafotodigital

S klasičnom metodom se počela igrati svaka druga vinarija, kod mnogih je to onda postao i tržišni proizvod, a kod ostalih eksperiment koji se popio u obitelji i s prijateljima. Samo sam se na temelju vlastitih kušanja u proteklih nekoliko godina upoznao s pedesetak sasvim novih domaćih proizvođača pjenušaca klasičnom metodom. Pjenušci dobiveni charmat metodom su također doživjeli ozbiljan rast, a danas brojimo tridesetak njihovih različitih etiketa. Rade ih ponajviše u Istri, zbog blizine Italije kamo se voze cisterne malvazije na šarmatizaciju i vraćaju u vinarije kao gotovi buteljirani pjenušci, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Vjerojatno je najveći iskorak s pjenušcima charmat metode napravilo Feravino sa svojima Francescom i Graseccom, koji su, osim kvalitete, pogodili i idealni cjenovni raspon.

image
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Plešivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog
Berislava Picek/Cropix

Puno je još posla pred domaćim pjenušcima u godinama koje dolaze, osobito u standardizaciji kvalitete i stila bazičnih vina, takozvanih non-vintage pjenušaca, a zatim i u dizajnu boca koji kod ovog tipa vina za posebne prilike ima važniju ulogu nego inače. Međutim, trend je izvrstan i danas se dvadesetak vinarija može pohvaliti kvalitetom pjenušaca visoke internacionalne razine, a još je dvadesetak onih kod kojih se parcijalno mogu pronaći neki biseri. Danas sve hrvatske regije proizvode pjenušce, od najtoplijih dijelova Dalmacije poput Korčule ili Pelješca, preko umjerenih Slavonije i Istre do prohladnih brežuljaka Bregovite Hrvatske. Najveći broj visokokvalitetnih pjenušaca koncentrirao se na području Bregovite Hrvatske, na Plešivici, u Prigorju, Zagorju, Međimurju i Moslavini i svake godine broj im raste.

ŠTAMPAR, URBAN WHITE EXTRA BRUT N/V (NON-VINTAGE) 90/100, 110 kn (u vinariji)

Poslužit će kao idealno osvježenje u toplim danima koji dolaze, ali i kao sjajan aperitiv u svakoj prilici. Živahan je i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa, osvježavajućeg karaktera u ustima, sasvim suh, ali i s nekom privlačnom citrusno voćnom slasti na finišu. Elegantno osvježenje s puno svježe voćnosti. Osim kao aperitiv, servirajte ga i uz koktel sendviče, morske plodove na salatu i slično. Alk. 12%.

image
Vinarija Štampar
Ustupljena Fotografija

LOVRINI VINOGRADI, LAURENTZEN BRUT NATURE 2018. 89+/100, 100 kn

Iz Lovrećana u okolici Varaždina, mikroregiji s velikim potencijalom o kojoj se šire zaista malo zna. Pjenušac je od sorte chardonnay, svjetlije žućkaste boje, sitnog i konzistentnog perlanja, visoke kvalitete. Lijepog i diskretnog mirisa na koštunjičavo voće i citruse. Iznimne svježine u ustima, ugodno naglašene kiselosti, čistog, vibrantnog i dugačkog okusa s oštrim finišem tipičnim za brut nature pjenušce. Vino je aperitivnog karaktera i sjajno otvara apetit, ali još bolje funkcionira uz hranu mineralnijeg tipa poput kavijara i kamenica. Još je mlado i čuvanjem bi moglo dosegnuti dodatnu razinu finese.

image
Vinarija Šimanović
Ustupljena Fotografija

ŠIMANOVIĆ, KOSTEL BRUT NATURE NV (NON-VINTAGE) 90/100, 125 kn

Još jedan dobar plešivički pjenušavi brend u nastajanju. Iz mikroregije Krašić. Blend sorti chardonnay 70% i kraljevina 30%. U ustima lagan i lepršav na prvi dojam, osvježavajućeg karaktera, postojanog i sitnog perlanja. Diskretnog i finog mirisa, nježna voćnost jabuka i tračak cvjetnih nota bile bi vodeće arome, a iza njih dolaze decentne kvaščane note. U ustima je sasvim suh i živahan, ali istovremeno i zaobljen, nježan i prozračan. Lijepog čistog finiša, s kremastošću i tonovima maslaca na retrookusu. Vino za idealni uvod u fine dining. Može kao klasični aperitiv ili uz hladna predjela poput carpaccia od morskih plodova.

image
Vinarija Šimanović
Ustupljena Fotografija
image
Vinarija Lovrini vinogradi
Ustupljena Fotografija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04