DOBRA PREPORUKA

Tvornica Zdrave Hrane sada nudi i dostavu gableca, sastojci su kvalitetni, a cijene poštene

 Privatna Arhiva/
Isprobali smo nove gablece u gradu. Radi ih ekipa koja stoji iza Tvornice Zdrave Hrane, prilično su ukusni i cjenovno pristupačni

Vjerujemo kako na spomen Tvornice Zdrave Hrane istog časa, bez obzira na to iz kojeg dijela zemlje dolazite, pomislite na jednu od poslovnica gdje, logično, obično kupujete zdravije namirnice. Često je upravo to prva adresa kada nam ponestanu kikiriki maslac i zobene pahuljice, javorov sirup, različita (bezglutenska) brašna na koja rijetko nailazimo u klasičnim supermarketima, žitarice ili ulje i umaci. Budući da kao brend posluju jako dobro, što je očito iz čak 15 dosad otvorenih poslovnica u cijeloj zemlji, sasvim je normalno da je ekipa koja stoji iza projekta poželjela napraviti korak dalje. Nedavno su tako otvorili dva smoothie & juice bara Zdravica&kavica, a sada je na red došao i restoran, koji za sada posluje samo virtualno i dostupan je za narudžbe putem dostavnih servisa, a nudi uglavnom zdravije varijante dobro nam poznatih jela.

image
Privatna Arhiva/

Budući da smo se ovih dana zaželjeli laganijih obroka, odlučili smo isprobati nekoliko jela iz njihove ponude. Odabrali smo tri glavna jela i dva deserta, strpljivo pričekali 30-ak minuta kako bi stigla do nas dostavnim servisom Wolt, a potom se bacili na isprobavanje.

Naručili smo Bolonjez, mesa bez!, bezglutensku tjesteninu od riže i kukuruza s umakom od gljiva i tofua i parmezanom od indijskih oraščića (5,19 eura na sniženju), zatim Sushirrito se zazelenio!, rolicu s nori algom, rižom, mrkvom, avokadom, krastavcima, mladim lukom i sezamom (5,49 eura) te jelo pod nazivom Tortilja valja zbilja! s paštetom od slanutka, mrkvom, rajčicom, salatom i sjemenkama (5,49 eura). Osim toga, naručili smo Tartlet za pet! (3,99 eura), slasticu od badema, datulja, kokosova brašna, indijskih oraščića, limuna i datulja te Tart, čokoladni art!, desert od blanširanog badema, brašna bez glutena, kardamoma i tamne čokolade (3,99 eura).

image
Privatna Arhiva/

Već na prvi pogled uočili smo kako su sastojci navedeni ispod svakog jela prilično kvalitetni s obzirom na cijenu po kojoj se prodaju te smo bili prilično nestrpljivi vidjeti kakva će hrana na našu adresu stići.

Za početak, dio redakcije nikada nije kušao vegansku verziju bolognese umaka, a drugom su dijelu to objasnili činjenicom da, iako to nije osobito pohvalno, zbilja je teško prihvatiti bilo kakvu zamjenu za dugo i sporo kuhani talijanski klasik s velikodušno naribanim parmezanom koji predstavlja čistu radost. Međutim, ovog puta predrasude su odlučno odbačene i to je, pokazalo se, bila dobra odluka.

image
Privatna Arhiva/

Porcija tjestenine bila je obilna i dovoljna za gablec, dobar izbor za uredski ručak kada tražite obrok od kojeg ćete se najesti, ali i koji će biti nutritivno bogat i omogućiti vam normalno funkcioniranje ostatak dana. Naravno, veganski bolognese ne može se usporediti s pravim, to su potpuno dva različita jela, ali ova varijanta svakako je zadovoljila naše kriterije korektnog ručka na dug i spor dan u uredu. Jelo nije previše začinjeno, ne umara, cijena je razumna (sjetimo se, velika većina ljudi nema luksuz naručivanja gableca koji stoje preko 10 eura) i ova je tjestenina više nego korektan izbor za ručak kada ništa drugo niste stigli pripremiti kod kuće.

Najveće iznenađenje ručka bila je tortilja s povrćem i paštetom od slanutka, bogato punjena, lijepo začinjena, sočna, svježa, ali istovremeno dovoljno zasitna. Za usporedbu, prošlog smo tjedna naručili mesni burito iz jednog zagrebačkog restorana i ostali pomalo razočarani dobivenim te omjerima mesa, riže i povrća, a platili smo ga gotovo duplo više. U Zdravo!, jasno je odmah na prvi pogled, na sastojcima ne štede i u tortilji se zbilja osjeti sve navedeno na popisu sastojaka, nakon njihove tortilje nećete imati osjećaj da ste zakinuti i najest ćete se bez teškog osjećaja u želucu. Za cijenu od 5,49 eura više smo nego zadovoljni dobivenim.

image
Privatna Arhiva/

Razočarani nismo ostali niti Sushirritom, svojevrsnim burritom kod kojeg se sastojci kao što su riža i povrće ne umataju u tortilju već nori algu. Sushirrito sadrži i tanko rezanu mrkvu koja na prvu podsjeća na losos, a učinilo nam se i da je dio povrća ukiseljen ili mariniran što je svakako dodatan plus. Nori alge cijelom jelu daju morski šmek pa ako niste ljubitelj, ovo jelo radije preskočite.

Na kraju, tart od badema i kokosa ukrašen svježom narančom dijelu redakcije svidio se zbog okusom bogate orašaste košarice i svilenkaste kreme te bi ga rado ponovili, dok je drugi dio redakcije naglasio kako bi desert bio daleko bolji bez svježeg voća ili barem bez naranče, ali s dodatkom, primjerice, slatkih jagoda. Čokoladni tart bio je, pak, blago suh i raspadao se na dodir vilice, ali to nas to nije spriječilo da iz papirnatog pakiranja u kojem je stigao nestane prilično brzo.

image
Privatna Arhiva/

Na kraju, zaključili smo, svako od ovih jela ponovili bismo, posebice na dane kada nam se stvarno ne jede teška, masna, zasitna hrana zbog koje najčešće nakon ručka poželimo leći i odmoriti. Jela iz Zdravo! su lagana, ali obilna i iznenađujuće ukusna te ćemo im se zasigurno još vratiti. Cijene od 5 do 6 eura po porciji, kakve su danas zbilja rijetkost kada je u pitanju gablec, samo su dodatan plus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:05