NOVO U CENTRU

U centru Zagreba otvoren Stari kotač 2, ispostava popularne roštiljarnice u Prečkom

Posjetili smo novi Stari kotač u zagrebačkoj Medulićevoj i isprobali specijalitete kuće, evo dojmova


U ponedjeljak, 3. travnja, u Medulićevoj 6, otvoren je Stari kotač 2. Riječ je o ispostavi jedne od najpopularnijih zagrebačkih roštiljarnica, koja od 1982. godine postoji u Prečkom, na tadašnjoj teškoj periferiji na koju mnogima, jer se vrlo brzo pročula kao provjerena adresa gdje se jedu odlični ćevapčići i ražnjići u prizemlju i dvorištu obiteljske kuće, ipak nije bilo teško potegnuti. I danas je tako - za lijepih dana teško ćete ondje naći slobodan stol. Prije tri godine Stari kotač promijenio je vlasničku strukturu, ali pritom nije pao u kvaliteti - dapače, svoju je ponudu ponešto i proširio, sve u skladu s obiteljskom tradicijom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Novi Stari kotač otvoren je u centru grada, na mjestu bivše Pizzerije Šestica, koja je nekad možda i imala korektnu pizzu, no posljednjih deset godina, pred novim valom uzbudljivih pizzerija, jednostavno je posustala i, nažalost, postala opskurno, klaustrofobično mjesto na koje više nitko ne želi izaći.

Iz tih smo razloga bili prilično skeptični oko izbora lokacije i strategije Starog kotača za približavanje centru grada. Jer, kako preslikati gotovo izletišni karakter Starog kotača na mračnu, suterensku lokaciju bez terase? Predrasude smo ostavili za sobom čim smo izašli iz taksija. U Stari kotač 2 ulazi se kao i u Šesticu, stubama u suteren, ali i kroz pokrajnju vežu koja vodi u stražnje dvorište gdje je lijepa terasa omeđena zidovima okolnih starih kuća, dovoljno visokim da za vrućeg ljetnog dana tvore debelu hladovinu. Terasa može primiti 60 gostiju, a unutarnji prostor pedesetak.

image
Privatna Arhiva/

Isprobali smo sve klasike: od običnih ćevapčića koje Stari kotač radi kao i prije 40 godina, od mješavine junećeg i svinjskog mesa, zatim ražnjića koje smo lani, u izboru Dobre hrane, proglasili jednim od najboljih u gradu, preko junećih ćevapa i pljeskavica sa sirom, šarene pljeskavice sa sirom, dimljenom junećom vratinom i paprikom do ramsteka punjenog sirom te šopske i nekoliko drugih salata. Sve je, na naše zadovoljstvo, isto kao i u originalnom Starom kotaču. Slastan, vrlo dobar roštilj na koji ćete se opet vratiti.

image
Privatna Arhiva/

Luka Šitum, vlasnik Starog kotača, ističe kako se ponuda njihove Dvojke ni po čemu ne razlikuje od one Starog kotača u Prečkom gdje već više od 40 godina u kuhinji glavnu riječ vodi gospođa Julija koja i živi u obiteljskoj kući na toj adresi. Mesar koji ih opskrbljuje mesom također je isti, jedino što nedostaje je gemišt od vina starih miješanih sorti iz obiteljskog vinograda za koji je naš vinski ekspert Saša Špiranec svojedobno ustvrdio da je najbolji u Zagrebu. Ali vinograd je malen, a žednih je gostiju podosta.

image
Privatna Arhiva/

Stari kotač već je dugo zagrebačka institucija i sigurni smo da će na novoj lokaciji dobro poslovati. Jer, gastronomskih sadržaja ovakve vrste, s visokokvalitetnim bazičnim roštiljem, u središtu grada jednostavno nema, a gostiju kojima je možda bila daleko otići do Prečkog da bi uživali u tom roštilju po pristupačnim cijenama, uključujući i strane turiste koji žele probati lokalnu hranu, ima i napretek. Bit će to, predviđamo, vrlo popularno mjesto za neobavezni mesni objed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:39