NOVO

U Cogitovom Dvorištu od nedavno možete popiti koktele, njihovom timu se pridružio Marijan Maksan

 Vedran Peteh/Cropix
Vlasnici Cogita okupili su ponajbolje domaće koktel majstore i krenuli s novim projektom

Jedna od najpouzdanijih adresa u Hrvatskoj za dobru kavu je bilo koja ekspozitura brenda Cogito Coffee. Na originalnoj zagrebačkoj lokaciji u Ulici Jurja Žerjavića 7, poznatijoj kao Cafe u Dvorištu, odnedavno služe i koktele. Matija Hrkać i Matija Belković, vlasnici Cogita, odlučili su svojim gostima uz vrhunsku kavu ponuditi i koktelske klasike koji će neodoljivo prijati kao osvježenje u sparnim ljetnim večerima. Hrkać i Belković su i privatno fanatici za dobrim koktelom, craft džinovima i proizvodima lokalnih proizvođača pa je bilo realno očekivati kad će se pojaviti ideja: "hej, ajmo napraviti bar".

image
Vedran Peteh/Cropix

Pandemijska godina za njih je predstavljala kreativno razdoblje pa su u godinu dana "složili" nešto niži barski pult gdje sad možete pratiti kako nastaje vaš Moscow Mule, Frozen Margarita ili Old Fashioned. Njihovom timu se pridružio Marijan Maksan koji nije anonimus na hrvatskoj sceni miksologije. Svoje koktele pripremao je u zagrebačkom "malom" Dežmanu, baru Aperitivo, hotelskim barovima velike grupacije Maistra i na londonskoj burzi. Naime, u zgradi londonske burze Maksan je pripremao koktele povodom manifestacije Dani tržišta kapitala.

Uz njega će koktele pripremati i Antonela Bokan. Rodom s Murtera, Antonela je stigla u Zagreb, zaljubila se u miksologiju i zagrizla za edukaciju barmenice. Upravo je završila tromjesečnu edukaciju programa Raise the Bar, a dodatno se planira usavršavati uz Maksana i Cogitov tim.

image
Vedran Peteh/Cropix

Karta nikad neće prijeći desetak koktela, a većinom se baziraju na interpretaciji dobro poznatih klasika. Cijena će im se kretati oko 50 kuna. Bitno je napomenuti da kava ostaje apsolutni fokus Cogita i njihov glavni proizvod, a karta koktela samo nadopunjuje njihovu ponudu. Sirupe rade sami, a koriste hvaljeni džin iz istarske Premanture za kojim su poludjeli i Japanci, i o kojem je Dobra hrana već pisala.

image
Vedran Peteh/Cropix

Prije nekoliko dana sudjelovali smo na zajedničkom brainstormingu za kreiranje koktela s kavom. Obično su kokteli s kavom preslatki i okusom podsjećaju na zaslađene dječje sokove s nekom čudnom kremom, no Maksan to pokušava promijeniti i napraviti osvježavajući koktel s kavom po koji ćemo se htjeti vratiti. Bila je to kombinacija bourbona, Cogito kave s jedne organske farme iz Guatemale, bittera lavande i hibiskusa te mineralne vode. Za sada su probe obećavajuće, a u nadolazećim sunčanim danima dobro je znati da možete uživati u koktelskim klasicima i na prostranoj terasi Cafea u Dvorištu.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:30