PAŠKA ČIPKA OD SPIZE I VINA

U EPICENTRU OTOČKE GASTRONOMIJE: Ivica Matošević i Mate Janković donijeli okuse otoka u novaljski Boškinac!

 Mario Kučera
Ono što je za partijanere Zrće, to je za foodieje Boškinac. Sigurno nisam prvi - a zacijelo ni posljednji - kojem je ova paralela pala na um. I nije bez veze. Ne samo stoga što je s Borisom Šuljićem i njegovim Calypsom na Zrću utemeljena ultimativna partijanerska adresa, a u Boškincu epicentar otočke gastronomije, nego i zbog neosporne činjenice da su najprije njegov wine bar, a kasnije hotel/restoran jedan od glavnih razloga zašto se potezalo na Pag. Neka se nitko ne uvrijedi, tako je to i danas. Posebice kad se u Boškincu s Borisom na projektu sparivanja hrane i vina nađu chef Mate Janković i vinar Ivica Matošević.

Hommage otoku

Mate je, naravno, i na Pagu i u Boškincu kao doma. Što će reći da je - po materi Pažanin - vraški dobro upoznat s onim najboljim što otok i njegov akvatorij nude. Ivica Matošević je, pak, “all around” igrač, dovoljno iskusan i vješt, ali i s argumentima u svojem podrumu, za odrađivanje i najzahtjevnijih eno-gastro simbioza. Zato je njegova svježa Alba malvazija savršeno legla uz Jankovićev finger food. Točnije, pametno odabranu selekciju školjki - kamenice, mušule, svježe i dimljene dagnje - s čuvenim uljem iz lunjskih maslinika i jestivim otočkim cvijećem, ragu od hobotnice u zlatnom jajetu, janjeći confit, pate od janjeće ikre, marinirane inćune... Nisu samo mali zalogaji natopljeni mirisima i okusima Paga, takav je bio cijeli večernji meni.

restoran vinarija i hotel Boskinac 19052017
Vecera Mate Jankovic i vina Ivica Matosevic i Boris Suljic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Paški cocktail od škampa spario je domaću skutu, pire od šparoga, jestivo cvijeće, med, citruse, lunjsko maslinovo ulje, paški cvijet soli i kreker od pinjola. Kao pravi hommage otočkim namirnicama i okusima koje je Mate naglasio uljem od glava i kliješta škampa te prahom od dehidriranih ljuštura repa. Puna usta “škampastog” okusa bila su taman po mjeri Aure iz 2016. - idealne Matoševićeve kupaže chardonnaya, malvazije i sauvignona. Novaljska marinada kojom je Janković pokazao da podcijenjena srdela u reinterpretaciji pučkog jela može postati sjajan gurmanski pjat (uz dodatak ulja, Boškinčeve domaće kvasine i paškog baškotina) taman se zaokružio u cjelinu s bijelom Grimaldom (2015.).

restoran vinarija i hotel Boskinac 19052017
Vecera Mate Jankovic i vina Ivica Matosevic i Boris Suljic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Paška gastronomija bez janjetine je, reklo bi se, kao selo bez crkvenog tornja. Janković je janjetinu na stol donio i s raviolima punjenim raguom od janjećeg vrata uz umak od janjećih iznutrica te janjećom potrbušinom uz luk pripremljen na četiri načina: sotiran, kao confit, u prahu i ukiseljen. Janjetina je sparena s Matoševićevom crnom Grimaldom i - kao pozdrav domaćinu - Boškincem Cuvée 3 l iz 2013.

restoran vinarija i hotel Boskinac 19052017
Vecera Mate Jankovic i vina Ivica Matosevic i Boris Suljic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Paški desert

Ni kraj večere nije pobjegao s Paga. Desert je zastupljen sladoledom od limuna i lavande te paš- kim pralinama od skute, smokve, rogača, cvijeta soli, ulja i meda kadulje. Matošević im je pridružio svoj suhi pjenušac Barely Legal te Iron Witch porto Grimalda, koji je s posebnim guštom popila njegova Đurđica, “wonderwoman” koja je - ne odustajući od svojih treninga za sljedeći Ironman - lijepu kilometražu od Crikvenice do Paga glatko odradila na svojem biciklu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:42