ZELENI ELIKSIR

U Hrvatskoj je konačno dostupna matcha izuzetne kvalitete, Esplanada je od danas ima na karti

 Sandro Sklepic/
Matcha, zeleni čaj u prahu je fantastičan za organizam, a u Esplanadi su osmislili ritual popodnevnog ispijanja matcha čaja

Jedan od najljepših hotela u Hrvatskoj, kultna Esplanada od danas je u svoju ponudu uvela popodnevni ritual ispijanja matche. Radi se o zelenom čaju u prahu koji je jedinstven po metodi berbe, obrade i pripreme. Ono što je specifično za matchu jest da se biljka Camellia sinensis prekrije otprilike mjesec dana prije same berbe kako bi se spriječila sunčeva svjetlost. Biljke moraju biti daleko otpornije kad su lišene sunčeve svjetlosti što je zapravo njihova hrana. Samim time, takva biljka koja je rasla u sjeni, prava je bomba teanina i kofeina za razliku od drugih vrsta čajeva. Matcha se nakon berbe čisti pa se samo listovi koriste za čaj koji se zatim melju u prah. Danas najkvalitetnija matcha dolazi uglavnom iz Japana, a od nedavno je tvrtka Materia uvozi u Hrvatsku.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

Dobru matchu prepoznat ćete po žarko zelenoj boji. Mnogo je vrsta matche i potrebno je pažljivo čitati sitna slova na poleđini ambalaže jer ako dolazi iz Japana veće su šanse da je stvarno kvalitetna za razliku od kineske. Matcha nije nova stvar u Hrvatskoj i dostupna je već godinama u boljim prodavaonicama zdrave hrane, ipak najčešće ju karakterizira sivo-zelena boja što je pokazatelj da ipak nije najbolje kvalitete. Izuzetno je skupa, tako da ako ste matchu platili malo, vrlo vjerojatno je kineskog porijekla i dobro će vam poslužiti kao dodatak smoothieju, kolačima ili nekim drugim jelima.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

Za pripremu čaja trebali biste birati ipak onu najbolje kvalitete jer prava matcha nije oporog okusa već lagano slatkastog. Također, za pravi ritual trebali biste obratiti pažnju na vodu. Najbolja voda je ona koji nabavite na izvoru što može biti dio vašeg novog rituala. Priprema matcha čaja nezaobilazna je na japanskim ceremonijama čaja. Najzanimljivija je priprema kad vruću vodu pomiješate s prahom, a sve zajedno treba sjediniti energičnim potezima koristeći bambusovu metlicu. Tvrtka Materia na svom webshopu nudi uz prah i cijeli pribor koji je karakterističan za tradicionalnu pripremu čaja

Matcha je izuzetno blagotvorna za organizam, pršti antioksidansima, a mnogo je zdravija varijanta za podizanje energije od ispijanja hektolitara kave tijekom dana.

Tim restorana Esplanade odlučio je u svoju ponudu uvrstiti matcha popodnevni čaj koji prati kolekcija malih zalogaja i slastica posluženih na etažeru. Ana Grgić Tomić, glavna chefica Esplanade osmislila je niz malih jela koji lijepo pašu uz matcha napitke. Danas je uz matchu čaj vrlo popularan i matcha latte, a ovdje možete birati vrstu biljnog mlijeka i zaslađivača poput javorovog sirupa, meda ili prirodnog brezinog šećera. Popodnevni matcha ritual uz napitak i kolekciju malih jela i deserata košta 395 kuna za dvije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:26