GDJE NA ROŠTILJ?

U jednoj od Akijevih najdražih roštiljarni morate pojesti šarf kolut od pola kilograma sa sirom

 Privatna Arhiva/
U zagrebačkom Prečkom više od dvadeset godina uspješno posluje Grana u koju je volio zalaziti Aki Rahimovski

Dok će vas ambijent na prvu iznenaditi separeima s visokim stijenama zbog kojih nema virenja u tanjur za susjednim stolom (osim eventualno u prolazu, pri čemu se onda izlažete prijekornim pogledima gostiju restorana), doza privatnosti mnogima će biti i više nego dobrodošla. Za neke stolove, naime, stane od četiri do gotovo osam i više ljudi, pa nas ne bi iznenadilo da se za njima redovito sklapaju poslovni dogovori svih vrsta.

image
Damir Krajač/

Što se hrane tiče, znali smo kamo idemo, na izvrsna jela od faširanog, jer se upravo u Granu ide na ćevape, pljeskavice i slične specijalitete. Kako bismo ispoštovali tu tradiciju, naručili smo Šarf kolut (69 kn) koji rade od mljevenog mesa, a u smjesu ubace još i tucanu papriku, dimljeni sir koji se prekrasno rastopi pri pečenju, pancetu i finu šunku, a rupu u kolutu zapune i kuglicom kajmaka. Ovo je ozbiljno jelo od 500 grama koje će vas držati sitima (i žednima) satima, a pritom ima sve odlike doista odličnog roštilja. Hrskava vanjska korica bila je dobro pečena, a smjesa iznutra rahla, prepuna različitih aroma i na mahove ozbiljno šarf, kako sam naziv i upozorava.

image
Privatna Arhiva/

Primijetili smo i da ćevape, šiš ćevape, ukusne pileće ražnjiće, pečenice i slična jela prodaju na komad, što je korisno znati, ne samo za obitelji koje svraćaju s djecom, nego i za veća okupljanja. Mi smo naručili porciju od dva ražnjića s lukom i lepinjom (34 kn) iz znatiželje, ali i kao kontrast ljutom mesnom kolutu. Nisu razočarali, štoviše! Jednostavni kakvi jesu, došli su lijepo začinjeni, sočni, s izraženom aromom dima, a lepinje su stigle friške i tople.

BBQ rebarca od 600 grama (77 kn) koja dolaze s pekarskim krumpirom na meniju su označena papričicom, no nisu klasično ljuta. Ispod sloja slatkastog umaka dobro je začinjeno meso koje je bilo čvršće teksture, ali se istovremeno lako skidalo s kostiju. Rebarca bi mogla biti malo ipak mekša, a krumpiri hrskaviji, no to je samo mala zamjerka inače sjajnom ručku. Osim šopske salate koja je vječni klasik (25 kn), uzeli smo i zapečeni grah (26 kn) u kojem se osjeti crvena paprika, a osim crvenoga graha,ondje su i komadi ljutkaste kobasice i kockice špeka.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Deserte smo preskočili, iako osim klasičnih palačinki nude i slastice u obliku monoporcija. Pripazite kad planirate svoj posjet, ponedjeljkom su zatvoreni, a za vikend nemojte propustiti rezervirati kako ne biste izvisili jer bi to bila prava šteta.

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:46