SKRIVENI BISER

U maloj obiteljskoj piteriji u Zagrebu kupili smo stvarno dobar burek i sirnicu, tijesto su razvlačili pred nama

Zahvaljujemo onima koji su nam ovo mjesto otkrili i od sada češće svraćamo u ovaj dio grada

Nedavno smo prisustvovali jednoj grupnoj raspravi na temu najboljeg bureka i pita u Zagrebu pa je, osim već isprobanih favorita kao što su Pita Cut, Tamam, burek s Dolca, tržnice Kvatrić i Trešnjevka, netko spomenuo i malu piteriju u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici na broju 100. Nosi naziv Anine pite i kada smo čuli da je ovdje burek ‘baš kakav bi trebao biti‘, a sirnica ‘stvarno fina, kao domaća‘, nije nam preostalo ništa drugo već da i sami provjerimo je li to zbilja tako.

image
Privatna Arhiva/

Piteriju Anine pite posjetili smo krajem tjedna oko podneva i tamo zatekli pravu malu obiteljsku proizvodnju. Otac je stajao za blagajnom, majka u prostoriji do razvlačila kore za burek, a Ana po čije smo pite došli preuzimala narudžbe. Kako su nam rekli u kratkom razgovoru, sve rade ručno, peku nekoliko puta dnevno pa postoji velika vjerojatnost da ćete naletjeti na još vrući komad sirnice, zeljanice, krumpiruše, šarenog bureka s krumpirom i mesom ili klasičnog junećeg. Nude i slatke štrudle (ili pite) s jabukom, sa sirom i sa sirom i višnjama.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Cijene po komadu kreću se od 2,50 eura za krumpirušu, preko 3 eura za sirnicu i zeljanicu do 3,50 eura za burek s mesom. Cijena za slatke pite je 1,30 eura. Porcije su konkretne i jedan komad bit će vam taman dovoljan ako ovdje svratite gladni. Osim po komadu, kupiti možete i velike i male pite, cijene se kreću od 10 do 14 eura za cijelu malu pitu i od 21 do 29 eura za veliku pitu.

image
Privatna Arhiva/

U samom lokalu nalazi se mali šank u izlogu, gdje su za vrijeme našeg dolaska u pitama uživale dvije osobe, a ostali su se kupci izmjenjivali i naručivali pite za van. Upakirati vam ih mogu na kartonski podložak, a uzimate li više komada, i u kutiju nalik onoj za pizzu.

Kada smo već bili ovdje, u dijelu grada u koji ne zalazimo često, a posebice ne u potrazi za dobrom hranom, kupili smo odmah nekoliko različitih pita kako bismo ih isprobali što više. Najviše nam se svidjela pita s junetinom i krumpirom, koja je bogato punjena, taman začinjena (nije za one koji vole pretjerivati s paprom) i lagana. Blago je hrskava izvana, nije previše masna i ne sjeda teško na želudac. Kada smo je kupili bila je još topla pa nismo odoljeli i više od pola pojeli s nogu, i to prije odlaska na ručak. Zeljanica, krumpiruša i sirnica bile su sočne, također lagane i dobro začinjene. Štrudla od jabuke bila je sočna, s dobrom dozom cimeta i ne previše slatka.

image
Privatna Arhiva/

Anine pite taman su slasne da blago zamaste prste, ali ne ostavljaju sloj masnoće na usnama niti ćete je osjećati satima poslije kada pitu pojedete. Iznenađujuće su ukusne i kada se ohlade, pa čak i idućeg dana. Nakon što smo ih isprobali, zaključili smo kako bismo ih svakako ponovili i rado preporučili drugim ljubiteljima slasnih pita.

Anine pite nalaze se, dakle, na adresi Maksimirska 100, radno vrijeme lokala je od 9 do 17 sati, subotom od 9 do 13, a nedjeljom i praznikom ne rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:04