NOĆ VELIKOG AMARONEA

U moru loših vijesti, dobra je da u četvrtak gostuje glasovita vinarija Masi u zagrebačkom Balonu

Službena stranica Masi vinarije
 Jacopo Salvi/
Njihova vina priznata su diljem svijeta, a posebno je hvaljen njihov Amarone koji imate prilike probati ovog četvrtka u Balonu

U zagrebačkom restoranu Balon u četvrtak, 12.studenog.2020., održat će se jedna vrlo posebna večera praćena glasovitim talijanskim vinima vinarije Masi. Radi se o večeri od pet sljedova, a u suradnji s vinotekom VIVAT Fina vina uspjeli su se domoći iznimnih etiketa koje nemate priliku baš često probati. Sva vina koja ćete imati prilike ondje probati nose 90 i više bodova, a neka od poslastica su Amarone, Cru Amarone i aromatični Reccioto.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Priča o glasovitoj vinariji Masi započinje sredinom 18. stoljeća, točnije 1772. kad je obitelj Boscaini došla u posjed iznimnih vinograda u maloj dolini po imenu "Vaio dei Masi". Nakon više od 200 godina strastvenog vinarstva, tvrtka je i dalje u obiteljskim rukama, kojom upravljaju šesta i sedma generacija. Masi neprestano ulaže u inovacije i prenosi svoju stručnost u metodi Appassimento, koja se prakticirala još za vrijeme starih Rimljana. Appassimento je dakle, postupak prirodne djelomične dehidracije grožđa kako bi se u vinu stvorila veća koncentracija boja, mirisa i okusa. Budući da djelomično osušeno grožđe također ima veću koncentraciju šećera, ovaj se sustav često koristi za proizvodnju slatkih ili vrlo koncentriranih vina. U Venetu, gdje tehnika datira iz doba starih Rimljana, sušenje grožđa također se redovito koristi za proizvodnju suhih vina, doprinoseći punom tijelu vina i njegovoj kompleksnosti.Tako je njihov Amarone vrhunski izraz spomenute metode, dok je Recioto njegov tradicionalni slatki pandan.

Više od četrdeset godina Masi je realizira ambiciozne projekte s iznimnim suradnicima poput potomaka pjesnika Dantea Alighierija i vlasnika imanja Valpolicella s najdužom poviješću i tradicijom. Masi je također vlasnik imanja Poderi del Bello Ovile u Toskani i Masi Tupungato u Argentini. Njihova vina prepoznata su i cijenjena u više od 120 zemalja. Masi je također partner u skupinama i udrugama koje promoviraju visokokvalitetne talijanske proizvode na međunarodnoj razini, kao što su: Fondazione Altagamma, Comitato Leonardo, Istituto Grandi Marchi i Amarone Families.

Predviđeno je da samoj večeri prisustvuje i jedan od članova obitelji - Giacomo Boscaini. Ova lijepa enogastronomska priča počinje u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Cijena večere je 470 kuna. Više informacija potražite na društvenim mrežama restorana Balon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2021 12:19