U našim redovima: Wineandfood4u

Blogerska ekipa Dobre hrane polako se, ali sigurno širi. Kako nam je cilj pružiti vam raznolike perspektive o hrani, u našu se priču odlično uklopio i Hrvoje Petrić sa svojim blogom Wineandfood4u, mjestom na kojem ćete često pronaći osvrte na restorane te recepte (najčešće za slastice) koji iziskuju ozbiljan angažman i posvećenost. Zamolili smo Hrvoja da nam malo objasni otkud uopće ideja za blog, kako ga je koncipirao, što voli i koji su mu kulinarski uzori. Zadatak je shvatio ozbiljno pa vas sad prepuštamo njegovom peru.

Wineandfood4u je nastao u svibnju 2010. godine, i to oduševljenjem blogovima Ebba’s cuisine (Nevena Buljan) i Enogastromama (Marinela Prodan). Obje autorice i danas smatram svojim uzorima i blogovskim mamama jer tako vrhunski blogovi i trebaju izgledati. Do nastanka wineandfood4u aktivno sam davio komentarima one koji su ih pisali, obilazio restorane, kuhao, degustirao i ocjenjivao vina, ali teško se hvatao tipkovnice ne bi li i svoja iskustva umutio u post.

Wineandfood4u svojevrsna je kupaža strasti koje me sve više životno usmjeravaju u gastronomskom svijetu i udaljuju od obrazovanja i mog matičnog zanimanja. Ali, ne žalim se. Nakon fakulteta upisao sam i završio srednju kuharsku školu, pohađao specijalizacije talijanske i francuske kuhinje, sommelierske tečajeve i chocolatierske radionice, u Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj. Trenutno pohađam srednju slastičarsku školu, planiram daljnje usavršavanje u chocolatierstvu te pišem za nekoliko domaćih eno—gastro časopisa i web portala.

Ako objavljujem neki recept ili stavljam sliku jela na blog, onda nastojim da je ono prikladno sezoni, tj. godišnjem dobu u kojem je prirodno naći te namirnice na mjesnoj tržnici. Nastojim recept više puta isprobati, jer ga redovito ušminkavam po vlastitom ali i guštu prijatelja/degustatora. Volim zakomplicirati, koristiti teško dostupne namirnice, ubaciti sastojke koje nalazim na putovanjima u drugim državama. Općenito, više volim moderno nego rustikalno, ali se istovremeno lako oduševim i najjednostavnijom juhom ako je namirnica bila kvalitetna.

Biram flekavo voće, nepravilnog izgleda povrće. Volim kumice i kumice vole mene, što rezultira skutom ispod pulta, jajima iz posebne kutije, i migom kada dolazi nešto posebno.

Volim dobra vina, i nije mi žao potrošiti na njih. Toskana je moja ljubav, a Burgundija ljubavnica. S čokoladom hodam po rubu opsesije. Jedem je svakodnevno. Mirišem, gledam teksturu, izgled, topljivost, kvalitetu kakaa, porijeklo, tehniku proizvodnje, okus. U najuži krug najboljih chocolatiera svrstao bih Patricka Rogera, Pierrea Herméa, Pierrea Marcolinija, Jean-Paula Hévina i Michela Cluizela.

Obožavam japansku, talijansku i francusku kuhinju, pa takve restorane obično i obilazim. Spreman sam odreći se puno toga za večeru u fine dining restoranu. Puno pitam, kritiziram, hvalim, vratim hranu, molim za još. Chefovi su moje rock and roll zvijezde.

Ne volim slano a obožavam ljuto. Ako moram birati između dobrog komada mesa, ribe, boce vrhunskog vina i deserta, bez da trepnem izabrat ću desert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:48