NOVO MJESTO

U novoj IgoMatovoj trgovini možete pronaći baš sve, od svježeg mesa do povrća, kruha i mlijeka

 Berislava Picek/Cropix
Nova trgovina u Mlinovima dosad je najveći i najhrabriji IgoMatov iskorak prema luksuznom segmentu

U četvrtak, 21. siječnja, na zagrebačkoj adresi Mlinovi 169 otvorena je deveta, dosad najveća i najraznovrsnija IgoMatova trgovina. Namjerno ne pišemo mesnica, jer je riječ o ekskluzivno uređenom prostoru koji na 120 kvadrata nudi gotovo 400 artikala, od kojih je 150 vlastite proizvodnje, dok više od polovice ponude zauzimaju razni proizvodi domaćih OPG-ova, pekarski i mliječni proizvodi, svježe voće i povrće. Svima im je zajednička visoka kvaliteta.

image
Berislava Picek/Cropix

Na policama IgoMatova dućana nećete, naime, naći proizvod za koji sami vlasnici, samoborske obitelji Runtas i Šikić, ne drže da kvalitetom zaslužuju biti u njihovoj ponudi. Meso i mesni proizvodi, naravno, i dalje su u prvom planu - ovdje će se zasigurno ponajprije dolaziti radi svježeg mesa, roštiljskog i suhomesnatog asortimana, kojima se ova mesarska obitelj već davno nametnula na tržištu te stekla vjerne kupce. No, ovo je i pravi mali prehrambeni raj, gdje se nudi samo roba iz pouzdanih izvora i gdje će svatko naći svoju policu: od one sa svježom tjesteninom, biranim umacima, uljem, vinom, domaćim sokovima, jajima, medom ili mlijekom, da ne nabrajamo. Većina je od malih proizvođača iz samoborskog kraja, pa ovdje možete kupiti proizvode poput tradicionalnog samoborskog bermeta i muštarde obitelji Filipec, pekarske proizvode obitelji Nikl iz Ruda, poznate po rudarskoj greblici, ručno rađene mlince i tjesteninu iz samoborske pekarnice Zemljič, ali ih ima i iz drugih krajeva, poput kozjeg sira ličke sirane Capra Domestica iz Perkovića, ili linije mliječnih proizvoda Euro-Milk iz Beloslavca. IgoMat će čak i u mesnom segmentu bez kompleksa ponuditi konkurentnu robu drugih proizvođača, ako je nemaju u vlastitoj proizvodnji, poput dalmatinskog pršuta Smjeli iz Dugopolja, ili salama i kobasica od divljači Grof Lovski iz Čazme.

Manji dio zauzima i birana roba iz uvoza, poput talijanskih i švicarskih sireva, ili prave bolonjske mortadele, koju će pred vama narezati, vrlo tanko, na prekrasnoj crvenoj mesoreznici Berkel iz Milana, za koju ćete - jer je parkirana ispred vitrine s pekarskim proizvodima, a ne za onom sa suhomesnatim proizvodima - prvo pomisliti da je tu kao eksponat.

image
Berislava Picek/Cropix

Osim što jedini nudi kruh, mlijeko, voće i povrće, IgoMat u Mlinovima prvi put u praksi razdvaja i mesarski od trgovačkog posla. Naime, svi zaposlenici koji rade s mesom za pultovima IgoMatovih mesnica, prije su svega mesari, a tek onda trgovci. I dok će vam u drugim njihovim dućanima mesar narezati odreske ili spakirati odabrani komad mesa, izvagati ga, naplatiti i izdati račun, ovdje ćete s košaricom otići na blagajnu, što vam ostavlja vremena da još malo istražite police, kao da ste u supermarketu.
Prvi znak i realizacija takve IgoMatove ambicije, da vrhunski proizvod iza kojeg stoji već 25 godina, ponudi u dizajnerski osmišljenom prostoru, bilo je lanjsko preuređenje mesnice u Ilici 78, iza kojeg stoje arhitekti Nera Jelaska i Davorin Radošević. Njima je povjeren i dizajn interijera u Mlinovima. Iako je u tom prostoru dotad bila jedna trgovina mješovitom robom, uređenju su pristupili temeljito, "od nule". Osim obaveznih rashladnih vitrina za meso talijanskog proizvođača i keramičkih pločica, sav je drugi namještaj custom made od domaćih tvrtki. Rezultat je atraktivan i vrlo pregledan prostor, u kojem će se zainteresirani kupac rado zadržati dulje nego u običnoj mesnici.

image
Berislava Picek/Cropix


Od prve mesnice u zagrebačkim Dugavama, koju je majstor mesar Zdravko Runtas otvorio 1995. i radio u njoj s jednim zaposlenikom, dok se nagodinu nije pridružio poslovni partner Hrvoje Šikić, tvrtka IgoMat narasla je u jednu od najuglednijih tvrtki koja se bavi proizvodnjom i trgovinom svježeg mesa i mesnih proizvoda. Vlastitu proizvodnju imaju u Otruševcu, selu između Samobora i Bregane, a osim trgovine uz taj moderni proizvodni pogon, sva druga maloprodajna mjesta su u Zagrebu: od legendarne dugavske mesnice, pred kojom je stalno red kupaca, pa do najnovijeg dućana u Mlinovima - ukupno osam zagrebačkih ispostava. Osim poslovanjem kroz maloprodaju, bave se i opskrbom vrtića i škola mesnim proizvodima.

IgoMat je u punom smislu obiteljska tvrtka: vode je, uz Zdravka, njegovi sinovi Igor i Matija, jedan zadužen za trgovinu, a drugi za proizvodnju, priključila im se i mlađa sestra Lucija, a tu je i Borna Šikić iz obitelji partnera. Zaposlenih je gotovo stotinu, a svi mesari na prodajnim mjestima majstori su koji su u njihovoj proizvodnji radili više godina.

image
Berislava Picek/Cropix


Na čemu se temelji IgoMatova visoka pozicija i ugled na tržištu?

"Mi smo od početka ponudili standardno visoku kvalitetu za one koji su bili spremni platiti malo višu cijenu mesa. I tu nije bilo kompromisa, a nema ga ni danas. Ako se u nekoj našoj mesnici slučajno dogodi da se pojavi komad mesa koji ne opravdava očekivanu kvalitetu, naš vam ga mesar neće prodati, reći će vam da uzmete nešto drugo ili da dođete sutra, a takav komad vratit ćemo dobavljaču. Takvim pristupom stekli smo povjerenje kupaca. I drugo, veliku smo pozornost posvetili našim suhomesnatim proizvodima. Još od samoborske salame, preko tradicionalnih češnjovki, hrenovki od čiste teletine, ali i raznih inovacija u tom programu, samo je najviša kvaliteta dolazila u obzir", kaže direktor Igor Runtas.

Nova trgovina u Mlinovima dosad je najveći i najhrabriji IgoMatov iskorak prema luksuznom segmentu i dobar pokazatelj kako se uspješno poslovanje temelji na pomnom osluškivanju trendova te želja i očekivanja kupaca.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:27