Piše: Radovan Marčić
Rijetko gdje sam tako uzaludno tražio dobar restoran kao što to činim zadnja tri tjedna otkad s prekidima boravim u Osijeku. Obišao sam baš sva mjesta u gradu koja su mi preporučili kao dobra, no za sada je moj dojam o osječkom ugostiteljstvu prilično otužan.
"Poglavito se kuha s pojačivačima okusa, smrznutim povrćem i lošim namirnicama, kao da osječka tradicija nije upravo sve suprotno. "
Osječka građanska kuhinja je jako dobra i čudno je kako ona iz kuća nije stigla do restorana. Do sada najbolji restoran u kojem sam blagovao u ovom gradu je Lumiere, koji se nalazi u podrumu kina Urania. U posvetu kinematografiji osim imena restorana su i dvije velike fotografije iz svima znanih filmskih klasika.
Prvo blagovanje u Lumiereu počeo sam vrlo dobrom juhom od tikvica, a nastavio s jako finim smuđem pečenim do trenutka kad se poha zazlatila, taman kako treba. Serviraju ga s krumpir-salatom i finim tartar umakom. Najviše me razgalio bečki šnicl. Na meniju piše “Pravi bečki odrezak” pa me jako zanimalo da li to i je. Već dok ga je konobar nosio prema meni, vidio sam da su mu rubovi i preko tanjura. Barem po veličini bio je sasvim “pravi”. Istučen tanko, pohan samo malo predugo jer mu je po rubovima zlaćana boja prelazila u smeđu, ali zato s “volovskim ušima” i sočan. Na prijedlog voditelja retorana za prilog sam naručio zapečenu cvjetaču. I ona je bila “po zanatu”, posuta mrvicama i prelivena vrhnjem.

"U drugom dolasku u ovaj restoran početkom prošlog tjedna naručio sam samo dva jela, znajući već da su ovdje porcije “slavonski” obilate i da sam prošli put jedva sve savladao. "
Prvo sam jeo bruschettu s pršutom i sitnim salatnim grahom, a sve na tanko zapečenom domaćem kruhu. Odlična i rijetko viđena kombinacija.

Za glavno jelo - preporuka dana - lungić pečen kako sam zaželio (prema well-dane) koji prelijevaju umakom od vrhnja, tartufate i gusje paštete. Iako zavodljiva i jako ukusna kombinacija, gotovo sam siguran da bi recept bio na dobitku kad bi se izbacilo vrhnje. Uz meso serviraju jako dobar dvostruko pečen krumpir i zapečene tikvice u škartocu.

Ovdje se kuhanje očito jako promišlja i nepobitan je trud da se kuha kreativno, zanatski točno i zdravo. Iako sam s restoranom oduševljen, ipak u jelima ima prostora za poboljšanja. Kako u Osijeku moram boraviti još neko vrijeme, sasvim je sigurno da ću ovdje još koji put doći na ručak.
Odabir vina
Vina kuće - bijelo po 75 kuna, crno 65 (graševina i frankovka Belje); po jedna etiketa pjenušca i šampanjca (prvi po 200 kuna, drugi po 800), te još dvije etikete koje toče na čaše; dvije etikete rosea (Slavonija) po 120 i 150; trinaest butelja bijelog vina (dvanaest slavonskih i jedna istarska) od 150 do 350 (pet etiketa istaču i na čaše); trinaest butelja cnog vina (Slavonija, Dalmacija i Istra) od 150 do 350 (četiri butelje istaču i na čaše), te dvije butelje desertnih vina (po jedna iz Slavonije i Istre) po 150 i 250 kuna
Cijene
Zelenu juha (od tikvica) naplaćuju 16 kuna, bruschettu Fiorentinu s vrhunskim istarskim pršutom, salatnim grahom i cherry rajčicom 40, panirani filet smuđa s krumpir-saltom i tartar umakom 95, pravi bečki odrezak s krumpir-salatom i majonezom 60, a istarski lungić s gusjom paštetom i tartufatom 89 kuna
Manje dobro
Uz odlično cresko maslinovo ulje restoranu s toliko dobrih nastojanja kao ovaj morao bi na stolu imati i kvalitetniju sol, papar i aceto balsamico.
Info
Lumiere, restoran & wine bar Šetalište kardinala Franje Šepera 8, 31000 Osijek Vlasnik: Magnolija d.o.o. Chef: Antonela Balon Huljev Tel.: 031/201088 E-mail: [email protected] gmail.com; www.lumiere.hr lotvoreno od 11 do 23 sata (petkom i subotom do 24) |