KUHAJ BOLJE

U ovaj komad posuđa isplati se uložiti, jedino je koje stari poput vina i postaje sve pouzdanije

 Rudisill
Tave, posude i lonci od lijevanog željeza kuhinjska su pomagala koja se prenose s koljena na koljeno...

Kada nas netko upita u što vrijedi uložiti kada je riječ o opremanju kuhinje, nemamo dvojbe - u gus. U posudama od lijevanog željeza odnosno u gusanom posuđu, bilo da je riječ o dubljim loncima ili jednostavnim tavama, može se pripremati doista sve, od pečenih jaja i većih komada mesa, preko juha i gulaša pa sve do kruha i kolača. Imajte na umu da je to dugoročno ulaganje i najbolji komadi uvijek su oni koji se prenose s koljena na koljeno. Ako je u vašoj obitelji gus preskočio generaciju, nema vam druge nego potražiti svoju prvu posudu od lijevanog željeza. Vjerujte, nećete požaliti. Ako vam nije baš jako stalo do brendova, ne zamarajte se time jer će vam jeftiniji primjerci na tržištu i dalje omogućiti pripremu vrhunskih jela.

Posude od lijevanog željeza većinom su izrađene u jednom komadu, što znači da nemaju uglova i rubova u kojima će se hrana zapržiti. Valja imati na umu i da su ovakve posude teške jer su napravljene od gustog materijala kojem treba vremena da se zagrije, ali jednom kad se to dogodi, posuda dugo i ravnomjerno održava temperaturu. Treba pripaziti i na grijaće tijelo na koje stavljate svoje posuđe jer se temperatura ne širi cijelom posudom ako se cijelo dno ne grije, zbog čega se često stavljaju u pećnicu koja istovremeno grije cijelu posudu.

RECEPT: Kruh iz posude

image
Izhairguns

Budući da je lijevano željezno porozni materijal neravne površine, na njemu se lako nakuplja voda koja u kombinaciji sa zrakom dovodi do hrđanja. Upravo se za te nepravilnosti na površini prilikom kuhanja hrana lijepi ako posuda nije prethodno obrađena i zato je njegove pore prije uporabe potrebno zatvoriti. Sve što vam treba da biste zaštitili svoje posuđe su kuhinjski papiri, pećnica i ulje. Iako bi vam starije generacije gurmana vjerojatno preporučile životinjsku mast, zapravo je obično biljno ulje i više nego dovoljno za tu namjenu, a usto je i povoljno i praktično.

Pri ovom postupku možete očekivati da će vam kuhinju ispuniti dim i miris zagorenog, no jednom kad odradite tri do četiri kruga neophodne pripreme posuđa, svakom idućom uporabom (i pravilnim naknadnim održavanjem) lijevano željezo ponašat će se sve bolje, hrana se neće lijepiti niti poprimati metalni okus koji gotovo nitko ne voli osjetiti u ustima, a koji se zna pojaviti kad posuđe nije prethodno obrađeno.

RECEPT: Čili od junetine i graha

image
Rudisill

Dobro izribajte svoju posudu pomoću soli i kuhinjskog papira i time uklonite prašinu i nečistoće. Potom je operite vrućom vodom i deterdžentom te dobro osušite. Sve površine od lijevanog željeza premažite uljem - to uključuje i vanjski dio ako posuda nije emajlirana, kao i ručke. Stavite posudu u pećnicu na 230°C i držite je tamo pola sata, odnosno dok površina ne potamni. Nemojte se zabrinuti ako počne dimiti. Ponovite postupak premazivanja uljem i zagrijavanjem po pola sata tri do četiri puta sve dok posuda ne postane sasvim crna. Potom je izvucite van i ostavite da se ohladi. Tada je spremna za korištenje. Ako pak ne stignete to napraviti, nemojte u posudi kuhati kiselije umake poput onog od rajčice, niti koristiti jake deterdžente za pranje jer će to dodatno usporiti postupak kad se jednom na njega odvažite.

Kombinacija zagrijanog metala i kisika potiče masnoću da se polimerizira i stisne te time stvori gustu, čvrstu ispunu za pore u materijalu koja predstavlja zaštitni sloj u posudi. Kako biste taj sloj očuvali, posuđe od lijevanog željeza trebate pažljivo prati blagim sapunom i koristiti morsku sol za ribanje. Izbjegavajte agresivna sredstva i žičane spužvice za ribanje.

RECEPT: Zapečena tjestenina

image
Lauripatterson

Nakon svake uporabe odmah očistite svoje gusano posuđe jer će ostatke hrane biti puno lakše ukloniti dok je posuda još topla, a time ćete spriječiti skidanje masnog zaštitnog sloja s površine. Kad ste oprali svoju posudu, odmah je dobro posušite, stavite na štednjak da se metal zagrije i voda ispari te počne blago dimiti pa premažite uljem kako biste obnovili sloj zaštite od hrđe. Pustite da se ohladi pa pospremite. Ako ipak otkrijete hrđave dijelove, dobro izribajte posudu, zagrijte je dok se ne osuši i ne počne dimiti pa premažite uljem. Nakon nekoliko korištenja hrđava područja trebala bi nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:08