U sklopu projekta Dobri restorani, koji je ove godine obilježio 14. sezonu, obišli smo više od 120 restorana i isprobali doista velik broj jela. Među svima koja su nam kroz nekoliko mjeseci prezentirana, postoje ona koja su nam ostala u posebno lijepom sjećanju i čijih se okusa sjetimo u najrazličitijim životnim trenucima. Ona koja su na nas ostavila poseban dojam i upravo ona koje danas, po završetku sezone Dobrih restorana, smatramo najboljima u kojima smo imali prilike uživati. Potražite ih u nastavku.
KOJI SU NAJBOLJI RESTORANI I CHEFOVI U ZEMLJI?
Boškinac: Od dobrog kruha sve počinje
Iako ovdje nije riječ o konkretnom jelu, već o briocheu, vjerujte, radi se o vjerojatno najposebnijem komadu peciva koji smo u životu pojeli. Brioche premazan svježim maslacem i slanutkom koji se jede prstima chefice Marije Prše iz Boškinca vrhunac je francuske škole. Bogat je, nježan i prozračan, s raskošnom zlatnom korom koja se topi u ustima. Ovaj brioche, u svom baroknom ruhu, pravi je prustovski moment, onaj koji se utkao u naše pamćenje i koji, vjerujemo, nikad nećemo zaboraviti.
Mali bar: Ako možete, nađite nam bolju lazanju
Lasagna od janjetine s dimljenim vrhnjem, trakicama artičoka, karamelom od paprika, sjemenkama šipka, graškom i trakama mrkve odličan je primjer kako tradicionalnu kuhinju oživiti modernim tehnikama i sezonskim sastojcima. Ako u Zagrebu postoji bolja lazanja od ove, zaista bismo je voljeli upoznati.
Dvor: Rižoto koji vrijedi svakog kilometra
Dimljeni morski rižoto Hrvoja Zirojevića zakucani je, dobar stari klasik koji će teško nestati s menija splitskog restorana Dvor. Svježe i dimljene kozice i dimljene dagnje, sotirane na maslinovu ulju, s malo češnjaka i bijeloga vina, gusta domaća šalša ugrubo, sa slanim sladoledom od kora tvrdoga sira i malo gorgonzole dolce povrh svega. Neki ljudi putuju u Split samo radi tog rižota.
Čingi Lingi čarda: Tradicija u najboljoj formi
Tradicionalni perkelt od soma Baranjci dijele sa svojim susjedima Mađarima, no ako pitate nas, teško da ćete pronaći bolju verziju od one koju smo kušali u Bilju. Komadi soma topili su se u ustima, a gusti umak, obogaćen baranjskom mljevenom paprikom, bio je prava eksplozija okusa. Zbog ovog jela sigurno ćemo se vratiti.
Restoran Marina: Kozice, bademi i curry, kakva kombinacija!
Tartar od kozica dolazi u bademovom mlijeku u kojemu je nekoliko kapi (nježnog) zelenog curryja, što je već samo po sebi sjajna kombinacija, ali da teksture i okusi ipak budu zabavniji, u tanjuru imamo i bademov krokant, ulje od mente i prah bobica bazge. Prekrasno jelo kojeg bismo komotno mogli pojesti cijeli tanjur, a zanimala bi nas i izvedba u ljutoj varijanti, čisto zabave radi. Legovina Sauvignon 2022 stvarno dobro nosi ovu neobičnu i pomalo orijentalnu kombinaciju.
Cap Aureo: A gdje bismo bili bez slatkog?
Da je Maša Salopek kraljica nesvakidašnjih deserata, jasno je odavno, ali njezin sorbet od šljive sa suhom šljivom i umakom od badema, koliko god obično zvučao, bio je sve samo ne to. Toliko svjež, s posebno moćnom notom soli, raskošan, s kiselom, gotovo umamijastom sušenom šljivom na vrhu i bademom koji lijepo umiruje cijelu stvar... Ma, ovo nas je ‘slatko‘ totalno raspametilo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....