SESTRE PERŠURIĆ

U ovoj istarskoj vinariji već 30 godina baš sve je podređeno proizvodnji vrhunskih pjenušaca

Istarsku vinariju Misal, koja je počela kao hobi profesora Đordana Peršurića, danas vode njegove kćeri Ana i Katarina...
 Danijel Bartolic/Cropix

U selu Pršurići na Poreštini, na nešto više od pet hektara vinograda Katarina Peršurić Bernobić i Ana Peršurić Palčić nastavljaju razvijati naslijeđe svoga oca, Đordana Peršurića. Mnogi će pomisliti da će ovim sestrama cipele njihova oca, cijenjenog znanstvenika i profesora, jednog od pokretača regionalne i međunarodne izložbe vina Vinistre, biti prevelike za popuniti, no istina leži u podrumu, u obliku boca pjenušaca u čijem su nastajanju Katarina i Ana od samog početka sudjelovale.

Uloga njihova oca u razbijanju predrasuda o sortama koje mogu uspijevati na istarskom tlu i klimi koja je pogodna za uzgoj vinove loze je neupitna. Upravo je Đordano Peršurić spašavao malvaziju istarsku u pokušaju da uvjeri vinogradarsku i vinarsku zajednicu da je to dobra i kvalitetna sorta za proizvodnju pjenušaca, što je dovelo do toga da obitelj Peršurić 1990. godine bilježi početak proizvodnje pjenušavih vina Misal. Njihovo je malo carstvo pjenušaca nastalo kao hobi profesora Peršurića s proizvodnjom od 300 boca, a naraslo je do 45 tisuća proizvedenih boca pjenušca godišnje. Štoviše, Misal je u jednom trenutku bila jedina vinarija u Istri koja proizvodi isključivo pjenušce: - Cjelokupnu proizvodnju vina u vinariji podredili smo proizvodnji pjenušaca. Još je jedna važna činjenica i da su nam vinogradi prilagođeni uzgoju grožđa za tu namjenu. U regiji Champagne, kao i drugdje u svijetu gdje nastaju vrhunski pjenušci, sasvim je normalno da je vinarija opredijeljena za pjenušce. Daleko od toga da ima manjih vinarija koje kod nas, osim mirnih vina, rade i pjenušava vina, no smatramo da je kvalitetnije opredijeliti se za jednu od vinarskih tehnika - objasnile su nam sestre Peršurić.

image
Danijel Bartolic/Cropix


Nakon prerane smrti njihova oca 2015. godine, Katarina Peršurić Bernobić i Ana Peršurić Palčić preuzele su vinariju i nastavile je uspješno razvijati do danas, kada slave 30 godina njena postojanja: - Još od ‘90-ih uključene smo u proizvodnju samih vina. Od 2008. godine praktički vodimo vinariju, makar su ljudi uvijek mislili da tata sve odrađuje, a da smo mi na sajmovima. U pravilu smo svi radili na svemu! - započela je Katarina.

Sestre Peršurić obje su inženjerke agronomije pa dok Ana brine o vinogradu, analizama kvalitete grožđa, poslovima od berbe do dopreme u podrum te maceracijama, Katarina pod kontrolom drži sve tehničke operacije u podrumu: - Obje smo završile Agronomiju i to isti smjer te smo obje prošle sve zadatke u poslovanju vinarije, no moja sestra ima više afiniteta prema enologiji, a ja prema vinogradarstvu - objasnila nam je Ana i dodala: - Prirodno smo se podijelile, ali svi sve odrađujemo. Svaka je unutar svoje interesne teme šefica i određuje pravila igre, ali kad jedne nema, druga može voditi procese jer smo sigurni da će biti odrađeno kako treba.

- Kod kreiranja pjenušaca uvijek smo zajedno, skupa slažemo baze jer vjerujemo da, ako naš pjenušac nosi naziv “kvaliteta Peršurić” obje iza toga stojimo. Ako nisam uvjerena da je to vino nešto najbolje što smo do sada izbacili, to se odmah osjeti. Ljudi vide ako ih muljate i ako niste iskreni. Niti jedan naš proizvod ne izlazi na tržište ako nismo obje zadovoljne. Volimo da smo suglasne i onda očekujemo i da naši muževi i mama potvrde naš rad, što našu vinariju doista čini obiteljskom pričom - nadovezala se Katarina.

image
Danijel Bartolic/Cropix


Obitelj Peršurić se od samog začetka vinarije susretala s predrasudama, od izbora tehnike i odabira sorte od koje će izraditi pjenušac pa do rodnih stereotipa.

- Naš otac je iz inata krenuo raditi pokus s pjenušcima u Istri. Upravo je to bila prva predrasuda koju smo razbili, odnosno ideja da treba biti hladna regija i kontinentalna klima. Cijelo vrijeme su mu govorili da je lud i da se to ne radi u našoj regiji. Druga predrasuda je bila da se od malvazije istarske ne može napraviti kvalitetan pjenušac. Ove godine slavimo 30 godina otkako od nje radimo pjenušac koji je pokupio nagrade u cijelom svijetu! - ponosne su s dobrim razlogom, no ističu: - Iako puno ljudi zna da vinariju Misal vode dvije sestre, i dalje nas na sajmovima često pitaju gdje je gazda, u muškom rodu, očekujući starijeg muškarca. Ili počnu ispitivati naše muževe. Mlađi se iznenade kada dođu u vinariju i vide nas dvije kako obavljamo sve fizičke poslove. Vide nas kako vozimo traktor ili viljuškar, dok naši muževi, primjerice, vode degustacije. Svi se šokiraju jer je prisutna izmjena uloga. U njihovoj vinariji svi moramo znati raditi sve jer čak i ako je netko spriječen, posao mora ići dalje - odlučne su.

Paleta njihovih proizvoda, koju osim na njihovoj web stranici u cjelini možete naći jedino u Vrutku i to po pristupačnim cijenama, uključuje ni manje ni više nego jedanaest različitih pjenušaca pa daju kupcima dobar pregled stilova.

No, za osobe koje su se tek počele zanimati za razlike među svim tim etiketama, Katarina Peršurić ima nekoliko dobrih savjeta: - Kada me netko traži preporuku uvijek prvo pitam za koju prigodu im treba i kome je namijenjeno. Ako im treba nešto za uvod kao aperitiv, preporučila bi im Prestige ili Blanc de blancs, a ako govorimo o nečemu za kraj dana, ili im se sviđa nešto malo slađe, što je posebno zanimljivo mlađoj publici, to će biti sec i demi sec pjenušci poput naše Šinjorine. Ovisi od pojedinca, ali svatko može za sebe naći nešto. Za početak je najbolje krenuti s našom baznom linijom jer se pomoću nje može shvatiti u kojem smjeru ide naša vinarija. Prestige, Millennium i Rosé su tri pjenušca koja možete isprobati kako biste otkrili razliku između različitih slatkoća te što koja sorta donosi u pjenušac - ističe.

image
Pjenušci vinarije Misal sestara Peršurić iz Pršurića u Istri

Sva tri Misal pjenušca su proizvedena od chardonnaya, pinota crnog i malvazije istarske, ali prisutnih u različitim omjerima i sva tri koja su trenutno na tržištu su iz berbe 2016. pa predstavljaju odličnu početnu točku za daljnje istraživanje svijeta pjenušaca.
- Prestige nam je extra brut i u njemu se osjeti kako prevladava chardonnay. U Millenniumu se jače osjeti malvazija istarska i riječ je brutu odnosno o suhom pjenušcu. Treći je zanimljiv jer se kod njega vidi što znači rosé u pjenušcima, kao i oznaka sec. Kod njega do izražaja dolazi pinot crni i slatkoća jer je on zapravo polusuhi pjenušac i najslađi je od predložena tri - objasnila je.
U Hrvatskoj je pjenušac još uvijek sinonim dočeka i obiteljskih okupljanja, istaknula je Katarina i dodala da ga malo tko pije na dnevnoj bazi pa je zato ovo doba godine za vinarije poput njihove ključno. A kao i većina, obitelj Peršurić će ovu godinu ispratiti u krugu obitelji i to, naravno, uz pjenušac, i to čašu ekstra bruta. Možda biste ove godine mogli i vi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2021 05:06