PROMO

U ovoj vinariji grožđe iskorištavaju u potpunosti! Osim vina, rade i ulje, brašno i ekstrakt

 Mateo Smolic-rocak/
Njihova priča je priča o ljubavi prema plodnom iločkom tlu, grožđu i vinu

Vinarija Trs priča jedinstvenu priču o prijateljima, obiteljima, ljubavi prema zemlji i plodnome iločkom tlu te vrhunskome vinu kao krajnjem rezultatu koji nude svakom zaljubljeniku u dobru kapljicu i hrvatski proizvod. Dva prijatelja, Zlatko i Marijo, nezadovoljni plasmanom sirovine i ovisnosti o drugima kao proizvođači grožđa, odlučili su sami, od svog grožđa, proizvesti vino.

image
Davor Matic/

Njihovi su vinogradi u srijemskom vinogorju smješteni na padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara, a proizvodnja se temelji na devet kvalitetnih sorti vina. Od bijelih, tu su graševina, chardonnay, rajnski rizling, traminac, bijeli sauvignon i muscat blanc, a od crnih frankovka, cabernet sauvignon i cabernet franc. Zahvaljujući velikom broju sunčanih sati vinova loza rađa grožđem visoke kvalitete, što je osnovni uvjet za proizvodnju ovih vrhunskih vina, koja iz Iloka odlaze u Hrvatsku, Europu i svijet. I dok se u brojnim vinogradima Iloka i okolice u skorije vrijeme moglo čuti i vidjeti strojeve kako beru grožđe, u vinariji Trs nije tako. Kako bi kupcima omogućili vrhunsku kvalitetu i vrijednost vina, u toj vinariji ustraju na isključivo ručnoj berbi grožđa koje ide u preradu za vino.

image
Ustupljena Fotografija/

No, priča nije stala samo na proizvodnji kvalitetnih vina! U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (2014. - 2020.), u sklopu natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja za projekt Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa, u vinariji Trs nastala su tri nova, vrhunska proizvoda. Koštice od grožđa se ne bacaju, nego im se udahnjuje novi život.

KUŠAJTE I ZALJUBITE SE U ULJE, BRAŠNO I EKSTRAKT OD KOŠTICA GROŽĐ

Hladno prešano ulje od sjemenki grožđa idealno je kao lagan, ali bogat salatni preljev, a od njega se ne bježi ni u slanim i slatkim specijalitetima. Također, ovo je ulje namijenjeno i vanjskoj upotrebi te se uspješno koristi za masažu, tretiranje nježne kože ispod očiju ili njegu vlasišta i kose.

image
Ustupljena Fotografija/

Brašno od koštica grožđa visoke je nutritivne vrijednosti. Njegova blago orašasta aroma bit će sjajan dodatak kolačima, a klasičnom brašnu za peciva i kruh pružit će sjajan okus i teksturu. Budući da najsnažnije djelovanje ima kad se konzumira termički neobrađeno, preporučuje se žlicu ili dvije dodati u omiljeni namaz, kašu ili smoothie.

Raznim postupcima ekstrakcije koštica grožđa i brašna dobivenog iz pogače nastaje ekstrakt koštica grožđa. Njihovo snažno antioksidativno djelovanje pomaže pri tretiranju brojnih kardiovaskularnih bolesti i tegoba, a sam ekstrakt pomaže i kod povišenog kolesterola te loše cirkulacije.

Ovi su vrhunski proizvodi iz koštica kao nusprodukta u proizvodnji vina nastali u vinariji Trs nakon tri godine istraživanja i u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Nazdravljamo stoga svakoj, pa i najmanjoj koštici promjene koja rezultira s manje otpada u proizvodnji vina, a više kvalitetnih proizvoda u kojima ćemo svakodnevno uživati u svom domaćinstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:53