MIRAKULI SLASTICE

U ovoj zagrebačkoj slastičarnici svevremenske breskvice pripremaju se "samo za odrasle"

 Mirakuli Slastice/neja Markicevic/cropix
U zagrebačkoj Kranjčevićevoj pronašli smo istarsku slastičarnicu "za odrasle" u kojoj se kupiti mogu samo svevremenske breskvice

Prije svega mjesec dana, taman kada su se Hrvati počeli pripremati za blagdanska slavlja u krugu obitelji, na kraju Kranjčevićeve ulice u Zagrebu otvoren je mali dućan kakvih na Trešnjevci nema mnogo. Uđete li u Mirakuli na kućnom broju 41 vjerojatno ćete se iznenaditi kada ugledate vitrinu punu - jednog te istog kolača! I to onog koji je već dugo neizostavan dio hrvatskog stola neovisno o blagdanu ili svečanoj prigodi.

Riječ je o breskvici, zasitnom zalogaju od prhkog tijesta sa sočnim nadjevom, koji je gurman Saša Jovanović, inače vlasnik pulske pekare Delikatese Tina, odlučio javnosti predstaviti na drugačiji način i to upravo u Zagrebu, u svom novom projektu nazvanom Mirakuli. Dok klasična punjenja tipičnih breskvica uključuju marmelade od šljiva ili šipka, kao i kekse obojene jestivim bojama i uvaljane u šećer, u Mirakulima su se odlučili otići korak dalje i svoje kolačiće nadjenuti okusima Istre. Tako možete kušati kombinaciju višanja i terana, tamne čokolade, lješnjaka i maslinova ulja, bijele čokolade, badema i ružmarina i slične prepoznatljive arome s našeg najvećeg poluotoka.

image
Dućan sa slasticama Mirakuli vlasnika Saše Jovanovića nalazi se u Kranjčevićevoj 41 u Zagrebu
Mirakuli Slastice

U bogatim nadjevima našle su se i kreme s raznim alkoholnim pićima poput biske, medice ili, primjerice, orahovca zbog čega su svoje kolačiće prozvali "slasticama za odrasle". Osim raznih vrsta čokolade, u ovim kaloričnim bombicama svoje su mjesto našle i brojne trave, kao i lovor, lavanda i ružmarin ili pak erba luigia odnosno limunovac ili citronovac, biljka koja se u Istri tradicionalno koristi za pripremu rakije komovice.

"Kad sam bio dijete breskvice su mi bile omiljeni kolač i u meni je godinama tinjala želja da napravim nešto s tim desertom. Dugo sam u slastičarstvu i imao sam kroz svoje učenje i rad priliku isprobavati razne kombinacije namirnica poput čokolade s određenim voćem i biljem. Uživam u eksperimentiranju s okusima koje inače volim, što je proces koji nikada ne staje pa mi se u glavi počela rađati ideja o proizvodu koji je baziran na kombinaciji vanjskog keksa i punjenja. Upravo ovaj kolač ima optimalan odnos ta sva elementa, a zovu se tradicionalno breskvice jer ih se bojalo da tako izgledaju, što mi nismo htjeli", objasnio je Jovanović, vlasnik Mirakuli slastica.

Umjesto tog usavršili su osnovni prhki keks i krenuli razvijati upečatljiva punjenja.

"Sve su to poznati okusi koje smo uravnotežili tako da ne dominiraju cijelim kolačem, nego da se razvijaju kako jedete. Svaki će sladokusac osjetiti kako se postepeno otvaraju ti okusi. Kod alkohola koji koristimo nismo htjeli da preuzme, kao što se recimo događa kod griota. Primjerice, u nadjevu s biskom, specifičnim likerom od imele koji je i dojmljivog okusa sam po sebi, njegova se aroma javlja na samome kraju. Inače koristimo doista žestoka alkoholna pića, čiji udio nije velik, ali to piće nije iskuhano pa se osjeti u nadjevu. Upravo smo zato i išli sa sloganom da su to slastice za odrasle. Nisu svi mirakuli s alkoholnim punjenjem, ali svi imaju ili aromatično bilje ili maslinovo ulje, namirnice koje djeci na prvu možda nisu privlačne, ali odraslima je zanimljivo jer kolaču daje profinjeni okus.

OSNOVNI RECEPT ZA BRESKVICE

image
Neja Markicevic/Cropix

Sve sastojke za nadjeve Saša Jovanović nabavlja, naravno, u Istri i to kod provjerenih OPG-ova kako bi svaki kolač bio pravi odraz njegova podrijetla i fokusa na kvalitetu.

"Puno surađujemo s OPG-om Vivoda iz Motovuna. Koristimo njihovo maslinovo ulje, teran, brojne likere, a uskoro ćemo njihove proizvode ponuditi i u dućanu uz naše kolače", objašnjava i dodaje, "sve marmelade za punjenja radimo sami. Ako napišemo da u mirakul ide naranča onda je to naša kuhana marmelada od naranči, pri čemu uzimamo bio proizvode kako bismo mogli koristiti i koricu."

Dok ih mnogi uzimaju zdravo za gotovo, tko se ikad uhvatio ukoštac s pripremom tradicionalnih breskvica, dobro zna da ovaj kolač nije baš tako jednostavan za izradu, već zahtjeva strpljenje, preciznost i dobru samokontrolu: "Breskvica nije bilo uvijek na stolu jer je to doista kompleksan kolač", ističe Jovanović i objašnjava: "Dok napravite tijesto, ručno oblikujete obje polovice keksa, ispečete ih pa ručno izdubite, pripremite punjenje i napunite kekse te spojite… To je proces koji traje. Morate lijepo izdubiti svaki komad da ne bude previše keksa, a opet tako oprezno da se ništa ne polomi. Sve je to ručni rad i jako puno posla koji treba voljeti. Zato su mi tako i posebni."

image
Jelena Lugarov kupce dućana sa slasticama Mirakuli vlasnika Saše Jovanovića u Kranjčevićevoj 41 u Zagrebu dočekuje u istarskoj nošnji
Mirakuli Slastice


Cijena po komadu je 10 kuna, a zasitni kolač predstavlja izvrsnu alternativu tipičnim pekarskim slasticama za kojima mnogi potežemo osobito kada smo u žurbi, a u Mirakulu pritom potiču na istraživanje Istre upravo kroz njihove kolače.

"Želimo stvoriti odnos s kupcima tako da bez ustručavanja probaju okuse i nudimo im degustaciju na licu mjesta, pogotovo na početku kako bi ljudi mogli izabrati. Počeli smo s 12 okusa, ali imamo još kombinacija u pripremi te ćemo kasnije dodavati okuse jer imamo još puno ideja", kaže nam Saša Jovanović. Promidžbu voljene Istre, osim kroz okuse, u Mirakulima rade i pomoću istarskih nošnji, ali primamljive arome mirakula ipak su pravi razlog zašto se kupci vraćaju. Jer jednom kad probate mirakul, poželite kušati sve varijante, a zatim sve ponoviti.

image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 01:11