DOBRI RESTORANI 2021

U ovom hotelskom restoranu hrana i usluga nikad ne razočaraju, dobar je odabir za posebne prilike

 Biljana Gaurina/Cropix
Posjetili smo Le Bistro i još se jednom uvjerili kako je posjet restoranima hotela Esplanade doživljaj sam za sebe

Posjet restoranima hotela Esplanade uvijek je doživljaj, neovisno o tome koliko ste već puta sjedili za uredno postavljenim stolovima i uživali u dobro promišljenim jelima, odnosno jeste li tamo navratili na poslovni ručak, obiteljsku proslavu, romantičnu večeru ili tek toliko da običan dan učinite posebnim. Nedvojbeno je tako, barem jednim dijelom, jer je Esplanade kao institucija zagrebačkog ugostiteljstva sama po sebi i dalje pojam prestiža, ali i zato što se u Esplanadi doista uvijek pobrinu da se osjećate cijenjeno. Tako je bilo i na radni dan kada smo navratili u Le Bistro, čiji à la carte meni potpisuje sjajna chefica Ana Grgić. Njen tim sjajno radi svoj posao, pa su na terasu Le Bistroa jedan za drugim stizali prekrasni tanjuri, među kojima je teško izdvojiti favorite.

image
Jastučići od bundeve u umaku od šafrana i naranče te feta sirom

Izbor predjela pokazao se kao izazov, budući da na meniju imaju jela kao što su, primjerice, rimski njok s prženim pinjolima, raguom od gljiva i veloutéom od lisičarki (110 kn) ili gazpacho od jagoda i koprive sa sirom brie posutim prženim bademima (85 kn). Na naš su stol stigle marinirane kozice s kremastom cvjetačom u bisque juhi od rakova, posute prženom divljom rižom (135 kn), kao i jastučići s bučom, kremom od šafrana i narančina soka te crumbleom od feta sira (105 kn). Nježna kremasta cvjetača sjajno je isticala finu slatkoću kozica i primamljive guste juhe od rakova, a pržena divlja riža cijelom je jelu davala hrskavost i ostavljala u nosu trag mnogima omiljenog mirisa svježe pečenih kokica. Jastučići s bučom bili su utopljeni u svilenkastu kremu koju su u kuhinji nadogradili bučinim uljem i sjemenkama. Pritom je tanko tijesto koje je obavijalo meko punjenje od bundeve bilo dovoljno elastično da se jastučići ne razmoče. Crumble od fete bio je kontrast blago slatkastom umaku u kojem se isticala aroma naranče, kao i samom punjenju od buče. Oba jela mogla bi biti i sjajno glavno jelo u većoj porciji.

image
Marinirane kozice s kremastom cvjetacom i bisque juhom od rakova

Krem juha od čičoka (45 kn), koju su inače u pojednostavljenom obliku nudili i u take-out varijanti, nadopunjena je ukiseljenim kaparima, kao i njihovim listom. Svaki pupoljak kapara predstavljao je reski, ali osvježavajući prekid u inače zasitnoj juhi. Između pet glavnih jela i bečkog odreska s pireom koji se vodi zasebno kao Le Bistro klasik, izdvojili smo divlji brancin s kremastom blitvom i pestom od začinskog bilja te ušećerenom koricom limuna (205 kn), kao i rolicu s confitom od janjetine, ragoutom od crnih truba i kremom od boba (185 kn).

image
Juha od čičoka s kaparima

Janjetina je bila meka i podatna, bez one specifične arome koja odbija mnoge već u startu, obavijena tankim i hrskavim tijestom. Iako je bob bio sjajan, crne su trube, pored mesa, bile prave zvijezde tanjura, pa smo ih se trudili pažljivo rasporediti da budu dio svakog zalogaja. Iako su specifične teksture kao namirnica, u ovom su jelu bile nježne, ali istovremeno upečatljive te su pozivale na idući zalogaj. Ušećereni komadi limunove korice divljem su brancinu pružili malo težine, a sama riba bila je pripremljena bez greške i u provjereno dobrom spoju s blitvom i začinskim biljem. Vrijedi naglasiti da su u Le Bistrou ponudili gostima mogućnost narudžbe triju jela s dnevnog menija za 160 kuna po osobi, što predstavlja sjajnu priliku da si popravite posebno težak radni dan.

image
Rolica s confitom od janjetine, crnim trubačama i bobom


Svi deserti na meniju u trenutku našeg ručka bili su posvećeni jagodama, a mi smo se odlučili za šnenokle s karameliziranim jagodama u zelenom papru te kremom od vanilije i mentom (45 kn), kao i za topli čokoladni kolač sa svježim jagodama te kremom od vanilije i bosiljka (65 kn).

image
Čokoladni kolač s jagodama i kremom od vanilije i bosiljka

Kod čokoladnog kolača svi su se elementi savršeno posložili, od svježih jagoda preko toplog čokoladnog središta do osvježavajuće vanilije, a šnenokle su bile ipak malo preslatke. Pritom vrijedi naglasiti dvije stvari. Prva je bila da su u kuhinji toga svjesni jer smo s uslužnim i uglađenim mladim konobarom o tome diskutirali prije narudžbe i svejedno se odlučili probati, a druga da je hotel Esplanade posvećen francuskoj kuhinji, a pogledate li osnovne recepte za njihov meringue, shvatit ćete da su Francuzi velikodušniji po pitanju šećera koji ide u pjenaste oblačiće od bjelanjaka nego što su neki od nas tradicionalno navikli osjetiti u šnenoklama. Karamelizirane jagode u kombinaciji s vanilijom bile su izvrsne, a zeleni papar svako se malo suptilno pojavio, dovoljno da učini umak još zanimljivijim, a opet da ne preuzme jagodama glavnu riječ. Šnenokli je ipak ostalo u zdjelici. Na posebno vruć dan nismo se odvažili na uparivanje hrane s vinom, osim što je na početku u čašama zaperlao Tomčev Millenium Brut (čaša 52 kn). Cijeli ručak ponovili bismo bez razmišljanja i bilo kakve dvojbe.

image
Šnenokle s karameliziranim jagodama u zelenom papru i kremom od vanilije

Le Bistro Esplanade

Mihanovićeva 1, Zagreb

Hrana: 9/10
Servis: 9/10
Ambijent: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:11