ŠTO JE DOBRO, A ŠTO BAŠ I NIJE?

U popularnoj pizzeriji u centru grada sada se može kupiti prilično dobro smrznuto tijesto, isprobali smo ga

Svratili smo u Grandma Fogg pizzeriju u zagrebačkoj Vlaškoj i kupili pakiranje od dva komada tijesta...

Ako ste veliki ljubitelji pizze, kako one u pizzerijama, tako i kućne varijante, tada vas, sigurni smo, posebno vesele noviteti u škrinjama i na policama supermarketa, poput primjerice smrznute pizze slovenskog brenda Pausa ili talijanske pizze Crosta&Mollica, o kojima smo nedavno pisali ovdje i ovdje. Osim polugotovih, smrznutih pizza, kojima se okrećemo u kriznim situacijama, rado se upuštamo i u testiranje različitih varijanti polugotovih tijesta, koje nam brzinski gase želju za pizzom, kada nemamo previše vremena za dvodnevnu pripremu tijesta.

Nedavno smo tako isprobali unaprijed pripremljeno tijesto za pinsu iz Spar i Interspar supermarketa, koje se pokazalo sasvim korektnim, a ovih dana načuli smo kako u pizzerijama Grandma Fogg nude i svoje tijesto za pizzu, koje dolazi u pakiranju od dva komada i vrlo je jednostavno za pripremu. Tijesto je u tipu napoletane i nema veze s tipom debelih pizza koje se inače prodaju u Grandma Fogg, već više podsjeća na one iz Mrs. Fogg pizzerije.

image

Pizza u Mrs. Fogg pizzeriji

@mrsfogg_zg Instagram/
image
Privatna arhiva

Iako gramaža nije navedena, rekli bismo da svako tijesto teži oko 200 grama ili manje, a na pakiranju se nalazi i naljepnica s receptom za pizzu capriciosu, pri čemu iz Grandma Fogg savjetuju da se koriste pelati, mozzarella, šunka, šampinjoni i maslinovo ulje po želji te da se sve zajedno peče u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 250 stupnjeva, 4 do 6 minuta. Njihov savjet djelomično smo poslušali i napravili jednu pizzu s mortadelom, a drugu s inćunima, rajčicom i kozjim sirom. Tijesto je bilo lagano, s blago pufastim, ali hrskavim rubovima, sasvim pristojno za brzinsku večeru i jednostavnu pripremu obroka kod kuće.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ipak, ono što nam se nije svidjelo bila je cijena. Dva tijesta u Grandma Fogg pizzeriji koštala su nas prilično visokih 7,50 eura. Budući da je u pitanju čisto tijesto visoke hidratacije, kakve se kod pizze inače koristi, za pripremu je potrebna tek veća količina vode, brašno, sol, kvasac i maslinovo ulje, i sve zajedno u prilično malim količinama s obzirom na gramažu jednog komada tijesta. Za samo 50 centi više, dakle 8 eura, u pizzeriji Shango, koja je trenutačno jedna od boljih u gradu, može se, primjerice, pojesti odlična pizza margherita, bez ikakvog dodatnog truda, paljenja pećnice ili dodatnog ulaganja u namirnice, dok se na sniženju u supermarketima za gotovo istu cijenu mogu dobiti dvije sasvim pristojne smrznute pizze koje također nije potrebno dorađivati.

Tijesto koje nude u Grandma Fogg nije loše, baš suprotno, pa ako vam cijena nije bitna i baš vam se jako jede pizza koju ćete sastaviti kod kuće, uvijek se možete okrenuti toj varijanti, no dobro je znati da za isti iznos možete dobiti i kompletnije jelo.

Grandma Fogg inače nudi vrlo dobre ‘al taglio‘ pizze, koje se režu na pravokutnike, deblje su i jedan komad sasvim je dovoljan da vas zasiti. Takve pizze popularne su na ulicama Rima, gdje je ekipa iz Grandma Fogg i dobila ideju. Nakon što su otvorili prvu poslovnicu u Vlaškoj ulici, gdje smo ovih dana tijesto za pizzu i kupili, a nakon toga otvorili su poslovnicu i u City Center one Westu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 15:37